Orkanen «Berit» ødela for nærmere 300. millioner kroner. «Dagmar» kan bli langt verre. Ekstremværet «Dagmar» vil bevege seg framover med vindkast på 45 meter i sekundet. Den høye vannstanden skyldes i tillegg til stormen, nymåne og springflo. Et tredje problem er store bølger på rundt 15 meter som vil treffe norskekysten. 

Ferjesambandet Bodø-Moskenes-Værøy-Røst i Nordland er innstilt på grunn av uværet. Hurtigruten MS Trollfjord har også kansellere turen mellom Trondheim og Bergen på grunn av været. Båten blir liggende til kai i Trondheim de neste fire dagene.

Også riksvei 7 over Hardangervidda holdes stengt på ubestemt tid til været har bedret seg.

Med stengte fjelloverganger og innstilte ferge- og hurtigbåtruter kan juleferien bli forlenget for de som hadde tenkt seg tilbake på jobb mandag 2. juledag.

Sterk vind og ekstrem-vær har også rammet norskekysten mange ganger tidligere. Allikevel er det sjeldent at orkanene kommer så tett som denne høsten og vinteren. «Dagmar» kan ta liv, her er det viktig at man viser respekt for naturkreftene og holder seg innendørs om man ikke må ut pga svært viktige ærend.

Også i Sverige er det meldt om ekstrem-vær fra orkanen «Dagmar». Der er det sendt ut en klass II «varning, som innebär att vädret kan vara farligt för allmänheten». Fare ved å oppholde seg utendørs.

Vi har ikke det samme varslet i Norge, men det burde kanskje ha kommet med tanke på mer og farligere vær enn tidligere.

Ingen har noe på havet å gjøre i orkan.

Noen båter velger å følge sine vante rutiner. Det kan gå fryktelig galt.

Ingen last er viktigere enn menneskeliv.

Ekstremvarsler fra YR.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
19 % av norske jenter blir utsatt for overgrep

I alt for mange hjem er det redde barn i Norge. Og det er som oftest fedre eller en mannsperson...

Går du i kirken på julaften?

  Står du som medlem i statskirken? Det gjør du visst du er døpt i en kirke i Norge og...

Lukk