KIWI, Rema 1000, COOP Extra og alle andre kjeder, ønsker at du handler dine dagligvarer hos dem – hver gang.

Til påske er det stor høytidsstund hod kjedene, fordi omsetningen går rett til vers fordi det er stengt noen få dager i påskehelgen. Men det var langt verre før, og da var det ofte kaos i butikkene.

For 30 år siden, var onsdag før skjærtorsdag, den dagen i året det var absolutt størst omsetning, av alle dager i året – for dagligvarebutikkene.

Årsaken var at det meste var stengt i påsken, det var kortere åpningstider, og folk ville forsikre seg om at de hadde nok mat gjennom høytiden. Butikkene stengte klokken 16:00 – hadde åpent noen få timer på påskeaften, men åpnet ikke igjen før tredje påskedag.

 COOP Extra var tidlig ute med å dumpe pris på Kvikk Lunsj Foto: Vargas12.com

Nå er forretningene åpne nesten hele døgnet, Brustad-bua holder åpent de dagene kjedene er stengte – og du får nesten alle typer dagligvarer på Deli de Luca og andre storkiosker også. Om alt er så my bedre i dag enn for 30 år siden, kan fortsatt diskuteres.

Den første pristesten i 2018, var det Rema 1000 som vant.

Til påske derimot, blir det verken prisundersøkelser, eller annonserte tilbudsvarer, men en evig kamp om kundene – der jungeltelegrafen forteller de respektive kjedene, hvilke priser konkurrentene har på de enkelte varene, som relateres til påsken spesielt.

KIWI dumper prisene på appelsiner aller først, til 11,90 per kilo, den prisen blir ikke stående lenge, siden appelsiner er noe av det viktigste påske-produktet som finnes i butikken på denne tiden – kun få uker til påske.

“Kvikk Lunsj” er en en annen påske-vinner som prisen justeres på til påsken. Foreløpig ligger kjedene helt likt, med en stk pris på 5 kr. per plate. Noen selger den i 8-pakning, andre i tre, mens COOP-Extra velger 4-pk til 20 kr per pakke. Også her kan faktisk prisen gå ned etter hvert.

Smågodt er også en klassisk påske-vinner. Aldri selges det mer snop, lakris, sjokolade, sure frosker, myke krokodiller og salte hodeskaller som i nettopp disse ukene før påsken. Tonnevis med smågodt hamstres inn, jo lavere pris jo flere kilo. Foreløpig ligger kiloprisen på rundt 150 kroner, men det er ventet at løs-godis, går ned til ca 50 kr per kilo.

Andre varer som så langt er billigere enn normalt, hos kjedene som ikke er direkte relatert til påske er:  Norvegia (gauda) ost, ferske reker til 109 kr per kilo, og fortsatt kan du klemme i de deg Taco og pizza produkter for en slikk og ingenting.

Forbrukerne er vinnerne av priskrigen, men kan på mange måter være taperne også, særlig om man legger helseeffekten til grunn for hva man konsumerer av sukkerholdige produkter i løpet av påsken.

Man bør åpenbart ikke spise seg syk, til tross for at sjokolade og annet snadder, er nesten gratis til påske. Er man litt måteholden og har en viss karakter og disiplin på hva som havner i handlevognen – kan man ha litt bedre samvittighet også.

Heller tre appelsiner og én Kvikk Lunsj, enn tre Kvikk Lunsj og én appelsin – bør være påskens mantra. Særlig for barnefamiliene.

 

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Snacks og kjapp-mat den nye trenden

Deli de Luca konkurrer med bensinstasjonene, Narvesen og alle andre større og mindre kiosker som 7-Eleven, MIX og Big Bite....

Lukk