Petter Northug er minst like stor helt i Sverige som i Norge. VM-kongen fra Falun har vunnet det som var viktig å vinne. Elsket av de fleste i Norge, men også i VM-arrangørlandet Sverige er han de flestes helt.

Han vant mot alle odds, også femmila. Man kan ikke annet enn å bli imponert over 28-åringen. Det var lett å se at det siste VM-gullet, det fjerde for Petter, det ellevte for Norge i VM i Falun 2015- var svært så viktig for vinneren.

– Det faktum at svenskene har trykket Petter Northug til sitt bryst, kan faktisk ha grobunn i fra en misforståelse. Svenske sportsjournalister liker ikke Petter Northug, men det svenske folk, de svenske skiløperne og deres støtteapparat, vet hvilken betydning Mosvik-gutten har for langrennsporten.

– Journalistene må skrive om det som skaper lesere, det er det Petter Northug som gjør, like fullt i Sverige som i Norge. Svenskene tror også at Petter Northug liker svensker, vel.

Vet vi egentlig svaret på det? Kanskje han gjør det, dermed er det de fleste nordmenn som blir lurt?

– Derfor vil de mer enn gjerne ha besøk av energibunten så ofte så mulig. Du kan bare se for deg det skremmende scenario, at Petter Northug ikke deltok for Norge under VM i Falun. Arrangøren hadde mistet sitt sterkeste trekkplaster, Norge hadde fått «bare» 7 VM-gull. Ikke 11 gull som de til slutt havnet på.

VM ville ikke ha vært det samme uten den kontroversielle «klovnen» Petter Northug. Verken for Sverige eller for Norge.

Nå skal alle mene et eller annet om ski-kongen. Fra hoggstabbe, fyllebøtte, fyllekjører og fengselsfugl til VMs største stjerne. Skjønt, man skal ikke ta vekk alvoret av den skjebnesvangre mai-dagen der Petter var på fylla og valgte å ta egen bil hjem fra fest.

Alle vet nå hva som skjedde, og det var jævlig dumt gjort. Nå er det skiløperen Petter Northug som skaper de største overskriftene. Heldigvis.

 Straffen vil komme, Petter vil sone, for så å leve godt med sitt «Annus horribilis», sitt verste år i karrieren.

– Alt er tilsynelatende glemt nå. Nå er Petter seg selv, den Petter Northug både nordmenn og mange svensker så gjerne vil ha ham. Best når det gjelder, best i spurten, best i å ligge så langt bak at til og med trenerne hans, som burde kjent ham best- er nær ved å få hjerteinfarkt.

De færreste trodde en 50 kilometer med inntil flere ski-bytter var noe for en skiløper som allerede hadde tatt tre VM-gull på ei drøy uke. På 15 kilometer tidligere i Falun-mesterskapet dasset Petter Northug rundt og så heller lite interessert ut. Så kommer han tilbake og viser vinterveien for alle som ser på ski-sport. Man kan ikke annet enn å bli imponert. Veldig imponert.

Petter tok gull på sprint klassisk stil, lagsprint fristil, stafett og femmila. Det er svært få forunt å vinne så mange gull i et og samme mesterskap. Petter Northug har nå vunnet 13 VM-gull, et mindre enn Marit Bjørgen.

– Det er vidunderlig vakkert, og mange i ski-nasjonen Norge tørket noen tårer med ski-kongen når man så tydelig så hva det betydde for ham å komme så sterkt tilbake. Marit Bjørgen, Therese Johaug og Mosvik’s store sønn, står for ni av elleve VM-gull for Norge i Falun.

Selv svenskene må la seg imponere av slike resultater.

Vi trenger sårt enere, vi trenger fargeklatter og profiler i langrennsporten, vi trenger idrettsstjerner som er villig til å vie store deler av livet på treningsleir, verden over- time etter time, uke etter uke, måned etter måned, nettopp for at vi nordmenn skal ha gleden av å få se våre største helter vinne de gjeveste medaljene. Hva annet kan man si enn takk?

Tusen Takk, Petter, Marit, Therese og til alle de andre fantastiske idrettsmenn og kvinner som har gjort VM i Falun til tidenes beste for Norge. Når sant skal sies, var ikke smørerne enn gang så aller verst. 

Skisporten har de største heltene, det er all grunn til å håpe på god rekruttering i skisporet i årene som kommer.

 

Vargas

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
71* Nord, Norges tøffeste kjendis – Her er deltagerne!

1. mars starter TVNorge med et av de mest populære og lengste levende reality-seriene. Norsk produserte 71* Nord, Norges tøffeste...

Chelsea vinner ligacupen, Premier League og kanskje mer?

José Mourinho har utvilsomt den sterkeste troppen av lagene i Premier League, men er den god nok til å hamle...

Lukk