Nye regler på elsparkesykkel fra i dag. Nå gjelder de samme reglene som for bil, du kan bli straffet for 0,2 prosent promille. Og førerkortet til bil kan faktisk ryke. Nå skal du også bruke hjelm om du er under 15 år, når du ferdes på elsparkesykkel, ellers vanker det bot.

Estimated reading time: 4 minutes

Motorvogn

Enn elsparkesykkel er fortsatt en elsparkesykkel, men kvalifiseres også som “motorvogn”. Ergo så har føreren et betydelige større ansvar for å ferdes på veien, fortauet eller hvor det måtte være.

Blir du tatt for å være dritings mens du forsøker å føre en elsparkesykkel, er du i trøbbel. Da kan det bli fengsel fra 6 måneder til 5 år og tap av førerkort. Det er kjøreturen neppe verdt.

Les også: MC-ulykker i vår og sommer

Bruk hode i sommer. Ikke kjør verken båt, bil eller elsparkesykkel i beruset tilstand.

Det burde ha vært en selvfølge, men vi forsøker å hjelpe deg til ikke å lage enorme problemer for deg selv, derfor bør du lese videre. For hva gjør du som yrkessjåfør, uten førerkort? Du vil sannsynligvis få sparken. Tenk over dine konsekvensene over dine handlinger.

Konsekvenser

Nye regler på elsparkesykkel gjør at du må ta kloke valg når du er på farten, på byen og nyter alkohol og køen for taxier er lovlig lang. Da bør du enten gå, velge buss, bane eller ringe en venn. Det siste er nok tryggest for deg.

Nye regler på elsparkesykkel

Velger du å ta sjansen på en tur med elsparkesykkel, kan du slippe unna med det. Men er uhellet ute og du blir tatt. Må du kanskje sone. Er du klar over hvordan det er å sone en fengselsstraff? Og er du klar over hvilke konsekvenser det får for deg å få straffen på rullebladet sitt?

Les også: Vin som belønning hver dag

Er du ung og lovende, har hårete mål om å få en karriere i politiet, bli lærer, førskolelærer, sosionom, lege eller idrettsleder. Du må ha politiattest, og der skal det helst stå: “Intet å bemerke.” Ikke: “Tatt med promille på elsparkesykkel og fikk dom: 4 måneder ubetinget fengsel“. Drømmejobben kan fort forsvinne uten plettfri vandel.

Reglene

Som du sikkert vet, er det forbudt å holde mobiltelefon i hånden når du kjører bil. Slik er det også når du fører en elsparkesykkel og straffen er deretter. 7450 kroner er boten på, om du blir fersket med mobilen i hånden til øret. Og du vil få tre prikker på førerkortet.

Som om ikke det var nok, er du mellom 18 og 19 år, og har førerkortet på prøve, altså prøvetid på to år. Vil prikkbelastningen være det dobbelte. Altså seks prikker på førerkortet for å bruke mobilen på elsparkesykkel. Om du har to prikker fra før, så ryker førerkortet. Tenk litt på det.

Politiets primæroppgave er å forebygge ulykker i trafikkbildet. Derfor må politiet ta rutinemessige tester og kontroll av befolkningen som ferdes med bil, båt eller elsparkesykkel. Særlig i de større byene hvor mye folk samles, spesielt i helgene. Så vær beredt – politet vil allerede førstkommende helg, se etter lovbrytere.

Siden ferdsel med elsparkesykkel har påført mennesker stor skade og dødsfall, var det på tide med en innskjerping av regelverket nå.

Til slutt en advarsel til alle dem som normalt har brukt elsparkesykkel på vei hjem, fra en fuktig kveld på byen – nå bør du la den stå. Og heller gå hjem.

Ellers blir det dyrt.

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest