Oktoberfestivalen i Tyskland går i fra 17.september til 3. oktober. Verdens største og mest stemningsfulle øl-festival! Her er det øl, lederhosen, kjolekledde serveringsdamer med store mugger (med øl) og ompamusikk i lange baner.

– På kultursiden leder München suverent, ikke bare i Tyskland, men antagelig i hele verden takket være den årlige Oktoberfestivalen som hvert år tiltrekker ikke mindre enn over 6 millioner øl-tørste besøkende. Og det er nettopp denne gigantiske ølfestivalen denne reisen til München har som omdreiningspunkt.

– Byen står fullstendig på hodet under den 3 uker lange festivalen – som for øvrig er mye mere enn øl. Festivalen foregår på den 42 hektar store gressplenen – Theresienwieses. Her finner du et gigantisk tivoli, som får selv de største forlystelsesparkene i Europa til å ligne små lekeplasser. Selve byen koker og syder av stemning og mennesker fra alle kulturer, som valfarter hit for å oppleve den fantastisk gode stemningen bayrerne byr på.

Det mest fascinerende er at stemningen er ekte. Det er ikke bare en morsomhet når de ikler seg de tradisjonelle ”Dirdlen” og ”Lederhosen” – det er kultur som de verner om og bærer med stolthet.

Det begynte med noe så sublimt som kongelig kjærlighet. Våren 1810 skåret den 23-årige kronprinsen i det bayerske kongerike, Ludwig Karl August, den 6 år yngre Therese von Sachsen-Hildburghauses rett foran nesen på selveste keiser Napoleon.

Etter passe mange slurke øl får de fleste problemer med å uttale det konsonantdominerte tyske språk. Derfor er ”Theresienwiese” med årene slitt ned til ”Wiesn”, som de innfødte også kaller selve festivalen.

– Hvert år åpnes Oktoberfesten av Münchens Oberbürgermeister ved at han slår tappen av en tønne øl og med ordene ”O’zapft is!” (”Det er avtappet”) skjenker det første krus til den bayerske ministerpresident. Hvert år inngås det veddemål om hvor mange slag han behøver for å ”slå tappen av tønnen”. Antallet spenner fra borgmester Udes ene slag i 2006 til borgmester Wimmers 19 forsøk i 1950.

Når alkoholen går inn og vettet ut, og de frodige og formfulle servitørene har sine knep for å holde kåte og små-fulle mannfolk unna varene. Klår man en gang for mye så er det stopp på øl serveringen. Det får de fleste til å holde seg i skinnet.

– «Helga» og andre tyske helter fra (X-rated movies) fra 70- tallet er godt kjent i Norge og tyskere er kjent for sin extreme sex apetitt. Denne kommer også til sin rett der det er laget utallige filmer som er basert på fantasier rundt Oktoberfestens kriker og kroker. Det er ingen hemmelighet at det da blir sterke scener.

Også i år ville en hver flue på veggen fått problemer med å holde seg fast om den var vitne til alt som skjedde, skal man tro på historiene.

Hvert år under festivalen serveres gjennomsnittlig 6 millioner liter øl, som blant annet brukes til å skylle ned et par millioner kjempeporsjoner med stekte kjøttretter. Siste år havnet trekvart millioner kyllinger og 75 okser i festteltenes kjempekjøkken.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Søker du lykken? Ikke sikkert det er så smart

                               CopyrightVidarKolstad.jpg Går du inn i...

Blind vold- å beregne konsekvensene etter slaget er umulig

Blind vold- å beregne konsekvensene etter slaget er umulig. De aller fleste som utfører blind vold er berusede unge menn...

Lukk