Piloter jobber for lenge – flyulykker uunngåelig? Nylig ble det skrevet om SAS-pilotenes arbeidsforhold, og det faktum at mange av disse jobber langt mer enn det som er forsvarlig.

Piloter med allerede en rekke flyvninger bak seg på en dag, vil kunne gjøre fatale feil med manko på nok hvile og søvn. 

En pilot på en moderne flymaskin kan ha ansvaret for mange hundre menneskeliv. Arbeidsforholdene for norske piloter avdekker det faktum at det bare er snakk om tid før en alvorlig flyulykke vil ramme reisende, som flyr med norske flyselskap.

– Kan vi som flyr med SAS eller andre flyselskap inn- og ut av norske flyplasser akseptere de faktiske forhold? Er det virkelig akseptabelt at arbeidsforholdene for flygerne kan gå på akkord med sikkerheten?

Må det en alvorlig flyulykke med mange omkomne til – for at forholdene for norske flygere blir bedre?

  •  Lure-kontrakter, der det ikke tilbys faste ansettelser, og der den enkelte pilot må sette opp et enkeltmannsforetak, organisert gjennom billigflyselskaper i et skatteparadis.
  • Det fører til omgåelse av arbeidsgiveravgift og at man unngår skatt på personnivå.
  • Det opereres med falske baser for å omgå reguleringer i lovverket.
  • I ekstreme tilfeller må piloten betale for å fly, og får ellers bare betalt for timene han sitter i cockpit.
  • Lange arbeidsdager, opptil 15 timer i strekk.

Piloter jobber for lenge – flyulykker uunngåelig?

Det er flygerne i SAS som selv kommer med denne brannfakkelen, de frykter en eller flere alvorlig flyulykker i løpet av de neste 24 måneder, grunnet elendige arbeidsforhold og lange arbeidsdager.

– I USA er lovverket langt strengere enn for norske piloter i Norge. Norske piloter kan fly i femten timer, med to flyvere, i USA må disse hvile etter kun å ha vært på jobb i det som er en normal arbeidsdag, åtte timer. Da skal man verken være rakettforsker eller flyver for å forstå at man går på akkord med sikkerheten.

Lest? Flyr du med Ryanair? Det bør du slutte med

– Lavpris-selskapene i flybransjen er en annen viktig kilde til at det er farligere å fly nå enn før. Og det handler selvsagt om penger. Når en flyreise koster 300 kroner, må man ta inntjeningen fra andre plasser, eller kutte utgifter som går utover sikkerheten, flygerne må presses på tid, fordi, tid er penger. Det igjen betyr at de må jobbe lengre dager.

Et wienerbrød og en kaffe koster 139 kroner på Gardermoen, en flyreise med et lavprisselskap til Spania kommer på 299 kr. Det vil før eller siden føre til tap av liv. Man kan ikke selge så billige flybilletter, og itillegg forlange lik sikkerhet som tidligere.

– Det er selvsagt positivt at det kommet på plass et felleseuropeisk arbeidstids-reglement, som skaper konkurranse på like vilkår. Problemet er at det felleseuropeiske arbeidstids-reglementet er blitt liberalisert etter påtrykk fra lobbyistene til lavprisselskapene.

Kombinasjonen dårlig søvn, stressende arbeidsforhold og stadig dårligere tid til å utføre riktige og viktige sikkerhetsprosedyrer vil ta liv, før eller siden. Er det din flyreise som ender i en katastrofe?

Kilde: Dagsavisen.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Vargas12.com- plukk fra arkivet i 2014!

Vi bloggere har en agenda, vi skriver ofte om det som opptar oss, det vi har interesse av å formidle...

Lukk