Wolves har så langt hatt en eventyrlig sesong, mye takket den nye manageren, Nuno Espirito Santo. Portugiseren som har bakgrunn som manager fra Valencia og Porto, har lykkes med det aller meste på balløya og i Wolverhampton. Fram til nå.

Mot Fulham ble det tap, og mot en annen rival, naboen Aston Villa ble det enda et skuffende nederlag nylig. Fram til og med januar, så det ut til at Wolves skule kruse inn til rekordstor poengfangst i Championship, og lå lenge an til å få mer enn hundre poeng, noe som er svært sjeldent – på nest øverste nivå i England. Nå kan de ble innhentet av flere.

Den siste tids formsvikt har ført Cardiff kun tre poeng bak, det var tretten på det meste, Aston Villa syv poeng bak, men de var femten poeng bak. Når det er kun to lag, de to øverste, som rykker rett opp, er det ikke rart fansen på og rundt Molineux Stadium begynner å bli nervøse. Også Fulham kommer som ei kule bakfra, og nekter å tape fotballkamper.

Wolves’ argeste konkurrenter, Aston Villa, Leeds og Derby, mener å vite at ulvene har brukt for mye penger, mer enn de  faktisk har lov til, og at agent, Jorge Mendes, er for involvert i klubben fra West Midlands. Noe som er bare sludder og vås, og må tegnes på kontoen for ren misunnelse.

Wolves’ dyreste spiller er Ruben Neves (21), som kom for £15,8 mill. fra Porto, noe som er rekord i divisjonen under Premier League.

Ingen kamper er enkle i Championship, en hel haug med lag har store ambisjoner, og fram til nå har Wolves utvilsomt vært det beste laget, med gode marginer. Nuno har blitt hyllet som en magiker, en manager med klare retningslinjer og god struktur i sitt lag. Først nå har de kritiske røstene begynt å bli flere.

Nuno Espirito Santo, manager for Wolves Foto: Wolves.co.uk

Leeds ble banket 3-0 på Elland Road, bortsett fra den seieren, har det blitt få poeng på laget med gull-draktene. Én seier på siste fem, ligner ikke på opprykksform, Nuno innrømmer at det er vanskeligere tider nå, enn tidligere i jubelsesongen.

De største kritikerne peker på at Nuno plukker enkelte favoritt-spillere, litt for ofte. John Ruddy, keeperen som kom gratis fra Norwich har vært svak siden årsskifte, likevel får han fortsette mellom stengene. Kapteinen, Danny Batth, har lenge blitt holdt ute av en annen Norwich spiller som kom gratis i sommer, Ryan Bennett har blitt foretrukket. Mot Villa var Batth tilbake (spilte bra mot Leeds i forrige kamp) og det endte med tap 1-4.

Også venstre vingback, Barry Douglas har i flere kamper slitt, både framover og bakover i banen. Vingbackene er nemlig Nunos hemmelige våpen, Matt Doherty, på høyresiden, og Douglas på venstre – brukes i de fleste angrep, og faller tilbake i forsvar ved behov. Effektivt når det fungerer, dustet og elendig når Nunos menn ikke lykkes.

Unge Will Norris (24), som kom fra Cambridge i sommer, har vært svært god i de kampene han har fått prøve seg, og burde fått sjansen i mål, for å få førstlagskeeper Ruddy til å skjerpe seg.

Ruben Vinagre (18) har gjort jobben feilfritt, de gangene han har kommet for Barry Douglas på venter siden, og bør få sjansen nå.

Som alternativ til Bennet eller Batth, ville det vært interessant så unge Kortney Hause i stedet, en klippe av en spiller, mye fart, god teknikk og kan være mannen Nuno behøver for å få skikk på forsvaret. De to andre i forsvarsrekken, Willy Boly (på lån fra Porto) og visekaptein, Conor Coady, har vært svært solide.

På midtbanen er det altså Ruben Neves som dirigerer troppene, den første spilleren Nuno setter opp på tavla, før hver eneste kamp. Skulle tro 21-åringen hadde spilt fotball en mannsalder. Kan gå til en av de aller største klubbene i Europa, allerede til sommeren, dessverre.

To andre midtbane-terriere er Romain Saiss og Alfred N’Diaye  som bytter på å spille med Neves på midten, Saiss begynte sesongen bra, men har etter hvert blitt byttet ut til fordel for N’Diaye, som er på lån fra Villarreal. Senegaleseren vil bli tilbudt kontrakt med Wolves i sommer. Også verdensmesteren, Morgan Gibbs-White (18) har kommet innpå i noen kamper uten å gjøre seg bort. (Verdensmester med Englands U 17)

Framover på banen har Nuno et luksusproblem i form av flere klassespillere som kunne ha gått rett inn på de fleste lag i Premier League, uten å svekke laget.

Helder Costa, en av syv portugisere på Wolves, bør spille langt mer enn han gjør for tiden. Var ulvenes beste spiller i sesongen 2016/2017, ble kjøpt etter å ha imponert på lån fra Benfica, og kostet £13 mill. Spiller oftest høyre ving. Var skadet gjennom store deler av forrige sesong.

Ivan Cavaleiro er en annen portugiser som imponerer ofte, spiller på bekostning av Helder Costa, og fortjener å spille hver eneste kamp han også. Kan brukes som spiss og ving, og kostet £8 mill da han kom fra Monaco.

Diogo Jota, merk deg dette navnet. Kanskje Wolves’ beste spiller denne sesongen. Lynrask ving, kan brukes som spiss, driblefant og målscorer, som har gjort 14 mål. Er alltid på jakt etter gode løp og en spiller det vil bli vanskelig for Wolves å beholde lenge. Er på lån fra Atletico Madrid, men vil bli signert i sommer.

Leo Bonatini har ikke scoret mål siden tidlig i desember, men har gjort 12 mål, denne sesongen. Den brasilianske spissen får likevel Nunos tillit, noe mange fans er svært uenig i. 23-åringen er på lån fra Al Hilal, et lag fra Saudi Arabia. Usikkert om spissen får tilbudt noen kontrakt.

De fleste Wolves-fans vil nemlig heller starte med Benik Afobe fra start, på bekostning av Bonatini. Noe Nuno ikke har gjort ennå. Afobe var en diger suksess i den første perioden han var Wolves-spiller. Nå er spissen på lån fra Bournemouth, men vil sannsynligvis signere permanent i sommer.

Nuno Espirito Santo har brukt få spillere, starter nesten alltid med samme lag, men nå tvinges det fram endringer. To hjemmekamper på rad nå, mot Reading og Burton, ropes det på et skifte, noe som vil skape debatt, men kanskje også flere poeng. Disse to kampene må vinnes, om Cardiff skal holdes unna, waliserne har ikke tapt siden 1. januar.

Nuno kommer til å rykke opp med Wolves i mai, da blir det Premier League neste sesong. Eierne, kinesiske Fosun International, står last og brast med sin manager, som vil få svært mye penger å forsterke laget med. Nå er det kun ti kamper igjen av sesongen og alle som liker det gamle storlaget, kan puste lettet ut.

For de aller fleste er det eventyrlige tider å følge Wolves tett. Fans som har levd lenge, kan fortelle at de aldri har sett laget spille bedre, aldri har det vært en vinnermentalitet i alle deler av den kjente fotballklubben. Aldri har det sett bedre ut, bare få uker igjen av sesongen.

Nuno er en suksess, og vil bli en suksess for Wolves i årene som kommer. Endelig har klubben ambisiøse eiere, en fantastisk stadion som skal bygges ut, svært mange trofaste fans, og et fotball-lag som spiller champagne-fotball uke inn, uke ute. Med noen grep fra Nuno, vil vinnerformelen være tilbake.

Nuno maner fansen til å støtte laget, også i vanskeligere perioder av sesongen, og sier:  «Vi vinner og taper sammen.»

Endelig er det lys i mørket og håp om fantastiske fotballkamper i Premier League, både på bortebane og hjemme på Molineux Stadium.

Takk, Nuno, for at du gjør Wolves til et topplag igjen.

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Helgefylla tok Holmenkollen

Helgefylla tok Holmenkollen. Norge, nordmenn, helg og alkohol er ofte en dårlig kombinasjon. Mange hadde gledet seg til en topp...

Er ditt nettsted sikret? Er du sikker?

Beskytt ditt nettsted og dine brukere med TLS-sertifikat. Er ditt nettsted sikret? Er du sikker? Har du brukt nettbanker, nettbutikker...

Lukk