Hva er egentlig julemat? Mat man kan sette ordet «jul» foran kanskje? Da innebærer det nesten all mat du spiser i desember. Kjedene plukker ut mer enn hundre dagligvarer som snart dumpes i pris.

Advent er som kjent endel av julen, og nå dundrer vi inn i desember med kjøpepress og forventningsfulle barn, mens pepperkakene og julebrusen tyter ut gjennom nesen på oss. Den voldsomme priskrigen vi kunne se i emning i starten av desember i fjor, ventes også i år.

Les også: Snøfall – Ny adventskalender på NRK

«Gratis» surkål, billig ribbe, billig julebrus, marsipan og nesten gratis pinnekjøtt, kan gjøre en hver prisbevisst og kjøpe-kåt nordmann våt både her og der. Kanskje mest i lommeboka, siden prisene kuttes i enhver lavpriskjede, nettopp for å sikre seg din del av potten.

For du skjønner åpenbart at det er penger det er snakk om? Dine penger. konkurransen om kundene i dagligvarebransjen har vært så stor, over tid, at det utvikles egne apper som skal vise hvilken kjede, som til enhver tid er lavest på pris. Dette likte ikke myndighetene og stoppet hele prosjektet, før det kom skikkelig i gang. Synd.

Everybody's got a hungry heart

Robert S via Compfight

 

Mat, kos og hygge er en viktig del av julefeiringen for de fleste nordmenn. Derfor er matbudsjettet en stor del av innhogget på desember-lønningen eller julebudsjettet, om man har et slikt. Da er det selvsagt viktig at man kan få mest mulig ut av hver eneste krone.

Siden svenskene kan priskrig og mat, minst like godt som oss nordmenn, i tillegg til å ha et helt annet avgiftsnivå enn oss – lønner det seg fortsatt å handle det meste i Sverige. Dessverre for KIWI, REMA, COOP, Spar, Bunnpris og MENY, som sloss om norske forbrukeres gunst.

Les også: Julegaven han kjøper til henne, får å glede seg selv

Heldigvis for oss, kundene, er det mange som hjelper oss å være prisbevisste, hjelper oss å finne de gode tilbudene, og hjelper oss med å finne laveste pris – når priskrigen endelig er i gang. I september, var det i følge VGs matbørs, COOP-Extra som var billigst.

I uke 48, altså nå i månedsskifte november/desember, er det REMA 1000 som kommer best ut. Men, det skiller kun 17 kroner i differanse mot argeste konkurrent KIWI, på hele 75 produkter, i følge nettstedet enhver.no Vi legger til at det foreløpig ikke er noen julevarer som er dumpet i pris på den siste pris-sammenligningen. Det er ventet å skje nå i desember.

Husk også at det er stor forskjell på å være prisbevisst og bruke lite eller nok penger på mat. Fråtsing og hamstring er sjeldent lønnsomt. Det kan være lurt å handle det man trenger og kun det, enda prisene justeres kunstig lavt.

Blomkål og bananer er de to eneste dagligvarene REMA 1000 taper på, i konkurranse med de andre kjedene. På de resterende dagligvarene i testen, er trønder-kjeden, som også eier 7-Eleven og Narvesen-butikkene i Norge, gjennom Reitan-familien, lavest.

Hvorfor er det priskrig i desember kan mange undres. Jo, det er fordi vi nordmenn har så vanvittig mye penger, og vi skal svi av hele 55. milliarder kroner, på de neste 30 dagene. Mye av dette på mat, da sier det seg selv, at det kan være mye penger å tjene, for den kjeden som vinner priskrigen.

Så, mens du er ute å leter etter billigste klementiner, billigste pepperkakehus og billigste julepølse – legg på minnet, at det er ikke maten som gjør måltidet, men menneskene du deler den sammen med. Mennesket, er menneskets glede.

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Snøfall – ny adventskalender på NRK

Snøfall - ny adventskalender på NRK. Nordmenn elsker tradisjoner og er det noe som sitter sterkt i folkesjelen er det...

Økonomi – Du er lettlurt du!

Økonomi - Du er lettlurt du! Tusenvis av nordmenn lar seg lure hvert år. Og nå når det går mot...

Lukk