Å være manager i en av verdens tøffeste og mest profilerte fotball-ligaer er utvilsomt en risikosport for de med sterke nerver. De tjener svært mye penger, men kan også måtte finne seg en annen jobb før navnetrekket på kontrakten de har skrevet under på er tørt. 

– Premier League er en krevende liga der gode resultater opp mot de målsetninger som settes før sesongstart må innfris. Ellers begynner en rask og omhyggelig prosess å jobbe i mot den sittende manager. Bare se på David Moyes som tok over Manchester United. Han ble hyllet som “The Chosen One” der selveste Sir Alex Ferguson gikk ut og proklamerte sin støtte og sitt ønske om at skotten- som kom fra en hederlig innsats som Everton-sjef, burde få nok til til å bygge sitt lag. Eventyret varte kun i 51 kamper i alle turneringer i liga og Cup, med kun 27 seire. Det holder selvsagt ikke når målsettingen er å vinne alt som vinnes kan.

Sir Alex gikk tilbake på sitt ord og var med på å få moyes fjernet etter bare noen måneder.

Sesongen 2014/ 2015 står for døren, i britisk presse har sablene vært kvesset gjennom hele sommeren, engelske journalister elsker å skrive om- og aller helst være med på å få managere sparket, det selger mest aviser må vite. Engelske tabloider oversvømmes allerede om Louis van Gaal, mannen som tok over etter utskjelte David Moyes, og om hvilken rolle nederlenderen vil ta i en av verdens største og mektigste fotballklubber. Starter det dårlig for den tidligere Barcelona, Ajax og Nederland treneren, vil det selvsagt bli behørig bekreftet i engelske aviser- ofte med “krigstyper” som gir det mest dramatiske inntrykk.

Sam Allardyce sparken i West Ham? Foto: Flickr/Sergio Crahan

– Ikke alle lag har de største ambisjonene i Premier League, for en hel del klubber er det ok å overleve det knallharde programmet med bare vanskelige kamper, 38 i tallet- fra august i år til mai neste år. Liga Cup, FA Cup, Europa League for de nest beste- og Champions League itillegg for de aller beste lagene. Det kan fort bli opp i mot 60 kamper på en og samme sesong. En tøff bransje for trenerne, men også for spillerne. Du skal ikke gjøre mange dårlige kamper før du settes på benken.

Problemet for mange lag er kanskje økonomien, som er en helt vanvittig historie for seg.

– De aller fleste spillerne tjener millioner av kroner hver eneste måned, de beste per uke. Markedet bestemmer prisene, det er en stund siden engelske klubber overlevde på ‘goodwill’ fra nabolaget i form av loddsalg og kakebaking. Når en spiller kan tjene tre millioner kroner per uke så er det selvsagt med på å ødelegge den britiske og den internasjonale klubbfotballen, både på kort og lang sikt. Men så lenge det finnes et marked for slike summer som fungerer blant annet i Premier League, og at publikum kommer på kampene og er interessert i fotballen anno 2014/2015, så vil det forbli slik i uoverskuelig framtid. Dessverre.

Så til de utskjelte fotball-trenerne.

  • “Big” Sam Allardyce West Ham (utskjelt og hatet blant mange supportere, foreløpig favoritt til å få fyken).
  • Paul Lambert i Aston Villa (Villa Park er en av få stadioner i PL som ikke har fult hus i hver kamp, lite penger og allerede uro i troppen).
  • Alan Irvine i WBA (Ble ansatt i sommer- kommer fra Evertons ungdomsavdeling og før det i Preston. Vil få en vanskelig sesong).
  • Alan Pardew i Newcastle (Ble ansatt etter å ha spilt golf med eieren, Mike Ashley. Fikk like godt en kontrakt på 8 år i 2010!)
  • Gary Monk i Swansea (Tar over som manager etter å ha vært spiller i klubben i mer enn 10 år, ingen erfaring som trener).
  • Ronald Koeman i Southampton (Ny sjef etter at Mauricio Pochettino valgte å takke ja til Tottenham, Koeman har erfaring som trener).
  • Harry Redknapp i QPR (Mannen som er mest kjent for kjøpe langt flere spillere enn han selger har lang erfaring og kan holde QPR oppe).
  • Gus Poyet i Sunderland (Berget plassen forrige sesong med en forrykende avslutning på sesongen, et kresent publikum, men har tillit).
  • Nigel Pearson i Leicester (Har vært hos revene siden 2011, til tross for å vinne Championship kan han overleve også ved et nedrykk).
  • Mark Hughes i Stoke (Overrasket mange med å ta en hederlig 9. plass i sin første sesong, nå kommer sesong to- kan bli trøblete).

De sjefene som ser ut til å få fornyet tillit uansett hvordan det går er overraskende nok for noen, de største kanonene. José Mourinho i Chelsea, Louis van Gaal i Manchester United og Brendan Rodgers i Liverpool. Sannsynligvis fordi at samtlige av disse har hatt suksess, har fått store summer til å forsterke sine lag og er forventet å være med helt i toppen- sågar vinne Premier League kommende sesong. Manchester City og Arsenal er de to eneste andre utfordrere til å kunne vinne ligaen denne sesongen. Noe annet ville ha vært en enorm sensasjon av kun hypotetiske muligheter, faktisk.

Premier League starter endelig med første serierunde lørdag 16. august. Hvilken manager tror du får sparken først denne sesongen? Det er ikke snakk om hvis, men dessverre når det første laget velger å gi sin “Gaffer” fyken, sannsynlig allerede før jul i år.

 

Vargas

 

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Morten Hegseth- Reality kjendisen som ble journalist

Morten Hegseth- Reality kjendisen som ble journalist. VGs Morten Hegseth skrev nylig et godt innlegg i VG-helg, om det å...

Lukk