Proffboksing er tillatt i Danmark og i Finland. Hva er hovedargumentet for at vi ikke kan se proffboksing på norsk jord? Cecilia Brækhus er en av verdens beste idrettsutøvere, men får ikke -sammen med svært mange andre boksere- utøve denne sporten i sitt eget hjemland. 

Når skal politikerne i dette landet våkne opp?

Proffboksing har vært forbudt i Norge siden 1981, andre land som har forbud er Cuba, Island og Nord Korea. Sverige opphørte sitt forbud i 2007.

– Kampene varer i tre minutter pr. runde, og det er ett minutt pause i mellom hver runde. Kampene går fra fire til tolv runder. Det er tre dommere, to utenfor og en kampleder i ringen, som gir beste bokser ti poeng per runde.

Godkjente slag er mot siden, foran hode, og over beltestedet, foruten rygg. Slaget må være knyttet, og alle andre slag på kroppen er ikke lov inklusiv nedoverslag. I kamp må minst tre av fem dommere registrere slaget for at det skal være godkjent.

Men altså aldri på norsk jord. Hvor mange billetter Brækhus alene kunne solgt på et proffstevne i Norge kan vi få vite om norske politikere gjør jobben sin og gir grønt lys for at det kan bokses profesjonelle kamper også her hjemme.

Brækhus ble adoptert fra Colombia to og et halvt år gammel, og vokste opp i Sandviken i Bergen. Hun var innen flere typer idrett, før hun begynte med kickboksing i skjul fjorten år gammel. Hun kom på landslaget som sekstenåring, og vant både EM og VM-gull. Senere gikk hun over til boksing.

Det burde vært en underskriftskampanje for å få en lovendring mht forbudet mot proffboksing i Norge. Jeg tror svært mange ville ha skrevet under på en slik kampanje.

– Etter en periode som amatørbokser begynte hun med proffboksing, men etter fire kamper sluttet hun da hun mistrivdes med treningsforholdene på Melhus utenfor Trondheim. Etter en liten periode bestemte hun seg for å fortsette, og i november 2007 tegnet hun kontrakt med den tyske klubben «Sauerland Event».

Hun er 171 cm høy, og holder vanligvis en matchvekt rundt 64 kilo. Hun er bosatt i Berlin i Tyskland.

Sauerland Event Cecilia Brækhus` tyske promotor har engasjert advokater i Norge for å bygge en sak mot det unike forbudet her til lands.

Den flotte 30 åringen ble nylig kåret til årets kvinnelig bokser i Tyskland. At hun ikke får lov til å bokse i sitt eget land, er som å forby en person å tjene penger. Hun må dra utenlands, derfor bør lovverket endres.

Å være best i verden er meget krevende, derfor bør bokseforbundet i Norge gjøre enda mer enn de allerede gjør for at Cecilia Brækhus og andre gode profesjonelle boksere kan vise seg fram på hjemmebane. Det burde ha vært en selvfølge.

Medisinske grunner har historisk sett vært årsaken til Norges politikk på området. Cecilia Brækhus` tyske promotor har engasjert advokater i Norge for å bygge en sak mot det unike forbudet her til lands. Hovedargumentet er at det norske forbudet mot proffboksing strider mot EU-retten folk har til å få utføre jobben sin.

Kulturminister Anniken Huitfeldt sier at hun ikke er prinsipiell motstander av proffboksing.

Men dette er blitt en prinsippsak for politikerne i Norge. Proffboksing skal være forbudt. Punktum.

– Det må dokumenteres at skadeomfanget er blitt mindre, at den medisinske oppfølgingen av bokserne er god, og organiseringen må tilfredsstille NIFs krav til regler. Skulle det være en sak kulturminister Huitfeldt hadde på dagsorden som ville virkelig satt henne på det politiske kartet med positivt fortegn, var det å få lagt ned forbudet mot proffboksing.

Det er dessverre mye som taler for fortsatt forbud i uoverskuelig framtid.

Cecilia Brækhus har 19 seire av 19 mulige, hun innehar tre av fire verdensmester titler.

Det er etter min mening direkte skammelig at hun ikke skal få lov til å bokse i Norge.

Synes du proffboksing skulle blitt lovlig her i landet?

The First Lady

 

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Tro kan flytte fjell- selvtillit gjør deg sexy

  Har du tro på deg selv, og at du med din selvtillit virkelig er bra nok for deg selv og for...

Noen bilder er bedre enn andre…

For de som skjønner hva gode bilder handler om, vet at dette ikke er gjort i en håndvending. Bilder må forberedes...

Lukk