«Fotball spilles med hodet, bena er bare et verktøy» sa en av verdens beste fotballspillere en gang. Andrea Pirlo, den kloke, lille italieneren med en silkefot så myk at den gav både Italia og Juventus – all verdens trofeer.

I England, det som skal skal være fotballens vugge derimot, ser det ut til at alle som driver med fotball, stikker hodet i gresset, for at ingen skal få øye på dem, når resultatene ikke lykkes. Så langt i inneværende sesong av Premier League, har fire managere fått sparken – på 11 kamper. Legger vi til managere fra andre ligaer på ball-øya, blir antallet elleve, på noen flere kamper, men dog.

La oss ta for oss de enkelte i den øverste divisjonen, den mektige Premier League.

  • Frank de Boer fikk jobben som manager i Crystal Palace i juni 2017, tapte alle de fire første kampene, uten at laget gjorde mål. Fikk sparken 11. september i år. Roy Hodgson har tatt over som manager.
  • Craig Shakspeare tok over Leicester etter legenden Claudio Ranieri, som tok Leicester til seriegull i 2016, men fikk sparken 23. februar – påfølgende sesong. Shakespeare fikk en 3-årskontrakt med Leicester i juni 2017, men fikk sparken allerede 17. oktober samme år. Claude Puel tok over, 25. oktober.
  • Ronald Koeman fikk sparken i Everton 23. oktober, etter en sommer hvor det har blitt investert enorme summer i Liverpool-klubben. £15 millioner, det største budsjettet i klubbens historie, ble stilt til nederlenderens disposisjon. Da er det intet mindre enn forunderlig at Koeman fikk fyken, til tross for kun 8 poeng på de 9 første kampene. David Unsworth er foreløpig manager i Everton.
  • Slaven Bilic var allerede fra seriestart, en av favorittene til å få sparken som manger i West Ham. Den siste kampen endte med tap 1-4 for Liverpool, etter kun 11 kamper var eventyret slutt for kroaten. Tidligere Manchester United-manager, David Moyes ble nylig ansatt som ny manager for «The Hammers».

Hvem som blir nestemann ut, er like usikkert som det er garantert at det kun er snakk om tid – før en ny manager får sparken i en Premier League-klubb. Bruk- og kast mentaliteten blir omtalt i flere kretser som forkastelig, og neppe noe som gagner fotballen over hodet. De fleste trenerne som får sparken, er ansatt i en ny klubb noen uker senere. Den nyansatte kan få noen måneder, kanskje et par sesonger, men neppe særlig lengre.

Sunderland, Bury, Oldham, Gillingham, Port Vale, Chesterfield, Birmingham og Northampton – er øvrige lag som har utålmodige eiere, og som har sparket manageren denne sesongen.

Det skal sies at flere av disse managerne har hatt minst ett overgangsvindu til å forsterke sitt lag, før de ble avskjediget. Mange spør seg hvor lenge skal en manager kunne få påvirke innkjøp og laguttak, med dertil forbedrede resultater, før det er farvel og adjø.

Vi mener særlig engelske lag, der Championship og Premier League-klubber er alt for ivrige med sjekkheftet, og gir trenerne/managerne alt for liten tid til å gjøre de nødvendige grep – for å lykkes sportslig.

Ståle Solbakken havnet i Wolves, sommeren 2012, laget som endelig har fått sportslig suksess under Nuno Espirito Santo. Solbakken var lovet én sesong, men fikk sparken etter fem og en halv måned i januar 2013, etter en tid med svake resultater, under den tidligere eieren Steve Morgan.

Ståle Solbakken har senere bevist at han er en av de aller beste unge og ambisiøse trenerne i Europa, med sportslig suksess i FC København.

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Julegavene du bør unngå

Julegavene du bør unngå. Du er kanskje ferdig med julegavene allerede du? Ikke? Nei, da er du nok blant flertallet....

Søknadsskjema for Paradise Hotel 2018!

Blir du neste års største TV-kjendis? Da er kanskje Paradise Hotel din type reality-serie bli kjent fra? Hva er galt...

Lukk