Gruppepress, kroppsfokus, kjøpepress, lav selvtillit, få venner, mobbing, dårlig økonomi og foreldre som ikke er mentalt til stede i den vanskeligste og kanskje den viktigste perioden i de unges liv gjør hverdagen uutholdelig for mange unge.

Psykiske problemer og selvmordstanker kan bli konsekvensene av at samfunnet krever for mye for ofte av de unge.

– I den perioden i livet man går fra å være ungdom til man skal øve seg på å bli voksen- bør være fylt med fest, shopping, gode venner og forelskelse og det er det selvsagt mange som opplever. Utfordringene er allikevel store for de som ikke føler seg en av gjengen, eller av andre årsaker ikke passer inn som de fleste andre.

Da kan den viktigste tiden også bli den vanskeligste.

Utfordringene står i kø for mange unge jenter og gutter i Norge. Det går på helsa løs og man mister selvtillit av å ikke føle seg vellykket, av å ikke strekke til som forventet, da oppfattes ofte livet vanskelig på flere fronter.

Får man ikke forståelse på hjemmebane, men et tja-svar fra foreldre som veldig ofte har mer enn nok med sine egne liv, kan de unge droppe ut av skolen og velge andre veier i livet; som det slett ikke er lett å si utfallet av.

Emilie 7

Foto: Copyright Morten Pettersen

Nasking, dop og en kriminell-løpebane er noens utvei på problemene, ikke for alle, men for stadig flere unge som ikke føler seg sett og verdsatt.

I en stor undersøkelse som TV2 referer til, der 5000 unge jenter har svart, kom det fram at så mange som 44 prosent så på livet sitt som svært vanskelig i hverdagen og at de i tillegg  var misfornøyd med seg selv.

– Sosiale medier er de unges utstillingsvindu, det er her de fleste vakre og vellykkede ungdommer legger ut sine suksess-historier, sant eller ikke. På Instagram, Facebook, Twitter og via rosa-bloggere er det tusenvis av unge jenter som forteller hvilke fantastiske liv de lever.

For de aller fleste andre er det et liv som man bare kan drømme om, se opp til og misunne.

Samfunnet, lærere og mange foreldre stiller harde krav som det kan være vanskelig nok for mange unge å innfri. Er livet vanskelig på fritiden i tillegg kan hverdagen bli et helvete for mange unge som lett kan føle seg udugelig, tilsidesatt og etterhvert helt usynlig.

Dessverre finnes det ingen mal for hvordan man skal passe inn i rammene for å lykkes i hverdagen for de unge. Men hadde man klart til å se seg selv i speilet, og sett litt på innsiden av den personen man ser. Tatt et skritt tilbake og spurt seg selv, hva er det jeg kan, hva er det jeg er god på og hvordan kan jeg bli bedre på det jeg ikke lykkes med?

Kanskje jeg rett og slett ikke er så verst? Betyr det egentlig all verden hva andre mener? Er ikke jeg egentlig ganske kul og faktisk veldig snill?

– Om du som er ung i Norge i dag hadde stilt deg disse spørsmålene og svart positivt om deg selv, så burde du i tillegg ikke satt deg så hårete mål som du vet du ikke kan nå med det første.

Er det om å gjøre å se ut som en Barbie-dukke? Er det viktig å ha det perfekte hår, make up og siste mote til enhver tid? Kanskje ditt store ideal burde ha lignet langt mer på deg selv enn en blogger du egentlig ikke kjenner, som er høyt opp på en random bloggliste.

Svarer du nei på et eller flere av disse spørsmålene så er du allerede på riktig vei. Det som faktisk er viktig i ditt liv, er at du har det bra med deg selv i hverdagen, det får du i det øyeblikket du er fornøyd med hva du ser i speilet.

Faktisk så er du helt ålreit, du må bare begynne å se det og ikke minste kjenne det selv også.

 

Kilde: TV2.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Farmen 2014- din tur til å delta? Se søknadsskjema!

Norges ubestridte vinner blant alle reality-serier må være Farmen på TV2. Nå skal jubileumssesongen snart i gang, kanskje det er din tur til...

Hvilke fetisjer tenner deg?

Hvilke fetisjer tenner deg? Damer i uniform, menn i MC-jakke og trange jeans, kvinner med det trange skjørtet og den...

Lukk