Verden er i stadig endring, vi tilegner vår hektiske hverdag elektronisk. Har vi ekstra tid, bruker vi også smarttelefon, pad eller PC. Det berører vår eldgamle kultur, å lese papiraviser.

Aftenposten må nedbemanne kraftig. Oppsigelser ventes, det er tøffe tider i Akersgata. Fortsatt.

Fra før kjenner vi til tilstandene i både VG og Dagbladet som prekære. Annonsørene finner andre måter å reklamere for sin produkter, noen velger nettavisene, men få velger å kjøre reklame på papir. Det er en av årsakene til at papiravisene går mot den sikre død, om ikke nye inntektskilder ser dagens lys innen rimelig tid, men det haster.

Papiravisene sloss ikke bare mot all mulig underholdning fra nettavisene med dot.no bak. De sloss også mot et tøft og engasjerende marked via underholdningsbransjen forøvrig. Stadig flere har valgt å bruke sin fritid på Nettflix, HBO og Popcorn Time for nevne noen av film- og TV-seriedistributørene som konkurrerer mot tradisjonelle TV-kanaler. Disse konkurrerer direkt mot papiravisene hva nyheter angår. Stadig flere norske distributører sender nyheter i både radio og TV. Hver time.

Toronto Star.

Neil Moralee via Compfight

Farhad Sadykov via Compfight 

Dessertgenerasjonen, de under 30 år – leser ikke papiraviser. De er på sosiale medier, de ser SKAM på NRK.no, henger på «Face» (Facebook), «Insta» (Instagram) eller jakter på nye Pokemon Go i en eller annen urban bydel. I Gamlebyen. De kunne ikke tenke seg å bruke 30 spenn på en avis heller, da hadde de heller brukt samme summen på Cafe Latte, med venninne eller kompisene.

Vi andre får ikke muligheten. Snart er det over.

Avishusene som lever av å lage aviser er tvunget til å tenke nytt. De går mot den sikre undergang om de tror de kan leve av å selge trykksaker. Dessverre er det ikke nok å forsøke å ta igjen det tapte via annonsering og reklame via nettavisene, i alle fall ikke via tapte annonseinntekter. Her må friske tanker og ideer fram i lyset. «Brainstorming» i lunsjen, hver dag fram til jul, kan gi resultater.

Forslaget herfra er å innse endringene i tiden og legge ned før katastrofen treffer. Både for å minske de smertene som ligger i å fjerne en institusjon, som har levd et liv for andre gjennom generasjoner, men også for å minske det økonomiske tapet.

Det er slutt på den tiden da journalistene hadde både makt og ræva full av jobb, året rundt. Da de beste journalistene luktet både øl og røyk og fikk kudos for det. Journalister av 2016 ender opp med blogg, som trikkefører eller dørvakt. Den kvinnelige utgaven ender opp med blogg, som TV-tryne eller Twitter-dronning. Verden er som sagt i stor endring, om det er til det bedre kan selvsagt diskuteres.

Tempoet. Hastigheten på livet og ting vi gjør i dag, sammenlignet med for femti år siden – parallelt med higen etter større inntjening og større profitt er papiravisens dødsstøt. Vi krever mer, raskere, sjokkerende og halsbrekkende underholdning. Hele tiden.

Vi over 30 år, vi kommer til å savne å kunne bla opp i avisa for å finne aksjekursene, været og kanskje aller viktigst, dødsannonsene lokalt. Den enes død, er den andres brød.

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
I Kina spiser de katter, blant annet

Kina, verdens eldste befolkede sivilisasjon, Folkerepublikken, som ikke alle har noe annet forhold enn de er mange og farlige. Mer...

Walters Zenga’s Wolves – new revolution!

The former Italian goalkeeper, actually the best in the World in the nineties, is the new boss at the mighty...

Lukk