De fleste eldre som er friske, liker å være sosiale. De er langt oftere ute og reiser nå enn for bare få år siden. Årsaken er at de har bedre økonomi og har tilgang til mer alkohol via sine urbane vaner. Bestemor og bestefar av 2014 drikker mer enn den norske 30 åringen. 

Eldrebølgen slår inn over norske fjell og fjorder med rødvinsdunken i den ene hånden og Champagne-flasken i den andre. Norge vil ha flere pensjonister enn noe annet land i verden, sammenlignet med resten av befolkningen om bare noen få år.Mange av disse går på fylla daglig.

Vi blir friskere, og vi blir stadig eldre.

 Den norske studien om Livsløp, aldring og generasjon (NorLAG), viser at det er fire ganger så mange kvinner mellom 50 og 70 år som drikker mye, sammenlignet med dem som er mellom 30 og 39 år. En utvikling som forteller at vi nordmenn drikker mer, men også at statistikken for slåssing og vold- som er forbundet med misbruk av alkohol går ned.

– Det er ikke de unge som drikker mer, det er deres besteforeldre som har fått smaken på sin tredje ungdomstid. De har muligheten til det. De har både tid, lyst og penger. Det faktum at de eldre som har muligheten til det- reiser mer og dermed drikker sitt glass utenfor Norges grenser, har naturlig nok også økt i omfang de siste årene.

Flere norske eldre velger å bo i utlandet store deler av året som også gir de tilgang til langt billigere alkohol enn i Norge, noe som gir økt konsum. I aldersgruppen 50- 59 år, drikker 12,1% av kvinnene en halv flaske vin eller tilsvarende minst 2-3 ganger i uken, i en andel som er fire ganger så stor som de blant 30-39-årige kvinner.

Blant menn menn i alderen 60-69 år drikker 16,7% så mye, mens det samme gjelder kun halvparten, 8,5 %, av menn mellom 30 og 39 år. Alkoholkonsumet som rapporteres er nok betydelig lavere enn det faktisk er.

Kjøp og bruk i utlandet, smugler varer og hjemme-produksjon er ikke tatt med i tallene fra NorLAG.

Så kan man selvsagt spørre seg om hvor feil det er at mennesker i livets siste fase skal ta seg en ekstra knert når behovet melder seg. Det samfunnsrelaterte problemet er antall pensjonister. De kan slutte å jobbe når de er 62 år mange av disse, våre kjære eldre, men mange kan bli opp mot 90 år, det blir veldig mange år å gå på fylla.

Med tanke på hvor mange eldre det blir i Norge om noen få tiår, er det all grunn til å legge om stilen. Å bli gammel i Norge blir som en eneste stor reise. En fest. Med Danskebåten.

Skål!

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hvor stor aldersforskjell kunne du ha akseptert?

Hvor stor aldersforskjell kunne du ha akseptert? En meget kjent floskel mange har hørt er følgende, "kjærligheten har ingen aldersgrense"...

Premier League- Managere som kan få sparken først….

Å være manager i en av verdens tøffeste og mest profilerte fotball-ligaer er utvilsomt en risikosport for de med sterke...

Lukk