Din privatøkonomi kan bli bedre. I den norsk skolen, er det dessverre svært lite om privatøkonomi, som burde ha vært endel av pensum, enten i norsk eller matematikk. 

Blakk student

For din privatøkonomi, fra fødsel til grav er ditt anliggende og kun ditt. For de aller fleste av oss kan økonomien nesten alltid bli bedre, fordi alt koster penger – og i Norge er det mest dyrt.

Som student, lærer du deg raskt å utnytte de få resursene du har, du klemmer lenge på den ene majonestuben og er dritt lei både ris og nudler når du endelig er ferdig utdannet. Og du er også ferdig med å være blakk – du går utvilsomt lysere tider i møte.

Les gjerne: Lite penger? Aldri har nordmenn hatt bedre råd! 

Sommeren er en kostbar tid som krever en ryddig og strukturert økonomisk orden. Helst bør du sette opp et budsjett slik at man vet hvilke summer som kan brukes til enhver tid. En selvfølge for mange, en sjeldenhet for noen.

Bruk kun dine egne penger

Å reise på ferie med kun et kredittkort, og tro at det ordner seg er naivt. Å bruke andres penger over lang tid får konsekvenser før eller siden. Å ikke ha økonomisk orden vil kunne skape utfordringer for deg i lang tid, om du venter med å gjøre opp for deg.

Din privatøkonomi kan bli bedre …

Må sommerferien være den dyreste reisen? Hvor vellykket ferien er har sjeldent noe med prisen på reisen å gjøre, her kan du spare mye ved å lete litt på nettet etter tilbud.

Noen mennesker ønsker ikke å bruke tid på å sette seg inn i hva det betyr å ha økonomisk orden. Det er lite smart og vil gi utfordringer på sikt som det kan være vanskelig å komme ut av.

Bytt bank om du ikke har gode nok betingelser

Lærer man allerede på et tidlig stadiet i livet at man skal være forsiktig med pengene og bruke ut i fra det man faktisk har, framfor å bruke fordi man trenger- eller har lyst på.

Ikke mye annet er verre for et forhold mellom to mennesker, enn å slite med dårlig økonomi. Det tærer på humøret, man går konstant bekymret og ofte legger man vekk disse utfordringene som er vonde å snakke om. Krangling er ofte resultatet av felles dårlig råd.

Les gjerne: Rikingene snylter mest på skatten 

Hva du gjør med dine sparepenger, feriepenger og lønn er selvsagt opp til deg. Men det blir mange andres sak, om du ikke gjør opp for deg. Aldri har det vært dyrere å ikke gjøre opp for seg, kreditorene følger med i tiden, du må sørge for å betale regningene dine, før du bestiller en dyr ferie. Selvsagt. Dessverre velger noen å heller bruke pengene på ferie og heller ta regningen senere.

Du har vel bestilt sommerferien med riktig kredittkort?

Norske husholdninger bruker ifølge MMI, drøye 29.000 kroner pr. person i sommerferien i snitt. To av tre nordmenn skal i år som i fjor ha tre til fire ukes sommerferie. 47 prosent skal feriere i Norge og utlandet, 12 prosent kun i utlandet og 41 prosent kun i Norge.

Setter du av litt etter litt, noen hundrelapper i ny og ne, til dager hvor det er litt stramt, er det mye lettere å komme seg ut av knipa. Ta kontakt med dine kreditorer, før krisen er fullstendig. Du kommer unna med å være ærlig og fortelle om dine økonomiske utfordringer, framfor å la være å betale og holde kjeft om det.

Din privatøkonomi blir bedre vet at du planlegger framtiden, setter opp et budsjett og fjerner alle unødige utgifter. Trenger du økonomisk veiledning, vil vi gjøre alt vi kan for å hjelpe deg.

Spør, anonymt om du ønsker, i kommentarfeltet.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Champions League-finalen – endelig Juve?

3. juni 2017, står Europa stille et par timer, kanskje noe lengre, om det blir ekstraomganger og straffesparkkonkurranse. En sommerkveld...

Lukk