På menyen – steker du biffen riktig? Av alle retter som finnes, er det lett å velge favoritt. Biff! På menyen – steker du biffen riktig? Saftig og ikke for mye stekt, men selvsagt heller ikke rå, bare rød. Å steke biff er nemlig ikke bare enkelt.

Skal du servere til fire, kan du få fire forskjellige ønsker, da må du passe på å ha tunga i egen munn til biffen er ferdig. Ja, det er akkurat det! Når er den ferdig for din smak? På menyen – steker du biffen riktig?

Det aller viktigste du gjør for å få en vellykket biff middag, er å ha nok tid og gode råvarer. Da er du på god vei til et suksessfullt måltid. Selskapet, gode venner, kjæresten eller familie er selvsagt av stor betydning når det er god mat på menyen.

Kobe-biff

Hva skal man velge for å være sikker på å ikke måtte tygge på seg sykdom og kjevebrudd når man spiser? Fordi det er ikke mørt alt som er kalt biff, langt derifra. Skal du velge norsk, dyrt og dårlig fra kjøledisken? Eller bør du snakke med fagfolk i ferskvaredisken som kan garantere for kvaliteten?

Liker du pasta Bolognese bør du lage denne retten!

En gyllen middelvei er ofte et klokt valg og en riktig kurs. Så også med mat. Man kan velge å kjøpe Kobe-biff til ni hundre kroner for 300 gram, men som er verdt den summen. Kjøtt fra Kobe, er sannsynligvis det beste kjøtt som kan kjøpes for penger.

Eller man kan kjøpe ferskt kjøtt som stammer fra frittgående svære kyr fra f.eks Australia eller Brasil. Koster kanskje mer enn norsk kjøtt, men kvaliteten er svært bra.

På menyen – steker du biffen riktig?

Tilberedingen er ingen heksekunst, men du skal vite hva du driver med. Klasker du biffen i panna og tror resten går av seg selv, vil du få grinete gjester og en elendig smaksopplevelse. Kjøttet fortjener din oppmerksomhet for et vellykket måltid. Har du muligheten til å grille kjøttet vil du få en annen smak og kjøttet blir saftigere.

Ta kjøttet ut av kjøleskapet ca 30 minutter før den skal tilberedes. Krydre biffen din med salt og pepper. Bruk rasp- eller oliven olje i panna, etterhvert smør som du vender kjøttet i. Stek på sterk varme i et par minutter før du snur biffen, det skal piple litt kjøttsaft ut før du snur, da er den perfekt. Stek den andre siden like lenge.

Biffen skal hvile – helst så lenge som i 20 minutter. For å holde på varmen kan det være smart å pakke kjøttet inn i aluminiumsfolie under hviletiden. Noen gjør den alvorlige feilen å servere biffen rett fra panna, da er du garantert et dårlig resultat. På menyen – steker du biffen riktig?Eller blir det brent skosåle – hver gang?

Entrecôte

Entrecôte har mer fett enn annen biff, marmoreringen, gir masse smak, derfor er nettopp dette manges favoritt, også vår.

Indrefilet er det dyreste og det møreste kjøttet. Men det kan være smakløst og kan ofte med fordel ligge noen timer i marinade. Marinaden fikser du selv med et par fedd hvitløk, olivenolje, litt sitron eller lime, salt, pepper og chili. Noen bruker litt rødvin i marinaden også.

Mørbrad og Ytrefilet er like typer biff. De er også møre, men mindre mørt og billigere enn indrefileten. Dette kjøttet er godt egnet som biff, men kan også brukes til biffstrimler i pitabrød eller som fyll på pizzaen.

Tilbehøret til biffmåltidet er avgjørende for et vellykket måltid.

Vet du hva gjestene liker er du kommet et stykke på veien. Serverer du pomes frites når gjestene ønsker bakt potet er mye ødelagt. Derfor er det smart å spørre på forhånd. Da viser du respekt for gjestene og beviser at du ønsker at festmåltidet skal  bli best mulig for alle.

Champignonstuing

Champignonstuing er perfekt til biff.

Skjær champignon i en stekepanne med litt smør til de blir gyldne, deretter i en kasserolle med 1,5 dl fløte, gir en god stuing. Her passer det med finhakket hvitløk, løk, baconterninger og litt salt og pepper. Men noen må ha poteter til. Du kan selvsagt servere begge deler om du har tid og lyst.

Kok småpoteter i 10 minutter i litt saltet vann, del potetene i to, legg disse på et brett. Bruk rikelig med rasp- eller olivenolje. Vend potetene forsiktig i oljen. Krydre godt med basilikum, timian, hvitløk salt og pepper, stek de på 220 grader i 20 minutter, eller til du ser potetene blir gylden brune.

På menyen – steker du biffen riktig? Du bør la den hvile minst tjue minutter, da er forutsetningene best for et godt resultat.

Saus er viktig. Klarer du ikke lage ekte bearnaise, kjøp en som er ferdig og bare kan varmes i f.eks vannbad. Unngå pulver, det ligner ikke en gang på ekte bearnaise. Selvsagt kan man velge en annen type saus, men til Biff passer det godt med bearnaise. Server ferske asparges. Denne legges i iskaldt vann før du legger de i kokende vann. Tas av etter nøyaktig tre minutter for beste resultat. Grill gjerne noen mini-maiskolber og noen deilige delikatesse-tomater ved siden av.

En italiensk kraftig rødvin eller to, så er det bare opp til deg å varte opp gjestene. Serverer du norske jordbær og is til dessert, har du lagt lista høyt for et vellykket måltid. De som skal lage middag til deg, når du er gjest neste gang, svetter allerede.

Vel bekomme!

Vargas

Pin It on Pinterest