Opptatt av kropp? Slik finner du din BMI. Verdens helseorganisasjon WHO, er opptatt av folks ve og vel over hele kloden. Noen land i verden sliter med hungersnød, her hjemme på berget er vi ikke like utsatt.

Vi vil mye heller vite hvordan helsen (= les kroppen) vår tar seg ut for oss selv og andre. Mest for utseende for de yngre, mest for helsen jo eldre man blir. Naturlig nok.

«Nei, så tjukk du har blitt» er det forbudt å si til noen. Men noen mødre og sikkert noen fedre, tror de gjør barna sine en tjeneste ved å fortelle de at de må passe på hva de spiser, ergo er kroppshysteriet i gang. På en annen side, er det minst like ille å la barnet få presse i seg alt digg som hjertet begjærer.

Som foreldre har man jo et ansvar for å holde barna friske via et riktig og næringsrikt kosthold. Poenget er hva man sier – eller lar være å si. Jo mer man forteller om tema, jo verre kan det faktisk blid, spesielt om barn tror det er feil å spise mat.

Opptatt av kropp? Slik finner du din BMI.

Opptatt av kropp? Slik finner du din BMI

BMI (boddy mas index) Hva din kroppsmasse faktisk består av, er viktig for mange. BMI-en er svært forskjellig fra kropp til kropp helt åpenbart. Makter du å flytte fokus for deg selv og etterhvert de rundt deg, som du bryr deg om. Der maten, kosen og menneskene kommer foran kropp og helse – er mye gjort.

Man kan være en riktig så god omsorgsperson ved å holde kjeft om hva som er riktig å spise og hva man som barn skal være forsiktig med. Barn skal verken slankes eller få beskjed om at de er overvektige. Maten og aktiviteten kan styres uten å måtte sette en pekefinger på de.

  • BMI under 18,5 = undervekt
  • BMI mellom 18,5 og 24,9 = normal vekt
  • BMI mellom 25 og 29,9  = overvekt
  •  BMI mellom 30 og 34,9 = moderat fedme
  •  BMI mellom 35 og 39,9 = alvorlig fedme
  •  BMI på 40 og over = svært alvorlig fedme

Selvsagt skal man ikke flykte fra virkelighet om at man blir fet og overvektig av å putte i seg flere kalorier enn man forbrenner. Det er et av de aller største helseplagene i den vestlige verden i det 21. århundret. Som også koster verdensøkonomien uante milliarder hvert år. Barn bør uansett slippe å forholde seg til det.

Man kan spise og drikke riktig og sunt over tid, være bevisst god aktivitet og trening med jevne mellomrom, både for seg selv og barna. Uten å måtte fortelle at denne skituren tar vi for å holde forbrenningen oppe, og dermed fedme og overvekt borte.

Ok at barn og ungene suger til seg kunnskap og får fokus på kropp fra alle kanter, du står kanskje som forelder maktesløs tilbake. Men da har du jo enda en god grunn til å holde kjeft om det selv da. Når ørene deres proppes full om hvor farlig det er å leve i ett sett.

Det stemmer jo for så vidt. Man dør av det til slutt, ingen har overlevd enda, men inntil døden innhenter deg, kan du jo gjøre det beste ut av det. For deg selv og de du er glad. Sjekk ut den største kokeboken, finn de beste rettene og nyt dem. Deretter kan du sette opp ett treningsprogram for hele familien der dere gjør ting sammen, så ofte som mulig. Eller når det måtte passe.

Hva man spiser er ikke så viktig så lenge det er sunt og ikke minst godt. Man skal skeie ut med en softis i blant og man må kose seg litt ekstra når man fortjener det. Barn, unge og voksne. Det er hva man trykker i trynet ellers – gjennom hverdagene som teller mest.

Ikke bli skremt av en for høy BMI. Nyt heller øyeblikkene og livet – her og nå. Man vet aldri når det er over.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Redd for å fly? Fortsatt svært lite farlig!

https://www.youtube.com/watch?v=36Gm2AokZRQ Dessverre skjer det dramatiske flyulykker med jevne mellomrom, men det skjer fortsatt svært få alvorlige ulykker i luften eller...

Trump snur i abortsaken – kvinner straffer seg selv …

Trump snur i abortsaken - kvinner straffer seg selv. Donald Trump, rikingen fra New York som snakker om "Seven Eleven"...

Lukk