På menyen – du har vel fisk på grillen? Nesten alt kan nemlig grilles, og fisk er kanskje det aller beste du kan tilberede på kull, elektrisk eller på en gassgrill.

Med en smørklatt, litt krydder og en skvett sitron, kan all fisk bakes i folie eller stekes forsiktig på indirekte varme. Sørg for å ha gjester du liker å omgås – for de vil garantert komme tilbake. 

Mat er viktig for nordmenn, men det er også god helse og et fornuftig kosthold. Dessverre har vi en lei uvane med å kjøpe ei pølse på kiosken eller ty til dårlige og usunne valg til middag eller lunsj, ofte er dårlig tid et argument.

Å grille fisk er faktisk både sunt, smart og fryktelig godt. Og det tar ikke lengre tid enn å koke poteter eller stå i kø på 7-Eleven. For å vente på en hamburger eller ei ihjelkokt pølse. Det finnes faktisk ingen gode argumenter for å la være å fyre opp grillen, og slenge på et par pakker med innbakt torsk, laks eller makrell.

På menyen – du har vel fisk på grillen?

På menyen - du har vel fisk på grillen?
Laks kan brukes til det meste Foto: Cbc.ca

Makrellen er et godt eksempel, som er så rask å tilberede på grillen at den knuser både pølse og burger ned i støvlene. Du bare gjør opp fisken, skyller den, skvetter litt olivenolje i buken, krydder den med salt og pepper. Kanskje litt persille om du har for hånden, og steker den på jevn varme i noen få minutter. Server litt lett sommersalat til, med noen tynne skiver reddiker og lettrømme til – server gjerne en kald sommerøl til denne retten. Uslåelig og fryktelig enkelt.

Nordmenn spiser mer laks enn noen gang, dessverre er ikke alle klar over at denne røde skjønnheten av en fisk, passer perfekt på grillen.

Du kan også velge din egen måte å tilberede laksen på; enten i de skålene du kjøper den, eller i aluminiumsfolie – fyll på med sesongens grønnsaker og litt løk, eller stek fisken rett på grillen, men da må du overvåke og vende ofte. Helst på indirekte varme.

Omega 3

All laks blir til en fest, om den grilles. Du kan velge et mylder av tilbehør som passer til denne sunne og anvendelige råvaren.

Fisk er etter vår mening en undervurdert type mat, som burde fått langt mer Kudos og ære for alt den kan brukes til. Norges ypperste eksportvare gir oss tran, som eksperter anser som svært helsebringende for mennesker gjennom hele livet. Omega 3 forebygger og sørger for at blodårene ikke tettes igjen av fett. Avleiringer av annen usunn, fettholdig mat vi spiser. Fisk bør som kjent inntas flere ganger per uke – enten som middag eller som pålegg.

Lest? Steinalderkost er sunt

Reker er for mange den ultimate sommermaten, men denne sommeren sprenger prisene på ferske reker, et hvert feriebudsjett. Langt over to hundre kroner per kilo, koster rekene flere steder. Da kan man med fordel investere i de store frosne, som faktisk er av meget god kvalitet, og til minst halve prisene, er det et godt alternativ. Fersk loff, husk dill og en dæsj majones – som aldri har skadet noen.

Bacalao

En norsk sommer er like usikker som verdens børser. Man kan være uheldig og regne vekk gjennom tre skarve uker gjennom sommerferien. Da er gode råd dyre, og man må tenke alternativt. Å grille i plaskregn blir sjeldent vellykket, man må innendørs for å tilberede måltidet. Da anbefaler vi Bacalao på Kristiansunds vis.

Bruk nok poteter, nok klippfisk (utvannes i minst 48 timer) med noen få viktige ingredienser. Ingredienser som, løk, fersk chili, hermetiske tomater, tomatpuré, spanske pepper, salt og pepper, olivenolje og hvitløk. Enkle ting som gjør akkurat dette måltidet til noe av det aller beste du har smakt.

Det er viktig å ikke røre i gryta, da blir innholdet raskt til suppe i stedet. Løft heller på gryta og rist forsiktig. Begynn gjerne med olje og potet nederst i gryta, legg deretter klippfisk og potet i skiver, lagvis.

Server gjerne godt nybakt brød til, som f.eks Focaccia.

Slippen

Skal du besøke Østfold i sommer, må du besøke fiskerestauranten, “Slippen” i Fredrikstad. Slippen ble ganske nylig kåret til Norges beste fiskerestaurant, med rette. Et fantastisk sted som tar gjestene på alvor med utmerket service. Og som serverer de ypperste fiskeretter med de aller beste råvarer. Fiskesuppen på dette stedet – er verdt besøket alene.

Skal du besøke Oslo i sommer, som er betydelig mer sannsynlig, bør du besøke “Fyret” på Youngstorget. En liten restaurant med særpreg. Her får du f.eks “akevittsild” eller akevitt og sild, alt etter som. Et fantastisk spisested du vil huske lenge, i all hovesdak for den gode maten, men også for akevitten som passer fantastisk til nettopp sild.

Uansett hva du velger å ha på din sommermeny, husk at maten alltid kommer i andre rekke. Det er gjestene rundt bordet som betyr mest – fordi mennesket, er menneskets glede.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Stor aktivitet i Premier League under VM

Stor aktivitet i Premier League under VM. Milliardene ruller allerede. Premier League starter opp 11. august, overgangsvinduet stenger den niende...

Lukk