Premier League – overraskelsene, skuffelsene og vinnerne. Nye managere, nye spillere og nye eiere kommer og går, klubben og fansen består.

I England er fotball mer enn alt. Inklusiv religion og familiebånd.

Har du ikke en favorittklubb og har britisk pass, har du sannsynligvis et fattigere liv enn de som har tilhørighet.

En klubb. En drakt. En katedral å gå til, også kalt stadion.

Premier League - overraskelsene, skuffelsene og vinnerne

Den første kjærligheten, det første kysset og den første natta med drakta på. Det er lett å tro mer på fotball enn politikere og dårligere ledere, som bare ser tall.

Fotball er og blir den aller største idrett i verden.

Grønt engelsk gress lukter lidenskap, blod, snørr og tårer. Ikke for alle spillerne som tjener for mye penger kanskje, men for fansen som puster sitt lags farver i lungene, lagets sjel i blodårene og lagets logo stolt tatovert, over alt.

Premier League – overraskelsene, skuffelsene og vinnerne.

Leicester City var spådd nedrykk, men gikk gjennom hele sesongen på imponerende vis og vant. I mot alle odds. Eller i hvert fall til 5000 i odds. Newcastle, Norwich og Aston Villa rykket ned.

Manchester City (etter all sannsynlighet) Arsenal, Tottenham og Leicester tar de fire plassene som gir Champions League-plass og kvalifisering til denne.

Liverpool og Chelsea er utenfor topp fire, for første gang på 22 år. Sesongen der det var så bratt, for så mange. Overraskelsene har stått i kø denne sesongen. Klopp og Co kan ta Europa League-trofeet som betyr suksess.

Chelsea-spillerne bør gå å skamme seg.

Steve McClaren fikk sparken i Newcastle i mars, selveste Rafa Benitez tok over uten å berge den tradisjonsrike storklubben. Foreløpig uklart om spanjolen blir med ned til Championship.

Roberto Martinez, som var linket til Liverpool før han takket ja til managerstolen på Ewood Park. Nå har Everton løst Martinez fra kontrakten, Frank de Boer, tidligere Ajax er favoritt til å ta over Liverpool-klubben.

Watfords manager, Quique Sanches Flores maktet å holde London-klubben i Premier League, men er ikke spesielt gode venner med «The Pozzo family» som eier Elton John’s gamle klubb. Walter Mazzarri tar over som ny sjef, så snart sesongen er over.

Dick Advocaat fikk nok av livet i nord-England og stakk fra Sunderland og Stadium of Light allerede i oktober. Inn kom Big Sam Allardyce. Snudde trenden sakte, men sikkert og berget klubben fra nedrykk på bekostning av erkerivalen Newcastle.

Sunderland maktet det kunststykke å sikre ny kontrakt i Premier League, i nest siste serierunde, (37 kamper) for tredje sesong på rad.

Garry Monk, en av de unge spennende managerene i Premier League fikk sparken i Swansea i desember, etter lengre tid med svake resultater. Forrige sesong overrasket svanene med en flott 8. plass.

Den tidligere Swansea-spilleren var allikevel er populær mann hos fansen, til tross for avskjeden denne sesongen. Inn som ny sjef på Liberty Stadium er kommet en langt mer erfaren fyr.  Francesco Guidolin (60) har vært sjef i 16 klubber, de fleste italienske.

Chelsea byttet også sjef og det allerede etter 17 kamper. Ut forsvant José Mourinho, inn kom Guus Hiddink, for andre gang, for å holde i trådene ut sesongen. Etter EM i Frankrike tar Italia’s landslagssjef Antonio Conte over på Stamford Bridge. Manuel Pellegrini er ferdig med sin kontrakt med Manchester City, her er det Pep Guardiola som tar over i sommer.

I Manchester United har det knapt vært en rolig dag siden Ferguson forsvant. Vi forventer at Louis van Gaal forsvinner og at José Mourinho tar over i sommer.

West Ham spilte sin siste kamp på den gamle arena Upton Park, mot nettopp Manchester United for få dager siden og vant på imponerende vis. Stemningen var elektrisk og fansen i hundre.

Nå selges sesongkortene unna som varme hvetebrød på flotte Olympiastadion i Øst-London, kapasiteten på 60.000 billetter kan bli utsolgt. Eierne og suksess-manager Slaven Bilic er fornøyde.

Remi Garde forlot Aston Villa på bunnen av tabellen. Erick Black var der da klubben rykket ned, men hvem som tar over Birmingham-klubben i Championship vites foreløpig ikke.

Tottenham sloss til det siste om seriegullet denne sesongen, derfor er det ikke så overraskende at manager Mauricio Pochettino har signert en femårskontrakt med klubben. Til stor glede for mange Spurs-fans, er det grunn til å tro.

Tar vi med at også «The Thinker Man», Sir Claudio Ranieri tok over Leicester ved sesongstart, skjønner man at det å være managere i Premier League – kan være en kort og skremmende opplevelse. Eller en gudegave, om man endelig har sportslig suksess slik den sympatiske italieneren fikk denne sesongen.

En sesong er over.

En ny begynner heldigvis i august. Engelsk fotball. Den det er så lett å elske. Ekte kjærlighet kan ikke komme for ofte. Tenk å få være med å eventyret, den gang da Leicester City vant Premier League.

En vidunderlig sesong er over. Takk!

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Fest i pinsen eller til 17. mai? Polet stenger snart!

Du trodde kanskje at de nye reglene om åpent vinmonopol på aftener var trått i kraft. Da vil du bli...

Manchester United – det holder nå, Louis!

Manchester United - det holder nå, Louis! Louis van Gaal er manager for Manchester United i én eneste kamp til...

Lukk