Du trenger kanskje ikke tenke så godt etter for å huske alle de fine ordene som ble brukt av de som var satt til å styre i kaoset.

Spesielt den dagen rosetoget gikk få meter, men stoppet opp fordi to hundretusen nordmenn ville markere avsky mot terror og rå ondskap ved å stå sammen. Det var ikke mulig å gå et skritt, langt mindre i tog. Alle ville delta. Utenlandske medier trodde ikke det de så, og roset Norge for å snu det andre kinn til. I stedet for å tenke på hevn

Da kom også ordene som gav håp om ett annerledes Norge. Ett samlet Norge, et fredelig, raust og sterkt land som bygget broer mellom religioner og ikke-troende og som vendt galskapen ryggen.

Jens Stoltenberg (AP) lovet mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. NATO-sjefen lyktes ikke som statsminister med de ordene. Enda mange mener han stod stødig som et fjell da Norge ble rystet av terror for fem år siden, nøyaktig i dag. Ikke mye er endret  til det positive på disse årene. Fremmedhatet er sterkere, de høyreekstreme miljøene har stor oppslutning og demokratiet er under stadige påkjenninger.

Mitt lille land

Dessverre har Norge fått et langt mer lukket samfunn etter 22. juli 2011.

22. juli bilde 5

 

I et intervju med nyhetskanalen CNN, fortalte en ung AUF-jente følgende: «Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen.» Godt sagt. Bare så fryktelig synd at disse ordene bare ble tomme ord, et håp om en samlet nasjon, et samlet Norge som viste nestekjærlighet til alle borgere. Slik ble det aldri.

Hvor var du 22. juli 2011?

Nå, fem år etter vet vi hvilket samfunn vi har. Vi har ett samfunn som er åpent for alle ytringer, hat og skremselspropaganda. Ett samfunn hvor Odin’s soldater har blitt endel av gatebildet. Og ett samfunn der Ola og Kari nordmann, blant alle andre som stod i rosetoget få dager etter terroren rammet oss, er mer redd for framtiden enn noen gang.

Lite sted, en håndfull fred
slengt ut blant vidder og fjord …

Mer raushet og mer toleranse manet Høyres ordfører Fabian Stang i sin tale til folket, når sjokket hadde lagt seg.

Akkurat det motsatte er fasit fem år etter. Vi har mindre toleranse for alt som har med andre enn oss selv å gjøre. Vi har liten eller ingen raushet å gi de som vi innbiller oss er en trussel. Hudfarve, ytringer, bekledning og annet politisk ståsted; tolererer vi stadig dårligere.

22. juli

 

Heldigvis markerer vi fortsatt dagen for å minnes de døde. Det skulle bare mangle. Nye Utøya står klar til å ta i mot framtidens politikere, spirer som ønsker å vokse opp i et sterkt demokratisk Norge i årene som kommer, skal ha fine og viktige dager i regi av AUF. Seks av disse politiker-spirene leste opp alle de 77 navnene som mistet livet for fem år siden. Selv om vi har hørt dette før, var det en like gripende minneseremoni i dag – fem år etter.

Å få være en del av Oslo sentrum på en slik dag var preget av stillhet, mye politi og langt mindre mennesker i gatene enn forventet.

Mitt lille land

Vi hadde ventet å se Hans majestet Kong Harald på minnegudstjenesten i Oslo Domkirke, sammen med Dronningen. Kanskje har Kongeparet gått lei hele markeringen? De sendte i hvert fall Kronprinsen og Norges neste Dronning, Mette Marit i stedet.

Vi opplevde utenlands presse og endel pårørende med blomster, men Ola og Kari nordmann var ikke å se i sentrum av hovedstaden denne varme julidagen – fem år etter. Kanskje har vi allerede kommet tilbake til normalen? Hva nå det engang er.

22. juli bilde 4

 

22. juli vil aldri bli glemt, men holdningene blant folk flest burde kanskje ha lært oss mer enn hva det faktisk har gjort på fem år. Vi burde ha gjort ord til handling fra den mørkeste dagen, vi burde ha blitt ett åpnere samfunn, vi burde ha åpnet hjerte for mer raushet og toleranse for andre.

Det burde ikke ha vært for sent, men vi kan jo begynne i dag. Fem år etter.

Der høye fjell står plantet 
mellom hus og mennesker og ord 
Og der stillhet og drømmer gror 
Som et ekko i karrig jord …

#femåretter

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Manchester United, Først Mourinho, så Zlatan, så Pogba = Seriegull?

Alt tyder på at José Mourinho og Manchester United lykkes med å hente den franske midtbanespilleren på ny. Fra før...

Fem år etter – hvor var du da Norge ble rammet av terror?

Fem år etter - hvor var du da Norge ble rammet av terror? Sårene har begynt å gro, smertene sitter...

Lukk