Kristiansund-by er en by knyttet sammen med flere broer da hele den lille perlen på Nordsmørkysten ligger på flere øyer. Hjembyen til Ole Gunnar Solskjær, fødebyen til verdens mest kjente nordmann ble nylig stengt pga orkan. 

 

Møre og Romsdal samt Sør-Trønderlag blir hardest rammet av av orkanen «Ivar» som herjer Midt-Norge i øyeblikket.

Foreldre ble oppfordret av av Kristiansund kommunes sikkerhetsgruppe til å hente sine barn i barnehage og skole før kl 1600. Politiet har stengt alle broer i byen og innbyggerne oppfordres til å holde seg innendørs.

Byen Kristiansund er en opera- og ballett-by, oppsetningen «Nøtteknekkeren» skulle hatt premiere i selveste Festiviten i sentrum av den vakre byen, denne ble avlyst pga alle utfordringene og  problemene uværet skaper.

Nylig ble det meldt at samtlige fergeavganger er innstilt pga været. Også alle busser er innstilt inntil videre. Skader på bygninger og lastebiler som velter i uværet er allerede meldt inn til politiet. Foreløpig er det ikke meldt om personskader.

På  Kvernberget lufthavn er det også stengt for all flytrafikk inn og ut av flyplassen så lenge vinden blåser med over orkanstyrke i kastene.

«By ved hav», «Baillsunn» og klippfisk-byen, kjært barn har mange navn. Kristiansund, den lille byen på nordsmørkysten ble nevnt med positivt fortegn i sommer da NRKs jubileum-stur med hurtigruta ble møtt av tusenvis av båter ved innseilingen til den flotte kystbyen.

Orkanen «Ivar» har blitt målt 60 sekundmeter i kastene, noe som er farlig mye vind. Skalaen på orkan stater ved 32 meter pr sekund. Nordmøringene er et prøvet folkeferd og har opplevd orkan tidligere.

Den gang da forsvant taket på flere hundre hus, strømmen var borte i 5 døgn og selveste HKH Kong Harald kom på besøk for å se over skadene på natur og eiendom i hele fylket. Kongen var forferdet med god grunn.

– Orkanen som feide innover Norge tidlig på morgenen 1. januar 1992 er den sterkeste som Meteorologisk institutt har observert på det norske fastlandet siden målingene startet i 1867. Orkanen medførte svært store skader på blant annet bebyggelse og skogsområder. Meteorologisk institutt har beregnet at en så kraftig orkan statistisk sett bare vil forekomme her hvert 200. år.

«Orkanen» Ivar er i så måte bare et lite blaff sammenlignet med monsterorkanen fra 92´. Nørdmøringene er tøffe folk og har taklet slikt vær en rekke ganger. Dessverre er det også denne gang knyttet store utfordringer med trær som blåses over ende og skader på utsatte bygninger.

Skal du til Nordmøre bør du drøye et døgn eller to. Pr nå er Kristiansund stengt pga orkanen «Ivar».

 

Foto: Flickr/ T1ger

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Ny kjæreste? Lei av å våkne alene?

Livet er for kort til å ikke oppleve den store kjærligheten. Den tiden i livet du svever rundt på en...

Frelsesarmeen fortjener hver krone de får inn!

Å straffe Frelsesarmeen fordi den sentrale ledelse ikke godtar homofili blir som takle spilleren i stedet for ballen. Det blir...

Lukk