Leonid Brezjnev

    Leonid Brezjnev, President i det tidligere Sovjeunionen

Ord har makt. Og det skrevne ord har betydninger mht hvordan bokstaver er satt sammen med hverandre. Men er de ikke satt sammen slik de er ment som, så får de automatisk en annen betydning eller ingen betydning overhodet.

– Man kan tenke seg under den kalde krigen for eksempel. Når president Leonid Brezjnev surret rundt i korridorene i Kreml med vodkaen i den ene hånda og den sorte kofferten med nøkkelen til alle Sovjetunionens stridshoder i den andre.

Et ord er et ord. Er det flere av dem, forringes de lett i verdi og blir til en tale.

Og på spørsmål om å avvente «FYR AV ( О бывшей югославской) eller IKKE fyr av» (НЕ ПО БЮР) noen langdistanse raketter i retning vesten, så skjønner man hvor nær vi kunne vært en slagmark av tilfeldigheter også her hjemme.

Journalister gjør stadig feil, særlig når de skal beklage dem.

MANGE FEIL ER det i alle fall i pressen, de kalles «inkurier» slik at bare de latinkyndige skal forstå. Rettelsene har hatt en tradisjon for å bli gjemt unna, men stadig oftere trykkes beklagelser som det faktisk også er mulig å oppdage.

I 1998 gjorde Dagbladets store forfatter, den nå avdøde, den gang sengeliggende, Axel Jensen, avhengig av narkotika.

En arrig trykkfeilsdjevel har herjet med teksten i Axel Jensens artikkel «Utenfor særklasse» torsdag. Her er narkoseleger blitt til narkoselgere. Enhver som har lest Jensens rapporter fra Nimbus vil forstå at det er medisinsk personell – ikke pushere – han pleier å forholde seg til.

NOE GODT KAN komme ut av feil. I 2007 klarte Dagbladet endelig å gjøre Gro Harlem Brundtland åpen for selvkritikk. Det måtte rettes:

Ved en inkurie falt det ut et sentralt ord i Gro Harlem Brundtlands sitat på side 3 i går. Brundtland er selvfølgelig ikke «glad for å ha sluttet å snakke vås» i klimadebatten. Derimot er hun glad for at folk har sluttet å snakke vås.

DAGBLADET ER IKKE alene, feilene florerer i alle landets aviser, også hos hovedkonkurrenten VG, der de måtte rette opp i storsatningen «40 hageråd», våren 1997:

Ved en inkurie falt dessverre følgende gode råd ut i VGs sak om tips for en frodig hage i går: Mist ikke motet om rosen du likte fryser i hjel hvert år.

Avisa har flere ganger tullet med vekster, alt i 1947 var avisa ute med denne rettelsen:

Ved en inkurie hadde Verdens Gang i går tillagt kontorsjef Dolven i Gartnerhallen en uttalelse om at det skulle sendes jordbær i trebinger til England. Det skulle naturligvis stått b l å b æ r.

Naturligvis. Ingen inkurier er for små. Fra Dagbladet igjen:

Rettelse: I omtalen av rødvinen La Chasse Reserve i nyhetsslippet forrige fredag var det siste ordet blitt til «hvitvin». Det skulle stått «viltvin».

– Hastverk er lastverk, også når man skal prøve å skrive noen velvalgte ord. Derfor er det viktig å bruke tid, og se over det man har skrevet ellers så kan det du skriver få en helt annen mening enn det var ment som.

Jeg har en tendens til å komme borti «CapsLock» knappen slik at jeg begynner å skrive med store bokstaver, og oppdager det ikke før jeg har skrevet flere linjer. Det kan være vanskelig å få stokket » knakkpølsene» skikkelig når tastaturet er lite på en gammel laptop- kjenner du deg igjen?

Skriver du ofte feil, og oppdager du det i tide?

– Bruk god tid til korrekturlesing før du leverer ditt produkt. Enten det er en stiloppgave, eksamen, et leserbrev, blogginnlegg, eller intervju. På noen områder blir du hardt straffet hvis du begår selv den aller minste skrivefeil.

– Skriver du en bokstav feil i en internettadresse, kommer du ikke fram til den siden du søker etter. Skriver du feil i en E-post adresse vil mailen aldri nå den ønskede mottaker. Det samme skjer hvis du taster et siffer feil i et telefonnummer.

Ser du godt over et avisinnlegg, en artikkel på nettet, eller i en blogg så formelig florerer det av skrivefeil som også kan få en annen betydning enn det som det opprinnelig var ment som.

Kilde: Dagbladet.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Paradise Hotel- sex, alkohol og baksnakking

Paradise Hotel er en av de mest populære reality seriene på TV. Noen tror at det de ser på TV...

Titanic- den første reisen ble den siste

  RMS "Titanic" gikk på at isfjell 15 april 1912. Forliset, hvor mellom 1 350 og 1 512 personer omkom, og bare 705...

Lukk