Påskefest for alle i din kohort kan bli riktig hyggelig mens vi venter på første stikk. Hele Norge går og venter på vaksinen som kan gi oss livet tilbake uten frykt for alvorlig smitte, voldsomme smerter eller for tidlig død. Påskefesten er viktigere enn noen gang for oss, men det er endel hensyn å ta.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Table of Contents

Mat og fyll

Her er åpningstiden for Vinmonopolet i påsken, så er vel mye gjort for mange. Rekker man ikke polet, kan det fort bli en kjedelig fest, ikke sant? Trøste deg med at Vinmonopolet har åpent i de fleste utslag på påskeaften til kl 15:00. Påskefest for alle i din kohort – kan begynne allerede onsdag før skjærtorsdag, med Champagne-frokost, er ikke det hyggelig?

Selvsagt må man ikke nyte alkohol for å få en vellykket fest i høytiden, men salgstallene til Vinmonopolet forteller oss en annen historie. Siden grensen til Sverige stengte, forteller oss at alkohol er en viktig trøst for veldig mange.

Lest? Lavprisgigant slår tilbake på påskevarer

God mat, fellesskap, hygge, underholdning og den gode samtalen rundt bordet, bør kanskje komme foran flatfyll og slåssing? Dessverre er det stadig flere som sliter med manglende sosial omgang. Enslige, ufrivillig single, studenter og eldre har lange dager og et innskrumpet liv på mange måter. Kun nok vaksinerte innbyggere kan åpne samfunnet.

Kohort

Nå kommer vaksinene i hopetall, det gir håp om bedring for alle. Enn så lenge må vi ta til takke med fint vær i påsken og hygge med familien eller de vi er så heldige å ha i vår egen kohort.

Vet du hvem som er i din kohort? Her kommer skråblikk på gode påskeråd og tips for en vellykket fest. Påskefest for alle i din kohort må ikke bli et drikke og etegilde som går utover all sunn fornuft. Det bør gå an å ta en pinne for landet – uten å risikere sitt gode navn å rykte.

Hva er en kohort? En kohort er eksempelvis én familie som bor sammen, en skoleklasse eller en gruppe mennesker som bor tett sammen. En tropp i en kasserne i Forsvaret er også en kohort. Disse kan leve som normalt uten smittevern og kan klemme hverandre, der det faller seg naturlig.

De fleste som er blitt smittet av Covid-19 har fått viruset i eget hjem, smittet av en av sine nærmeste. Derfor er det så viktig med gode rutiner for håndvask, avstand til andre og det å holde seg hjemme når man har symptomer.

Påskefest for alle i din kohort

Påske

Mange barn og unge vet nok lite om hvorfor vi feirer påske. De tror kanskje det handler om gul brus, påskeegg og gul påskepynt på bordet. Det er for så vidt riktig fordi det er slik vi har valgt å gjennomføre høytiden. Noen hevder å vite at påsken er gul fordi vi får mer sollys, det blir varmere og lysere. Et symbol på kraft og livsglede.

Påsken handler vel ikke om det i det hele tatt, om vi skal ta den bibelske historien rundt høytiden. Det er jo fordi Jesus døde på korset for menneskeheten, at Jesus, vår Herre, Guds sønn, red inn i Jerusalem på et esel, innbyggerne la ned palmeblader foran Messias – der han kom ridende. Derav “palmesøndag”. Vel vitende om at det gikk den veien høna sparker litt senere. “Langfredag” skal markere dagen Jesus ble korsfestet.

Lest? Slik finner du lettere din favorittvin

Selvsagt må man verken tro på Jesus eller påskeharen for å kunne feire påske. Det begynner å bli lenge siden mediene, altså NRK, og kun NRK som vi hadde tilgang til, hadde filmer og historier knyttet til religionen og Jesu død i påsken. Nå handler påsken mye mer om påskekrim, påskenøtter og annen kommersiell underholdning. Svært lite om Ham det egentlig startet med.

Fest

Om du spør ti ulike personer om hva en god fest er, vil du sannsynligvis få ti ulike svar. Men om du spør ti nordmenn, kan du få ti fellesnevnere også, nemlig alkohol som et påskudd for en vellykket fest. Det er svært mange som ser på festing som en mulighet til å kaste innpå Champagne, øl, vin, drinker eller kanskje alt dette samtidig.

Grensen for å nyte alkohol til maten, i fornuftige mengder, mot å drikke for mye slik at det nærmer seg et misbruk, er ikke like enkel for alle å beregne. Når er det nok for deg? Føler du deg til og med presset til å drikke mer enn du egentlig vil? Man er enten religiøs eller gravid om man er så “utafor” at man takker nei takk til til et glass. I manges øyne.

Hva er så farlig med å drikke seg full, spør du kanskje? Kanskje er det nettopp det vi bør gjøre alle sammen? Ta oss en durabelig kule, drikke oss fra sans og samling for å klare å glemme all elendigheten vi omgås til daglig? Eller kanskje ikke? Det løser neppe noen problemer, men skaper ganske sikkert endel nye helsemessige utfordringer. Om festen utarter seg for ofte.

Et av de største helseproblemene som koster samfunnet milliarder av kroner, om vi ser bort fra pandemien, er knyttet til helseskader av alkohol. Kanskje noe å tenke på når du brekker opp neste rødvindsdunk i påsken?

God påske.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Slik blir du millionær på aksjer

Slik blir du millionær på aksjer i løpet av noen år. Ja, det høres kanskje for godt ut til å...

Lukk