På tide å ta gevinst? Eller lønner det seg å sitte gjennom den økonomiske stormen som alle er spådd skal komme? Alle piler peker, fortsatt ifølge journalister som liker å spå, rett i dass, da er det kanskje på tide å redde stumpene? Vi er like usikker som deg – på hvor markedet skal nå.
Estimated reading time: 5 minutter
Resesjon
Oljeprisen er høy, men utover det er en resesjon og et krakk rett rundt hjørnet, om man skal tro de som har greie på slikt. Andre hevder å vite at vi er allerede langt inn i en resesjon og at markedet har nådd bunne. Hva tror du?
Les også: Aker og Røkkes nye gullaksje
Ofte tar disse såkalte eksperter feil. Grundig feil.
Markedet lever sitt eget liv, til tross for negativ teknisk analyse, dødskryss, trusler om resesjon og fandens oldemor.
Oslo børs har klart seg veldig bra i år, til tross for mye negativ omtale og kraftig fall i USA. Equinor, AkerBP og Vår Energi, er selskap som har tjent enorme summer på skyhøye olje- og gasspriser. Det har påvirket børsen positivt. Men mange aksjer har falt voldsomt, også i år.
Resesjon er som kjent alvorlig for markedet, det tar tid å komme seg ut av og fallet er ofte voldsomt.
Handle mer
Om det er penger igjen å hente i porteføljen? På tide å ta gevinst? Eller sitte rolig i båten og håpe smertene gir seg? Statistikken viser at det over tid, lønner seg faktisk å sitte med pengene i markedet, i urolige tider. Framfor å selge på vei ned.
Energikrise, krig, matmangel, økte drivstroffpriser, økte matpriser, økte renter og en strammere pengepolitikk, påvirker oss. Det sagt, gjør ikke at du som investor må selge alt og stikke hodet i jorda for å håpe at problemene forsvinner.
Trygve Hegnar I Finansavisen, Harald Magnus Andreassen i DN og Mads Johannesen i aksje-banken Nordnet, maler fanden på veggen. Negative overskrifter selger best. Og de kan selvsagt få rett i at markedet skal ned både tjue, tretti og førti prosent. Som er normalt ved en resesjon, men vi velger å sitte på gjerdet.
Heller kanskje handle mer om de riktige aksjene faller.
På tide å ta gevinst? Sannsynligvis er det mer smart å vente til gevinsten er betydelig større. Den største feilen mange gjør i aksjemarkedet, er å bli for utålmodig. Man selger med tap eller tar gevinst for raskt.
Stigende kurs
Om man ser på historien på børsen, så er det faktisk stor trøst i å vite at alt stiger igjen, etter nedgang.
Til og med skrekk-aksjen, Kahoot, vil på sikt stige igjen, men sannsynligvis ikke så mye som den var på all time high. Kahoot var folkeaksjen, eller kjendisaksjen gjennom flere år, og toppet ut på 126 kroner i januar 2021. Idag er kursen på drøyt 21 kroner. Her ligger det mange lik igjen i skogen.
Både det amerikanske markedet og det europeiske børsmarkedet har steget mange tusen prosent siden Andre Verdenskrig. OSE har faktisk steget 330 prosent, bare siden 2010.
Med noen få unntak og noen få skrekkelige krakk, har børsen steget jevnt og trutt. Og slik er det forventet å bli i framtiden også. Det er det beste argumentet for å bli i markedet, om man har tålmodighet nok.
Men stort sett, så går alt som har falt mye, opp igjen på stigende kurs og stigende trender. Også de mest volatile aksjene stiger igjen etter å ha vært ned over tid. Men man skal og bør være forsiktig når man velger å gå inn i et bear-market. Altså i en vedvarende negativ trend.
Teknisk analyse
Motstykke til et bear-market, er som kjent et bull-market, som er langt mer positivt, da stiger det meste.
Da bør man vite hvilke aksjer man velger, og vite at det vil komme en oppgang innen rimelig tid. Og da kan teknisk analyse være greit å kunne. Teknisk analyse er krevende å lære seg, men et viktig verktøy for å forstå svingningene som har vært, men også hva som kan skje i framtiden.
Da Erna Solberg stengte ned Norge 12. mars i 2020, falle markedet markant. Men ikke mange dagene senere, begynte markedet, både i Norge og ellers i Europa å ta seg inn igjen.
Trøsten får være, uansett hvor mye markedet faller, vil få få stigende kurser igjen. Gang etter gang.
Noe av det sikreste med børsen er jo nettopp det. At kursene går opp. Og ned, og opp igjen.
Vargas
Siste kommentarer