Priskrig må julevarer kommer like sikkert som julemusikk til TV-reklamen. Så også i år, men priskrigen startet tidligere i år enn noen gang.

Allerede i uke 47 presser Kiwi som første kjede, prisene på jule-relaterte produkter ned mange kroner. Innen medio desember og helt til julaften, vil alle disse matvarene bli enda billigere i dagene som kommer.

Julepølse, sennep, julebrus, appelsiner, surkål, sylte, gløgg, grøtris, edamerost og pepperkakedeig blir like billig i år, som i fjor – minst. Se ikke bort fra ribbe til 30 kroner per kilo i år også.

Norgesgruppen har urent mel i posene

Men det er lov til å stille en del kritiske spørsmål til lavpriskjedene og deres eiere i disse dager, hvor det er avslørt et omfattende juks med prissamarbeid, som lurer kundene over det ganske land.

Konkurransetilsynet har funnet klare tegn på at det finnes store prisforskjeller i dagligvaremarkedet på innkjøpssiden. Prisforskjeller som du som forbruker ikke nyter godt av, men som kjedene putter i egen lomme. Dette gjelder altså prisdiskriminering av en rekke varer – som Norgesgruppen får kjøpe billgere enn sine konkurrenter.

Priskrigen startet tidlig i år!

Det er brudd på konkurranseloven, særlig er det Norgesgruppen som har lusket til seg store fordeler ved å tvinge fram bedre betingelser for sine kjøpmenn i sine forretninger. Det forventes store bøter til Norges største kjede, når dom endelig foreligger.

Priskrigen startet tidlig i år!

Norgesgruppen unnskylder seg med at de er harde i forhandlingene og derfor får de beste betingelsene. Det er en sannhet som ikke harmonerer helt med virkeligheten. Derfor skriver også den største varehandeldisstributøren følgende på sine nettsider:

NorgesGruppen er positive til at Konkurransetilsynet nå gjør grundige undersøkelser, fordi konkurranseloven er viktig for forbrukerne. – Sterk konkurranse i dagligvarebransjen kommer forbrukerne til gode gjennom lav prisvekst og et godt vareutvalg.

Norgesgruppen.no

La oss kalle en spade for en spade folkens, vareutvalget i norske butikker, er en vits.

Stor konkurranse – lik pris

For hvis du som kunde handler hos COOP Extra, Rema 1000 eller Kiwi, er prisene tilnærmet helt like, og senest i dag, når Kiwi senker en hel haug med priser på julevarer, kaster konkurrentene seg etter og vil være med på leken og senker prisene tilsvarende.

Det skiller ikke mer enn en femtilapp, på flere hundre forskjellige varer, men innkjøpsprisene fra grossist er langt større. En forskjell som du som kunde egentlig skulle hatt glede av. Juks og faenskap hele veien til banken.

Selvsagt er det ikke noe nytt for oss at dagligvarekjedene lurer oss. Dette har vi visst lenge, men at det skulle være i det omfanget som nå avdekkes, er skremmende, frekt og direkte pinlig for Norgesgruppen.

Priskrigen startet tidlig i år!

Priskrigen på julevarer som nå er i gang, er bare starten på det som vil fortone seg som et “blodbad” jo nærmere jul vi kommer. Til og med den langt dyrere Spar-kjeden, som sammen med Joker, Kiwi og Meny eies av nettopp Norgesgruppen, senker prisene på sitt 10-kroners marked med flere kroner i ukene fram mot jul.

Skuffet over Rema 1000

Du som en gang var overbevist om at Rema 1000 var Norges billigste lavpriskjede, må ha begynt å venne deg til at slik er det faktisk ikke lenger. Reitangruppen har innsett at slaget er tapt, enda prisdifferansen på de fleste varer ikke er all verden, er Kiwi og Extra veldig ofte foran ‘trønderkjeden’, når pris-sammenligningene gjøres.

Er det ikke en smule skuffende at en av Norges rikeste familier, ikke makter å presse noen kroner it av gullegget de har ruget på i 40 år? Er det ikke et lite under at milliardærene på Lade i Trondhjem ikke er mer konkurranse-villige enn dette?

Rema 1000 legger seg på rygg og synes det er greit å være på andre- eller tredjeplass av de billigste kjedene i landet, det hadde vi aldri trodd, når vi har hørt Odd Reitans taler, om hvor viktig det har vært for ham å være billigst i Norge – så lenge.

Ingen annonsering

Vi begynner å bli vant til at det er ingen reklamerte annonser for de lavere prisene på et stort utvalg julevarer rundt om i kjedebutikkene. Kiwi er nesten alltid først ute med å senke prisene på varer, som har julenisse på etiketten. Men du som kunde må være våken for hvilke varer som er billigere enn forrige uke.

Jungeltelegrafen, kundene, media og sosiale medier er gode på å formidle “tilbud” eller varer, som er priset ned som sesongvare. Gjennom hele året er det aldri flere varer enn til jul, som blir redusert på pris.

Du bør dog vokte deg vel for ikke å pris-fella.

Det er nemlig ikke alt som blir billigere heller. Øl, tobakk og non-food, bli sjeldent eller aldri billigere, til tross for priskrig i en begrenset sesong som julen.

Trøste deg med at du sparer marginalt, uansett i hvilken av de tre billigkjedene du handler. Skal du virkelig ha rimeligere varer som betyr mye for lommeboka, bør du reise til Sverige, Danmark eller Tyskland.

Der er det billig mat der, og et betydelige større utvalg også.

kilde E-24 og Nettavisen.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hjerteformet eller sprettrumpe?

Hjerteformet eller sprettrumpe? Spiller det egentlig noen rolle? Dessverre gjør det det for veldig mange unge, derfor må vi snakke...

Lukk