Ekteparet Per og Veronica Orederud har vært ute på perm, om ikke lenge så kan de på ny flytte hjem til gården der tre mennesker ble skutt og drept. Pers foreldre og søster. Mange stiller spørsmålstegn ved årsaken til at paret på ny skal omtales og på ny få oppmerksomhet. 

Burde ikke mennesker som er dømt for drap ties ihjel og ikke få nevneverdig omtale?

Når man får en alvorlig dom for en alvorlig handling så er det straffen man må regne med, etter dette så skal man slippe å bli pekt på som fortsatt kriminell. Allikevel bør systemet sette en stopper for at domfelte kan sko seg på, eller gjøre næring av ugjerning i ettertid.

– Det blir veldig feil om vi nå ser hjemme-hos-reportasje i den kulørte pressen på Orderud gård. Slik oppfattes hyklersk og det strider med folks rettsoppfatning. De som er dømt og sonet sin straff bør komme seg videre i livet, i fred og ro fra alt som har med drapssaken og rettssaken å gjøre.

De bedyrer fortsatt sin uskyld, både Per, Veronica, Kristin og Lars. Dommene ble like fullt svært strenge, her er det åpenbart at noen vet noe som ikke tåler dagens lys. Noen vet hvem som skjøt og drepte tre uskyldige mennesker til døde i kårboligen i Sørum i 1999.

Kan sannheten komme for dagen? Sannsynligvis vil den det.

De viktigste monumentene i en av Norges mest omtalte drapssaker:

  •  Natt til pinseaften 22. mai 1999 blir Anne Orderus Paust og hennes foreldre, Marie og Kristian Orderud drept i kårboligen på Orderudgård i Sørum.
  • Kristin Kirkemo (26), Veronicas halvsøster, og Lars Grønnerød (41) pågripes og siktes for brudd på våpenloven.
  •  Per Kristian Orderud (45) og hans kone Veronica Orderud (27) pågripes og siktes for medvirkning til drap.
  • Rettssaken går i Nes Herredsrett og er i medias hovednyheter i mange uker fra dag 1.
  •  Per Kristian Orderud og hans kone Veronica dømmes begge til 21 års fengsel.
  • Kristin Kirkemo Haukeland dømmes til 16 års fengsel (er nå sonet ferdig)
  • Lars Grønnerød dømmes til 18 års fengsel

Harald Orderud, drapsdømte Per Orderuds fetter, tar nå bladet fra munnen og ber media la være å skrive om de drapsdømte slektningene som om de var kjendiser eller noens helter. Etter hans syn finnes det ingen interesse for noen av dem, de bør slett ikke omtales i media.

Harald Orderud reagerer spesielt på Dagbladets fokus på ekteparet Orderud som omtales i avisen som mennesker som har gjort en bragd.

– Folk flest bryr seg nok lite om de som nå snart er frie etter mange års fengsel, men saken har en prinsipiell viktig faktor. Når man har sonet ferdig en dom, uansett hva man har gjort og er dømt for; så er samfunnet forpliktet til å legge alle forhold til rette for at man skal komme seg tilbake i lokalsamfunnet raskest mulig.

Betyr det at ekteparet Orderud må selge gården og starte på nytt et annet sted fordi de ikke er velkommen hjem?

Betyr det at stemplet som «trippel-drapsdømte» henger med ekteparet for all framtid? Fortjener de ikke en ny sjanse? Janteloven er fortsatt sterk i Norge. Skulle ekteparet gå fra å være fengselsfugler til kjendiser og bli en del av lørdagsunderholdningen i beste sendetid på TV, vil noen og enhver få lørdagspizzaen i vrangstrupen.

Vi må ha tillit til rettseparat, men hvordan straffedømte skal integreres i lokalmiljøet finnes det ingen gode fasitsvar på, det er faktisk opp til lokalsamfunnet å ta grep, oppføre seg siviliserte nok til å ta i mot ekteparet Oredrud på en skikkelig måte. Uansett syn på saken.

Det kan nok bli vanskelig noen.

 

Foto: TV2.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hillsborough 25 år- tragedien som aldri må få skje igjen!

I dag 12 april, for nøyaktig 25 år siden, skjedde den verste katastrofen i britisk fotball. 96 Liverpool-supportere døde.  http://www.youtube.com/watch?v=bx9N4dv5yPk...

50 Shades of Grey- filmen du må se

50 Shades of Grey, filmen du har ventet på siden du begjærlig leste bøkene. Filmen som vil endre din holdning...

Lukk