Norges største skistjerne gjennom flere år, minst like populær i Sverige som i Norge sliter med å finne formen igjen. Nå er det ikke i august trønderen skal være i sin beste form heller, men mye tyder på at Petter Northug har langt igjen til å finne den formen som engang gjorde han til en fryktet skiløper, som var favoritt før hvert skirenn. 

Minnene om en dødssliten Northug opp monsterbakken i Tour de Ski, er det mange sitter igjen med på netthinnen når det gjelder hans siste del av karrieren. Nå som 28-åringen burde den tidligere OL vinneren ha vært i sitt livs form, men noe ser ut til å ikke klaffe helt med forberedelsene til VM-sesongen i Falun i februar neste år.

Et trøblete år med sykdom og utenomsportslige fadeser og enorm mediaoppmerksomhet pga en gull-kantet avtale med COOP, har gjort Petter til en dårligere skiløper, naturlig nok. Det er ganske utrolig at mannen fra Mosvik i det hele tatt står oppreist, når man vet hvilket år han har hatt.

I et motbakkeløp på Nordmøre nylig kom Petter Northug ca 8 minutter bak vinneren Didrik Tønseth, et løp som ble gjennomført på nesten 30 minutter. Nå har motbakker aldri vært Petter Northugs force heller, men å være så langt bak de beste er uansett alarmerende. Løpet var i regi av “Toppidrettsveka”. At de norske jentene vinner mer enn gutta vet vi, men at samtlige fem norske som stilte til start, var også raskere enn den tidligere så suverene Petter Northug, må gi det nye trener-teamet (som fortsatt ikke er komplett) grunn til å være urolig.

– Hvor lenge kan det gå før man ser bedring i formen, hvor lenge kan Petter fortsette å tyne en kropp som ikke lystrer eller tar opp all den treningen han legger ned? Hele Norge ønsker seg en Petter Northug tilbake i verdenstoppen snarest mulig, men akkurat nå ligger 28-åringen an til å legge opp som skiløper foran å finne tilbake til gammel storform, dessverre.

Det norske Herrelandslaget og Team Northug har ikke vært gode venner, verke nå eller når Petter startet i 2007.

– Norsk Herrelangrenn var fram til sesongen startet i 2013, det viktigste trekkplaster for norsk skisport. Slik er det ikke lengre, men Norge trenger Petter Northug mer enn han trenger Norge. I verste fall om han ikke får det som han vil mht å gå de renn han ønsker, for sin egen sponsor, kan “Gullkalven” i norsk skisport, gå for Sverige i Falun.

Svenskene ville utvilsomt tatt i mot ham med åpne armer.

Trenerkabalen i Team- Northug er enda ikke klar. Lenge så det ut til at det var Petters gode kamerat gjennom flere år, Stig Rune Kveen som skulle ta over da Eirik Myhr Nossum, noe overraskende trakk som sjef for laget rundt Mosvikingen. Nå, bare kort tid før sesongoppkjøringen, står altså Petter Northug med flere spørsmål enn svar.

Å komme tilbake etter sykdom er tøft nok i seg selv, alt det andre Petter har vært gjennom setter han også i vanskelig situasjon. Sponsorer har trukket seg og COOP forlanger resultater i en ny og langt mindre attraktiv kontrakt. En kontrakt som ikke gir Petter det pusterommet en fastsatt inntekt gir, men selv vet han at det er bare gode resultater som også gir inntekter.

Han blir etter all sannsynlighet motarbeidet fra flere hold. Fordi han var verdens beste skiløper. Herreanslaget vil gjerne ha Petter tilbake under sine vinger, men Petter vil ha den friheten det gir å styre alt selv, mange eksperter mener at det er nettopp det som har vært Northugs bane, at han ikke har evnen til å innrette seg normer og regler slik andre i langrennseliten pent må gjøre.

Flere viktige samarbeidspartene snudde ryggen til ski-esset etter krasjen i sommer.

Per i dag er det Martin Johnsrud Sundby som er Norges VM håp på herresiden. En meget god skiløper som vant verdenscupen forrige sesong, men som ikke har en brøkdel av Petter Northugs markedsverdi.

Er man i en periode av karrieren best i verden, liker å skryte av det og i tillegg er stor i kjeften mot alt og alle, så får du før eller siden et godt navn. Det fikk Petter Northug. Nå begynner det å bli lenge siden han var i form, det er minst like lenge siden han vant et skirenn.

Hvor lenge den høye markedsverdien varer; avhenger kun av en ting. Petters resultater kommende sesong, om han stiller til start.

I februar er det VM i Falun i Sverige, Petter vil nok mer enn gjerne stille til start, spørsmålet er om helsa holder….

PS: Vi har akkurat fått beskjed fra Aure om at Petter Northug har vunnet et av de siste løpene i “Toppidrettsveka” som gikk i klassisk stil, kan vi øyne et håp om en spennende vinter allikevel? En hel idrettsnasjon ville ha gledet seg langt inn i hjertet om det nettopp var Petter som banket svenskene gul og blå i Falun!

Foto: Flickr/ aktivioslo

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
TV2 sender alt fra Premier League – Sesongstart 16. august!

TV2 sender alt fra Premier League - Sesongstart 16. august! Tusenvis av nordmenn er anglofile, de elsker alt som har...

Lukk