Periodisk faste gir god helsegevinst, ifølge omfattende forskning. Også kjendis-lege Wasim Zahid bruker periodisk faste for selv å redusere vekt og få helsegevinst. Er dette en måte du ønsker å forsøke å bli enda litt sunnere på, bør du vite hva du går til.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Periodisk faste

Vi gir eksempler i denne artikkelen, men ønsker å presisere at dette er ikke noe barn bør gå inn på – periodisk faste. Og har du spiseforstyrrelser eller utfordringer vedrørende inntak av næring – bør du kontakte profesjonell hjelp.

Periodisk faste gir god helsegevinst om det gjøres riktig. Derfor bør du finne ut av om dette kan være måten du har søkt etter lenge, for å få en bedre helse. Uten å måtte tvinge i deg Nutrilett, slanke deg via tabletter eller dyre kurs – eller løpe på treningsstudio.

Lest denne? Åtte sunne middager til hverdag og fest

Periodisk faste handler om å ikke spise i en begrenset periode. 5:2 dietten er en type periodisk faste du kanskje kjenner. Der handler det om å innta 2000 kalorier for menn, i 5 dager og 600 kalorier i to dager per uke. Og 1800 kalorier for kvinner 5 dager, og 500 kalorier i to dager i uken.

Denne faste-metoden går kanskje i en periode, men blir vanskelig å holde over lang tid. Periodisk faste med tidsbegrenset matinntak, ser ut til å være gunstig for friske voksne mennesker. Det går ut på at man spiser varier og sunt, men kun mellom kl 12:00 og 20:00, hver dag. Den type faste lar seg lettere gjøres over tid.

Vektreduksjon

Fordelen med denne typen periodisk faste, er at man slipper å telle kalorier, kun passe tiden for første og siste måltid per døgn. Og i løpet av 8 timer, rekker man å spise tilstrekkelig med måltider som kroppen behøver. Det er altså i den perioden på 16 timer man ikke spiser no – man oppnår helsegevinst.

Periodisk faste gir god helsegevinst

Ved å gå for periodisk fasting som en livsstil, behøver du ikke badevekt, du skal ikke slanke deg, bare bli sunnere og forebygge sykdom. Vektreduksjon er bra for alle, så om du lykkes har du redusert vekt, uten å bruke tradisjonelle slankemetoder.

Vanlig friske mennesker har godt av å vite hva som er sunt å spise, uten å måtte veie verke seg selv eller maten man spiser. Spiser man vanlig norsk husmannskost, en sunn middag og noe man liker til kvelds. Kan man faktisk la være å spise frokost, om man ønsker å å gå for periodisk fasting. Verre er det ikke.

Helseeffekt

Ved periodisk fasting kan man oppnå en rekke helseeffekter som er bra for helsa. Bedre søvn, lavere kolesterol, lavere vekt og bedre hukommelse. At man kanskje også lever lenger, er noe forskerne har forsøkt å finne svar på, men langtidseffekten vet man for lite om, ennå.

Forskningen vi har til nå støtter bruken av faste for å bedre helsa til mennesker med overvekt eller fedme, men det trengs flere langtidsstudier for å avgjøre viktige spørsmål om langtidsvirkningen, skriver forskerne

Forskning.no

Periodisk faste gir god helsegevinst om du klarer å bruke det som en livsstil, uten at det blir helt slavisk. Man bør gjøre andre ting enn å passe på å spise, innenfor visse tidsintervall også. Men er dette normalen du lever etter daglig og over tid – er du på god vei.

Husk at periodisk faste er ingen mirakelkur. Du bør spise riktig og sunt, være aktiv og kanskje til og med være i fysisk aktivitet, et par ganger i uken. Nettopp for å få økt helseeffekt gjennom din periodiske fasting.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest