Vi som bor i Norge har nok en gang fått æren av å bo i det beste landet som tenkes kan. Vi har trukket gull-loddet i livet, uansett hvor man reiser, så er det ikke bedre noe sted enn her oppe i steinrøysa.

Det forteller «The Human Development Index by the United Nations Development Programme,»så da stemmer det sikkert også.

Rapporten forteller ikke noe om at hvert enkelt barn i Norge har gjennomsnittlig 600 leker, og ikke gidder å pakke opp alle gavene de får på julaften. Ikke alle, men noen får så mange gaver at de ser på det som et ork å bli ferdig med alle gavene.

Overflod og velferd går hånd i hånd. Vi bør se oss litt over skulderen når vi jager gjennom julepyntede handlesenter med overprisede gaver til store og små- lysende i mot oss stressede foreldre som ikke vet hva godt vi skal gjøre, for de bortskjemte drittungene som sitter hjemme og skal ha, og skal ha. Ikke alle, men mange har det slik. Dessverre.

I de siste årene kan ansatte på søppelfyllinger rundt om i landet fortelle om sekker med julegaver som ikke engang er åpnet. I noen andre land, leter barn nettopp på fyllinga etter mat de kan spise, fordi de er så sultne. De har ingenting. Ikke engang mat.

Norske barn rekker knapt å bli sultne, men det er kanskje like mye foreldrenes skyld?

Barn i Kabul Foto: Flickr mknobil

Det vi foreldre burde ha gjort, var å fortelle i klartekst hvordan barn i f.eks Afghanistan, Irak, Somalia og Pakistan har det på julaften. Faktum er at de ikke vet hva det er engang, men det er jo ikke barnas skyld, det har åpenbart noe med religion å gjøre. Norske barn er uansett ikke så helt sikre på at den norske julaften er forbundet med religion, uansett.

Mange tror vi feirer jul fordi vi skal få noe inni helvete mange gaver og spise oss kvalme på julemarsipan og annet digg vi trykker i trynet ellers i året også.

– Forteller far, mor, stemor, den inngifte stefaren, eller typen til stemora eller hvem det er som har hovedomsorgen for barna der du bor- litt mer om hva barn i andre land har det- vil det sannsynligvis prelle av som vann på gåsa. Men det er verdt et forsøk. Andre barn har det ikke som norske barn, tvert i mot.

De har ingen verdens ting mange av de som bor i de fattigste landene, og de er det millioner av.

Julaften skal feieres som den alltid har gjort, det handler om viktige tradisjoner for de aller fleste av oss, barna bør få en julegave de blir glad for, men ikke før de har gitt bort alle de andre lekene, dukkene, spillene, bamsene og mobiltelefonene de ikke lenger bruker- til de barna som trenger det, og i tillegg setter pris på det.

Visste du at barn stresses av å ha for mange leker, de får ikke lekt med alle uansett- nettopp derfor kan det være smart å gi barna få gaver, men gaver de faktisk kan bruke til noe konstruktivt. Det må heller ikke være dyre gaver, det kan være hjemmelagde ting som kan spises, eller som kan brukes ute.

For å ikke kjede seg og sitte å kjenne etter om det er kjedelig, så bør barn bli stilt krav til.

De bør alltid være med på lage maten som spises, dekke på bordet, det klarer barn så lenge de kan gå selv. De kan også lære tidlig hva som er god folkeskikk gjennom å si takk for det man får, blant annet takke for maten. De bør kunne støvsuge og gå ut med søpla. Blir man stilt krav til, føler man seg viktigere enn om man bare blir sydd digre puter under armene på.

Norske barn fortjener viktige julegaver, men norske barn trenger  ingen verdens ting fordi de har alt.

– La barn være med på å se nyhetene i den grad at det lar seg gjøre å forklare hvorfor ting er som de er. La også barna få være med på å innsamlingsaksjoner som sendes på TV, gjerne sendinger hvor familien kan ta til seg et fadderbarn. På den måten lærer norske barn at det slett ikke er vanlig at man har absolutt alt som tenkes kan, men at vi som bor i Norge faktisk har det. Med å gi en sum penger til en organisasjon som passer på barn som kanskje ikke engang har en mor eller en far, gir norske barn et lite perspektiv på eget liv.

Gi en alternativ julegave til barn som har alt- det vil kanskje gi en tankevekker som barn trenger å få vite. Verden er urettferdig og jævlig for mange, spesielt for mange uskyldige barn, det bør norske barn få vite om.

Bruk pengene på noe viktigere enn å gi gaver norske barn verken trenger eller setter pris på.

 

Vargas

Tags: alternativ, barn, Bortskjemt, jul, julegaver, norsk

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Tidenes beste TV-serie!

https://www.youtube.com/watch?v=ULwUzF1q5w4 La det være sagt med det samme, House of Cards hadde ikke vært det samme uten hovedrolleinnehaver, Kevin Spacey...

Får du nok ut av livet ditt? Ikke vent for lenge!

Bronnie Ware, en australsk sykepleier som fikk jobbe med døende pasienter som bare hadde få uker igjen av livet, og...

Lukk