Nyhetsbildet- Lar du deg påvirke av barnedrap og terror? Et stadig mer krevende nyhetsbildet der barn og unge blir lemlestet i konflikten mellom Israel og Hamas, eller i krigen mellom Russland og Ukraina har vi bare sett starten på, men blir du påvirket i noen grad, eller ser du bare vekk?

Når bildene av drepte mødre og barn ruller over skjermen?

Separatister som er fan av Russlands gale president, Vladimir Putin skjøt nylig ned et passasjerfly med nesten 300 ferierende mennesker på vei fra Nederland til Kuala Lumpur ved en feiltagelse, uten å innrømme noe som helst.

– Om kort tid markerer vi treårs dagen for vår egen terror-dag. 22. juli 2011 var norske og internasjonale medier vendt mot Oslo og senere Utøya. Da var det ikke mange nordmenn som ikke visste hva som hadde skjedd etterhvert som grusomhetene ble avdekket.

Nå er det krig, rå og brutal ondskap i andre deler av verden vi er vitne til i nyhetsbilde.

Blir du påvirket av det i noen grad? Distanserer du deg fra det vonde og leser Se og Hør og ser på reality-TV i stedet?

– I så fall er du ikke alene om det. Vi nordmenn er veldig gode på siste nytt fra kjendisverden. Mange vet hvilken kjole Kim Kardashian valgte i sitt kjendis-bryllup nummer tre.

Vi vet også hvem som har giftet seg med hvem, at Rachel Nordtømme legger ut «naking-bilder» på Instagram og at, Jenny Skavlan, har kommet med sin nye deilige bade-kolleksjon med størrelser mindre enn XS.

Nyhetsbildet- Lar du deg påvirke av barnedrap og terror?

Nyhetsbildet- Lar du deg påvirke av barnedrap og terror?

Det som er av langt viktigere betydning og som kan få direkte konsekvenser for Norge- både på kort og lang sikt, er for mange totalt uinteressant. Alt for mange bruker sladder og billige TV-konsepter som en unnskyldning for å ta innover seg verden slik den faktisk er.

Til tross for terroren som kom så alt for nær 22. juli for tre år siden, er Norge et relativt trygt sted å leve og å bo sammenlignet med andre nasjoner. Vi burde kanskje tatt innover oss den grusomhet som pågår rett utenfor vår egen dørstokk.

Det faktum at Israel på ny slakter ned kvinner og barn i Gaza er mange nordmenn oppvokst med i nyhetsbilde. Har de gjort noe annet enn å krige der nede kan du lett påstå med rette.

Like fullt er det altså uskyldige barn som tisser og bæsjer på seg hver eneste natt i frykt for å bli sprengt i fillebiter. Om de overlever den natten.

– Israel skyter spurv med kanon og digger det. Verden snur seg bort fra konflikten på Gaza-stripen, vi nordmenn er dritt lei all krig og ondskap som sendes via eteren i beste sendetid. Vi bytter kanal når vignetten for Nyhetene kommer- vi ser heller reprise på Derrick enn å orke å ta innover oss hva som skjer i Gaza, i Ukraina, Syria eller Somalia.

Vi skal huske på at alle konflikter har to sider, men Israels voldsomme angrep på Gazas sivile minner mer om ren og skjær ondskap.

Vi nordmenn er ikke dumme– vi er bare langt mer opptatt av nære relasjoner og ting som påvirker oss i øyeblikket. Vi gir mest penger av alle til innsamlingsaksjoner og til humanitære formål verden over, så det er ikke det at vi ikke bryr oss. Vi er bare så mye mer opptatt av det som er lett å forholde seg til.

Det er jo så langt unna- dessuten så er vi jo ferdig med terror for en stund. Har verden glemt at vi ble angrepet selv?

Hva naboen driver med, hva venner skriver på Facebook og i sosiale medier forøvrig, hva som sendes på TV nettopp i kveld, hva vi skal ha til middag er ting vi er opptatt av.

Klart det er slitsom og krevende å se at barn er redde. Klart det er grusomt å se uskyldige menneske-kropper spredt ut over et jorde i Ukraina etter at flyet deres ble skutt ned, på vei til ferie. Men det er faktisk endel av verden du og jeg lever i.

Er det ikke naturlig å bry seg om det som skjer i sitt eget liv; foran å tro at man kan utrede noe som helst for andre?

På tide å sette på grillen. Vi må jo huske på å kose oss. Det er vi gode på.

Foto: Flickr/Jiser

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Sliter du med sommerbudsjettet? Her er noen tips!

Rike nordmenn elsker å bruke penger, noen sliter med å fordele sin formue utover en gitt periode. Da kan f.eks...

Politiets bilde av terroristen på Utøya

Hjelp oss vi dør, han er utkledd som politi og skyter på oss! Kom fort! Dette og en lang rekke...

Lukk