Opp og ned på børsen, det er aksjenes naturlige mønster. Mer enn hundre tusen nordmenn har valgt å sette sparepengene sine i aksjer eller fond. Det er en smart måte å spare på, men man bør være på vakt for å satse hus og hjem på feil selskap.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Kunnskap er gull

Det er ingen hemmelighet at det er mye luft på Oslo børs. Nye selskap som ikke har tjent fem øre, prises skyhøyt, for framtidig gevinst. Som hobbyinvestor bør du lese deg opp på de selskapene du ønsker å sette pengene dine i. Og det samme bør du gjøre om du velger indeksfond eller andre typer fond. Det finnes en jungel der ute til ulike priser.

Snakk med fagfolk, ikke nødvendigvis i egen bank, de vil ha pengene dine.

Lest denne? 7 grunner til å investere i aksjer

Les deg opp, hør på podkaster, meld deg inn i forskjellige grupper i sosiale medier, men ikke bit over for mye. Vær selektiv, kritisk, nøye og smart. Det er lett å bli lurt med på hylekoret som hyller egne aksjer i egne grupper. Vit hva du bruker pengene dine på – før du kjøper aksjer. Kunnskap er gull i aksjemarkedet.

Samtidig skal du vite at aksjemarkedet oppfører seg uforklarlig, men at alltid er bakenforliggende årsaker til bevegelser på aksjekursen. Opp og ned på børsen er aksjenes naturlige svingninger. Men er du tålmodig vil du se at i det store bildet over tid, vil aksjene dine stige. Selv etter enorme nedturer og krakk, løfter markedet seg.

Opp og ned på børsen

Markedet stiger

Det er samfunnets viktige element innen økonomi, at markedskreftene styres i samme retning.

Fabrikker, produsenter, butikker, ja, alle som selger et produkt skaper vekst (om de ikke går konkurs, det kan skje). Slik ser man konturene av aksjemarkedet hundre år tilbake i tid, alt stiger, til tross for nedgang, krakk og korreksjoner, vil markedet øke igjen – før eller siden. Men man må ha tid og tålmodighet for å bli med opp igjen, etter nedturer.

Opp og ned på børsen kan gjøre deg rik, om du tør å sitte long.

Lest denne? Norges mest populære aksjer

Du bør sette deg en langsiktig målsetning og holde deg til denne. Når du har lest deg opp og valgt de aksjene du skal kjøpe og beholde i din portefølje, er det viktig å ha is i magen. Dine aksjer vil oppføre seg likt de fleste andre aksjer, de går opp og de går ned. Men hva ønsker du med din investering? Vil du bli rik, må du tørre å la være å selge, når aksjene stiger mye.

Mang en milliardær har tatt gevinst for tidlig. Det er aldri feil å ta gevinst, som betyr at man selger noen eller alle aksjer som har gitt deg gevinst. Men hvor høyt skal aksjene gå? Det vet ingen, bortsett fra om de som klarer å lese markedet, det gjør de færreste hobbyinvestorene.

Ikke sats på kun én nisje, men spre aksjene dine, gjerne også utenfor Norge. Oslo børs har mindre enn én prosent av verdens aksjer. Det kan være lønnsomt å kjøpe aksjer i andre land hvor både svingningene og fortjenesten er større.

Psykologi

Å bli påvirket av positive overskrifter i norske økonomiaviser kan være en felle. Det kan være mange årsaker til at Dagens Næringsliv eller dets like, hauser opp en aksje de mener bør stige. At et meglerhus har kommentert aksjen som teknisk sterk og det forventes videre oppgang. Men noen ganger har både avisen og meglerhuset ikke vært nøye nok med utregningene og kursen faller – lenge. Da er det mange som kan gå på en økonomisk smell.

Opp og ned på børsen

At det finnes mye luft på børsen er en annen felle man kan gå i om man investerer feil. Aldri før har flere selskap blitt presentert på Euronext Growth enn i år. I hele fjor ble det registrert 49 børsnoteringer, innen 20. mars i år, var allerede 23 selskap notert, og antallet selskap registrert vil stige kraftig ut over året. Selvsagt er det ikke gull alt som glimrer. Plukk ut de selskapene du makter å regne som solid – fra første dag.

Den verste fienden i aksjemarkedet er utålmodighet

Øystein Stray Spetalen // milliarder og investor

Alt som handler om børs, aksjer og fortjeneste er også et psykologisk spill. Når bør du kjøpe, hvor lenge skal du sitte, når bør du kjøpe mer og når bør du selge? Vanskelige spørsmål ingen andre enn deg selv sitter på svaret. Du bør ikke la andre bestemme for deg. Velg din egen sti og hold deg på denne.

Gode råd er smart å høre på, men å følge bjellesauene på børsen, gjør deg ikke nødvendigvis rik. Tenk selv.

Bitcoin

Du kan selvsagt bli millionær på Bitcoin, men du kan bli raskt blakk også, fordi kryptovalutaer svinger voldsomt i kurs. Og Bitcoin kan faktisk i teorien forsvinne over natten. Men hvor smart er det å satse pengene sine på noe som kan halveres eller forsvinne helt? Eksperter mener å vite at det er verd risikoen. Og at Bitcoin er framtidens viktigste betalingsmiddel.

Opp og ned på børsen er naturlige svigninger i markedet. Det kan være lønnsomt og spennende å følge med sin egen portefølje, særlig hvis tallene er grønne og pilene peker oppover.

Mange eksperter mener å vite at Bitcoin bli bli endel av vår hverdag i framtiden. Før sommeren er omme, vil 1 Bitcoin var verdt $100.000, men i dag er 1 Bitcoin ikke verdt mer enn omlag $62.600, som er ca 525.171 norske kroner. For én Bitcoin, ja. Innen denne artikkelen er ute, kan dog Bitcoin ha falt svært mye, eller økt i verdi.

Kanskje er det for noen ganskje skremmende å tenke på at Bitcoin, dette utskjelte betalingsmidlet som bruker mer strøm enn hele Norge til sammen – for å kunne fungere. Skal visst dette bli allemannseie inne noen få år.

Faktisk er det ikke lenge før vi alle går rundt med lommeboka på mobilen og betaler for varer og tjenester i kryptovaluta. Før du kjøper bitcoin, bør du i hvert fall sette deg inn i hva det innebærer for deg.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest