I følge en omfattende undersøkelse gjort av «Ungdata»  for NOVA.no, viser en noe overraskende trend og positive resultater. Unge i Norge har det bedre enn noen gang, trives med sine foreldre, har det ok på skolen og har gode venner.

Dette er riktig nok den første store undersøkelsen i sitt slag, men lignende undersøkelser er gjort av blant annet av Statistisk Sentralbyrå tidligere.

NOVA-rapporten presenterer funn fra kommunale spørreundersøkelser med deltakelse fra over 40 000 ungdommer mellom 13 og 16 år rundt om i landet.

– Dagens ungdom ser ut til å være mer lik voksenbefolkningen langs en rekke dimensjoner som urbanitet, lov-forakt, status, materialisme og tradisjonalisme. På den annen side er omfanget av mobbing like høyt som tidligere, og det er for mange unge som sliter med psykiske helse­plager.

Emilie 7Foto: Copyright Morten Pettersen


* Mer enn halvparten av de spurte mente de ville komme til å ta høyere utdanning.

* Mer enn 80% har verken forsøkt snus eller røyk.

* Nesten samtlige av de spurte trivdes sammen med mor og far.

Se flere resultater på den omfattende undersøkelsen på NOVA.no

– Noen vil kanskje heve øyenbryna og bli overrasket over resultatene som omfatter norsk ungdom opp til 16 år. Vi vet om mobbing via sosiale medier, mer enn 6000 fattige barn bare i Oslo og vi vet det finnes mange norske barn som gruer seg til å gå hjem etter skoletid. Omsorgssvikt, rus, sykdom og fattigdom er sentrale utfordringer for mange familier med ungdom i husholdningen.

En slik undersøkelse gir ikke svar på hvordan barn under 13 år eller over 16 år har det.

Svært mange unge velger å bli forsørget av sine foreldre til de er over 20 år, noen velger å ikke jobbe i tillegg til å studere, der kommer også god hjelp fra foreldre inn.

Dessverre så er kunnskapen rundt kjendiser langt større en «viktige» nyheter og god almenkunnskap. Politikk, økonomi og utenriksnyheter er «kjedelig» og blir derfor ikke brukt nevneverdig tid på.

Tenåringer vet navnet på hovedpersonen i de fleste såpeserier som vises på TV, de kan hele livs-historien til sine Idoler og kjenner selvsagt navnet på samtlige kjente designere når de ser et plagg fra en kilometers avstand.

– Norske ungdommer har all verdens muligheter, langt større enn det foreldrene hadde for 13- 16 år eller 15 – 20 år siden. Oppfordringen må være å ta inn så mye viktig informasjon og kunnskap som mulig. Spar penger allerede nå. Hold deg innenfor lovverket. Tenk langsiktig- årene går så fort.

Hvilke erfaringer har DU med norsk ungdom?

 

Kilde: NOVA.no

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Er det lys i tunnelen for din framtid?

Hvordan ser din verden ut om 10- 20, 30 eller 100 år? Er vi fortsatt like opphengt i Facebook? Sender vi halvnakne...

Sesongen over før den har startet for Petter Northug?

Et av Norges største medaljehåp i OL i Russland i februar er Petter Northug. Så langt har opptrapping og forberedelsene...

Lukk