Idylliske San Sebastián i Baskerland er Spanias gastronomi-hovedstad. Her vrimler det av lekre pintxos-steder; perfekt til deg som jakter et enkelt og hurtig, men smakfullt, måltid. Men byen er også blant dem med flest Michelin-restauranter per kvadratmeter – i hele verden.

San Sebastián er kanskje den mest undervurderte byen i Spania, i alle fall blant oss nordmenn. Her, midt i den spanske delen av Baskerland, får du alt hva hjertet begjærer. Shopping, kultur, natur, strand og bad, sport og ikke minst, gastronomi.

I tillegg til massevis av tradisjonsrike og lokale pintxos-steder som byr på gastronomiske opplevelser av høy klasse i uhøytidelige omgivelser, kan ingen by i hele verden skryte av å ha flere Michelin-restauranter per innbygger enn Donostia (byens navn på baskisk).

Pintxos og Michelin-stjerner i skjønn forening i San Sebastián
San Sebastián Foto: Pixabay

Bruk en dag langs bystranden, La Concha, en av Europas aller flotteste eller opplev byens rike kulturliv. Er du naturelsker har Baskerland også en mektig natur, mens fotballfans har fått en soleklar grunn til å besøke San Sebastián etter at Martin Ødegaard denne sesongen er utleid til byens lag, Real Sociedad.

Pintxos og Michelin-stjerner i skjønn forening i San Sebastián.

De spiller sine hjemmekamper på Anoeta. Både “La Real” og Ødegaard har fått en god start på sesongen, og i skrivende stund tilbyr bet365 odds på at klubben ender blant de fire øverste lagene i La Liga.

Er du i byen i løpet av høsten, har du også mulighet til å kombinere besøket med filmfestivalen som arrangeres i San Sebastián.

Pintxos og Michelin-stjerner i skjønn forening i San Sebastián

Også nattelivet i San Sebastián er fenomenalt med et hav av livlige utesteder og diskoteker. Bor det en liten gambler i deg kan du prøve lykken på byens sjarmerende kasino som byr på både bordspill og spilleautomater.

Alle disse aktivitetene, og flere til, kan du imidlertid kun komme deg gjennom hvis du når å få i deg ordentlig mat. Og hvis Michelin-restauranter ikke er hverdagskost, bør et besøk i San Sebastián være en opplagt mulighet til å gi smaksløkene dine en eksklusiv opplevelse. Tre av Spanias 11 restauranter med tre Michelin-stjerner, finner du i San Sebastián og i byen finnes det totalt 11 Michelin-restauranter.

Vi har ikke plass til å omtale samtlige her, men to anbefalinger er:

Restaurante Arzak

Denne restauranten ligger tre kilometer øst for sentrum, i retning av den lille byen Pasaia. Her finnes det ikke en fast meny, rettene tilpasses de tilgjengelige råvarene, men du kan være sikker på å oppleve et avant-garde-kjøkken som er inspirert av baskisk kultur, ingredienser og mentalitet.

Stedets vinkjeller er også en skattekiste i seg selv.

Som restauranten selv sier det: Azark er et sted å spise, oppdage og oppleve. Kjøkkenet styres med sikker hånd av Juan Mari Arzak og datteren, Elena Arzak.

Husk at restauranten er stengt søndager og mandager.

Restaurante Akelare

Her skal vi drøye syv kilometer vest for sentrum. Akelare ligger fabelaktig plassert i fjellsiden av Igueldo-fjellet med en enorm utsikt over Biscaya-bukten gjennom store panoramavinduer. 

På Akelare kan du velge mellom tre menyer som alle består av åtte retter. «Akelarre Classics» består av retter som har vært varemerker på restauranter i løpet av årene, mens «Bekarki» og «Aranori» kombinerer klassikere og nye retter. Alle menyene koster 240 euro.  

Restauranten er stengt søndag kveld, mandag og tirsdag (mars-juni og oktober-desember).

Du kommer enklest til San Sebastian ved å fly til Bilbao (ca. 1t kjøretur unna). Byen har også sin egen lufthavn ca. 20 minutter fra sentrum, men antall flyvninger er noe begrenset.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Solskjærs menn tjener mest!

Solskjærs menn tjener mest i Premier League, til torsk for at Manchester United har den verste ligastarten på 30 år....

Lukk