Påskepriskrig i det skjulte – så smalt det! Det lå an til tidenes priskrig i starten av mars. Men så begynte folk å bli syke og dø i Norge også. Coronaviruset som bremser hele verden, vil få konsekvenser for oss i lang tid. Kanskje for alltid.
Dagligvarebransjen er blant de få som håper dette drar ut i tid. Meny, Rema 1000, Kiwi, COOP Extra og til og med Bunnpris, tjener mer penger enn noen gang.
Stengte grenser gir økt omsetning
Butikkeiere snakker om en økt omsetning på seksti prosent mot samme tid i fjor. Årsak: De stengte grensene mot Sverige. Norge er tilnærmet hermetisk lukket. Ergo handler alle i norske butikker, gjerne hos den lokale butikken i nærheten. Og på polet. Kjenner du deg igjen?
Dette er selvsagt bra for AS Norge, som har brukt mer penger på kort tid, enn noen gang tidligere.
Erna og co. spyr ut hjelpepakker til næringslivet, oljeprisen er rekordlav og arbeidsledigheten er på sitt høyeste, etter andre Verdenskrig. Da kan vi være glad for å ha et svulmende oljefond å ta av.
Her er en oversikt over hvordan du skal oppføre deg i butikken – på din påskehandel runde.
1. Planlegg handleturen – vær ute i god tid så ikke alle handler samtidig
2. Tilpass turen – husk at du kan bruke hele åpningstiden
3. Ta med det nødvendige – det er varer nok til alle
4. Legg gjerne ut på handletur alene
5. Ta hensyn til både kunder og medarbeidere – hold minst én meter avstand
6. Unngå å ta på varer du ikke skal kjøpe
7. Ta trygge veivalg – prøv å få noen til å handle for deg hvis du er i karantene
8. Bruk papirlommetørkle eller albuen om du må nyse eller hoste – pass på god håndhygiene
9. Ta hensyn til berøringspunkter – betal helst med kort
Norge er blant de rikeste landene i verden, og vil være blant de siste til å gå konkurs. Det er ingen fare for det. Men det koster enorme summer å berge næringslivet som er stengt ned, og hjelpe de som er arbeidsledige og permiterte.
Dagligvarebransjen holder åpent fordi alle nordmenn må ha mat. Og butikkene gjør hva de kan for å holde smitten unna, som er en utfordring i seg selv. Hver og én av oss, bør ta hensyn, bruke beskyttelse og vaske seg grundig, før og etter handleturen, for å unngå å smitte andre.
Påskepriskrigen som var ventet ble det som sagt ingenting av.
Dropp hytteturen
Coronaviruset kom snikende, men slo ned som en bombe som smalt, da Erna og co. stengte ned Norge mandag 16. mars. Siden har skolene vært stengt, utelivsbransjen, kulturarrangement og konserter like så. Alt forsvant i løpet av få dager.
Vi har av myndighetene fått beskjed om å holde oss mest mulig hjemme, vaske hendene og ta alle mulige forhåndsregler. For ikke selv å bli syk, men også for å ikke smitte andre. Vi ser med bekymring på de økende antall syke, døende og døde – over hele kloden.
Italia, Spania, Frankrike og USA er i krise. Her dør det mellom 800 og 1200 mennesker grunnet Pandemien som herjer. Hver eneste dag. Hovedsaklig eldre, men også spedbarn dør nå.
Hva som skjer her hjemme er det for tidlig å spekulere i. Men skolen vil nok ikke starte opp rett etter påske. Alt tyder på at det er alt for tidlig, grunnet et økt antall smittede.
Da blir det platt og en smule egoistisk å sitte her hjemme på berget, og være grinete for ikke å få lov til å dra på hytta. Påsken er en viktig tid for de fleste nordmenn. Det handler om viktige tradisjoner, det handler om å være sammen med de man er glad i. Og det handler om å gjøre mest mulig av det man liker best.
Dessverre må dette skje i hjemmet, og ikke på hytta denne påsken. Det er faktisk forbudt å tilbringe en overnatting på egen hytte, om denne ligger i en annen kommune enn boligen.
Økt omsetning på polet
Påskepriskrig i det skjulte – så smalt det! Det smalt så ettertrykkelig med en varslet katastrofe ingen kunne forutse. Coronaviruset kom som bestilt for norske butikkjeder, bokstavlig talt. I samme øyeblikk som regjeringen stengte grensene, økt omsetningen i norske dagligvareforretninger.
Flere kjeder har slitt med dårlig omsetning og lav fortjeneste. Priskrigen som har pågått i lange perioder i flere år, har vært med på å gjøre det enda vanskeligere å selge mat med fortjeneste i Norge. Priskrigen i det skjulte betyr at varene ikke annonseres som tilbud. Prisene blir bare redusert på hylla, kundene selv må oppdage endringen.
Langs grensen på svensk side, hvor de er vant til å ta i mot tusenvis av nordmenn på påskehandel, er det dødt. Butikkene i Strømstad varsler om permitteringer og oppsigelser. Det samme gjør Systembolagets to butikker.
I de neste dagene inn mot påsken, vil både Rema 1000, Kiwi og COOP Extra, håve inn millioner av kroner i økt omsetning. Og kan derfor senke prisene med glede, på noen produkter vi liker å kjøpe til påske. Handelslekkasjen til Sverige ble i 2019 på ca 17 milliarder kroner. Den lå an til å bli nær 20 milliarder i år.
Dette er penger som nå går til norske kjeder og norske butikkeiere, inkludert Vinmonopolet som har gode dager de også. Her er det snakk om en økning på rundt tretti prosent på vin. Taxfree salget er stengt fordi flyplassene ikke har mange flyavganger.
Utelivsbransjen holder stort sett stengt, det gir Vinmonopolet vind i seilene grunnet stengte puber og barer.
Skal du handle inn til påske bør du styre unna de verste tidene mellom 14:00 og 17:00. Og jo før du handler jo bedre er det. Allerede mandag etter palmesøndag vil det være betydelig mer kø og kaos, både på polet og i mat-butikkene.
God påske!
Vargas
Trackback/Tilbaketråkk