Du tror det ikke før du leser det, men det er altså reelle avtaler på gang, mellom Trump-administrasjonen, og en gruppe delegater fra Nord-Korea. Osloavtalen del tre – USA vs Nord-Korea

Ikke engang i en godt regissert krimroman, ville dette være troverdig for få år siden. Nå skjer det. I Oslo.

De fleste født etter nittenåtti, har hørt om, eller kjenner innholdet i Osloavtalen. Avtalen, i regi av avdøde Johan Jørgen Holst (utenriksminister) og diplomat-ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen. Avtalen ble signert foran det Hvite Hus i Washington, hvor president Bill Clinton, fikk PLO-general Yasir Arafat til å gi hånden til Israels statsminister Yitzhak Rabin.

Endelig skulle det bli fred i midtøsten. Resten er historie, og tusenvis av mennesker har blitt drept, på begge sider av Vestbredden, etter denne avtalen fra 1993. Dessverre.

Vi skriver 2017, verden står på randen av stor usikkerhet, nye ledere, nye konflikter med fortsatt atom-stridshoder som sterkeste virkemiddel. Norge og Oslo, åsted for begivenhetene i fredens tegn. Ukjente aktører skal hamre ut en avtale som forhåpentligvis signeres av erkefiendene USA og Nord-Korea. Verden holder pusten.

Osloavtalen del tre - USA vs Nord-Korea
Historiske bilder, Norge hadde litt av æren Foto: snl.no
Osloavtalen del tre - USA vs Nord-Korea
Nord-Koreas President Kim Jong-un, truer verdensfreden foto: NRK.no

Japanske TBS News, hevder at det er Norge, som har en høy stjerne hos Nord-Koreas forrykte leder, tredjegenerasjons diktator, Kim Jong-un, som har regien i den skjøre fredsprosessen som nylig er startet i Oslo.

Mannen som sannsynligvis er rundt 33 år, bruker nasjonens penger på våpen og forsøker å utvinne atomvåpen. Det er dårlig musikk i Donald Trumps ører som er villig til å bruke makt og mye våpen for å stoppe dikatoren.

USA har satt seg ett mål for øye, hva militære aktiviteter angår. Å sette Nord-Korea ut av spill, nok til at Kim ikke makter å produsere langdistanseraketter, som kan rekke så langt som til USAs kyst. Korea-halvøya kan gå i lufta med et smell, med uante konsekvenser, om de uberegnelige lederne, ikke kommer til enighet.

Mye vann skal renne gjennom elven Yalu (den største i Nord-Korea) før en avtale blir signert. At Norge er involvert i fredsskapende arbeide er ikke nytt, men at USA og Nord-Korea har sagt seg villige til å møte hverandre til samtaler – på høyt diplomatisk nivå, forteller litt om alvoret i konflikten.

Aldri tidligere, i fredstid, har situasjonen rundt denne konflikten vært mer spent, der både Russland, Kina og åpenbart NATO, følger med. Norske diplomater skal være kløktige om de finner en løsning begge parter kan leve med. Nedrustning bør være et stikkord.

Vi kan ikke annet enn å håpe at møte(ne) ender godt og med fredelig utgang. Noe annet, vil vi ikke vite utgangen av. Måtte Osloavtalen del tre, gi bedre langsiktige løsninger for de involverte parter enn de to forrige.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Sommerens begivenheter står i kø!

Sommerens begivenheter står i kø! Om du er ung eller gammel, eller kanskje sånn akkurat midt i mellom, sommeren står...

Lukk