Perfekt juleribbe til julaften. Faktisk er det såre enkelt å få perfekt ribbe til julemiddagen. Du må bare bruke litt tid, og sørge for at den frosne – er tint helt gjennom før den skal i ovnen.

Lest? Billigst julemat! 

Julemåltidene handler også om tradisjoner – var det vellykket i fjor og året før, bør du forsøke å huske rutinene og gjøre alt på samme måte. Er du sjef på kjøkkenet i julen, ikke la deg påvirke av ytre krefter, men her du du noen få hint om hvordan middagen kan tilberedes. Perfekt juleribbe til julaften er et must for mange.

Julaften

Er du skikkelig lat, får du faktisk slakteren til å rute ribba for deg før du tar den med deg hjem. Noen av kjedene har faktisk ferdig rutete, krydret og klar – fersk ribbe i disken. Du bør kunne slippe å stresse med middagen julaften, om du vil. Skal du krydre selv, bruk mer salt enn pepper, og gnu dette inn i kjøttet, gjerne et par dager før bruk.

Husk at ribben kan bli sur, om den pakkes opp for tidlig. Den tåler neppe mer enn tre døgn i kjøleskapet. Sur ribbe gir ødelagt middag, ikke ta sjansen.

Perfekt juleribbe til julaften
Tradisjonsrike familieribbe foto: NRK.no

Beregn ca 500g ribbe per voksne person, og vær obs på at bena bør være kuttet helt av, om du velger familieribbe. Om du kjøper fersk eller frossen ribbe, er kvaliteten tilnærmet lik, men et så stort kjøttstykke som du skal tilberede i julen, beregn minst et døgn på tining.

Perfekt juleribbe

Noen velger å vende og snu etter halv steketid, det er både tungvint og unødvendig. For å garantere den sprø svoren, som alle snakker om i dagene før julaften, kan du med fordel legge ribba i kaldt vann, med svoren ned, et par timer før steking. Husk å salte og pepre på ny før steking. Perfekt juleribbe til julaften er faktisk ganske viktig.

Legg kjøttet i en langpanne, med svoren opp, hell på litt vann (2dl) og legg en liten tallerken under ribba, slik at fettet kan renne av. Dekk hele ribba godt med aluminiumsfolie, plasser pannen midt i ovnen, stek på 230 grader i ca 45 minutter.

Lest? Juleribbe til julemiddagen? slik gjør du det!

Fjern deretter folien, senk temperaturen til 190-200 grader, stek ribba i ca 2,5 timer, men dekk den til med folie om den blir for brun. Her kan du med fordel bruke ovnens grill det siste kvarteret, for å få svoren sprø. Noen liker å bruke grønnsaker, løk, hvitløk, appelsiner og annet snadder – for å påvirke smaken på ribba.

Husk å la kjøttet hvile i ca 20 minutter før du skjærer i det.

Sausen

Sausen behøver ikke å være fra pose, men er ingen krise om du velger det. Det finnes dog enkle alternativer. Kanskje det viktigste, er å få sjyen fra ribba, som basis for sausen, da er mye av den gode smaken med i sausen. Perfekt juleribbe til julaften går av seg selv, om du er på vakt.

Slik får du enkelt en perfekt saus til juleribba:

  • 1/2 ltr ribbefett (fra vannet du heller på på samt, det som renner fra ribba)
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • en nye salt
  • litt pepper

Smelt og brun smøret på svak varme, tilsett hvetemel til du får en gyllen farge, mens du rører. Bruk mer ribbefett eller spe med en buljongterning om du vil ha den tynnere, eller trenger mer saus.

Lest? Mennesket er menneskets glede …

Tilbehør

I tillegg til juleribba, til det perfekte måltidet, kan du servere mandelpoteter. Disse koker lett i stykker, trekk de heller på svakere varme enn normalt, og sjeldent mer enn i 10-15 minutter. Rosenkål og surkål, sammen med gulrøtter kan bli vellykket. Noen velger både broccoli og blomkål også.

Perfekt juleribbe til julaften er viktigst, men vellykket tilbehøret gjør at gjestene dine koser seg ekstra denne viktige dagen.

Medisterkaker, julepølse, svisker, tyttebær og noe godt i glasset, hører til den tradisjonsrike julemiddagen. Husk også juletorsk til romjulsmiddagen. Man blir neppe så kjøtt-mett som etter kraftig kost – kanskje flere dager etter hverandre med ribbe og tilbehør, som i julen.

Da smaker det himmelsk med en god fiskemiddag i løpet av romjulen. Velg også fisk som pålegg  som sild, ansjos, varm- og kaldrøkt makrell og røket laks kan være populære valg.

Som vi har skrevet om tidligere, er det ikke valgene oppe på bordet som er viktigst ved de store høytidene, men menneskene rundt bordet. I julen er det lett å huske at mennesket, er menneskets glede.

Vel bekomme!

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com