Redaktøren stopper opp ved ditt manus, om du har klart å gjøre manuset leseverdig, spennende og interresant. Aller helst på de på de første linjene. Det er på de aller første sidene i ditt manus du skal tvinge redaktøren i forlaget – til å lese videre. Makter du å imponere på de aller første linjene, er du gjennom det første av mange nåløyer.

Redaktøren, som sannsynligvis har lest tusenvis av manus, skal ikke ha lest noe som engang ligner på dette før. Før han legger det vekk. Klarer du derimot å overraske og briljere, kan ditt manus bli til bok. En roman, en novelle, en trilogi eller du får endelig utgitt – dine episke dikt.

Lest? Forfattere du aldri glemmer?

Influencer

Din tekst er viktig for deg som skriver den. Dessverre havner tekstene ofte i den digre bunken refuserte manus, sammen med alle de andre tekstene. Er du i tillegg debutant, skal manuset ditt skinne, før det i det hele tatt blir plukket opp og lest. Skal du bli antatt, altså få teksten utgitt av et forlag, som ønsker å forsøke å tjene penger på deg. Skal manuset ditt skille seg ut i mengden.

Redaktøren stopper opp ved ditt manus, om du har gjort deg flid. Brukt tid på hele teksten. Sydd sammen handlingen til et manus som fenger vedkommende, fra start til slutt. Det skal altså ikke finnes dødpunkter.

Er du en Influencer, har et pent ansikt og en historie og fortelle. Fordi følgerne dine er mange nok. Spiller ikke innholdet like mye. Slik er det blitt i dagens litteratur-Norge. At Sophie Elise Isachsen gir ut sin andre bok om sitt liv, er ikke fordi hun er en fantastisk forfatter, men fordi hun selger bøker i hopetall. Da lukker redaktøren øynene for innholdet i selvbiografien. Det er navnet som uansett selger. Og i 2015, ble flotte Sophie Elise kåret til Norges mektigste forretningskvinne – av Media24.

Rik og berømt

Selvsagt er det ikke ulovlig å gjøre seg styrtrik på sin kjendisstatus. Men å kalle en kjendis som gir ut sin historie til sine fans, i bokform, for en forfatter, derom strides de lærde.

Bloggeren har gjort så mange riktige avgjørelser på veien til å bli rik og berømt at bøkene hun selger, kunne vært blanke ark. Ansiktet til Sophie Elise på coveret, holder i massevis til å selge mange bøker. Urettferdig for alle andre som ikke er like kjente, rike og berømte? Nja, det kommer an på hvem du ønsker å være en forfatter for.

Redaktøren stopper opp ved ditt manus

De som kjøper og kanskje ikke engang leser ferdig Sophie Elises bøker. Er nok unge jenter som har Narvik-jenta som sitt store idol. Som ønsker å være så lik bloggeren og forfatteren som mulig. Hun har en apell til en stor gruppe fans, som har vilje til å bruke mye penger, på alt som det står Sophie Elise sitt navn på. Da blir man åpenbart rik. Og fryktelig berømt. I Norge.

Vi andre som skriver og ønsker å bli utgitt, vi må ha fokuset på innholdet i teksten. Vi som skriver krim, bør levere et forrykende manus, og det skal drepes på finurlig vis. Som forfatter bør vi ikke avsløre hvem som er morderen før på siste side, sånn cirka. Helst enda senere. Vi bør huske på et dirrende spennende plott, som driver leseren fram i boken. Slik at leseren ikke skal kunne legge den fra seg før den er ferdig. Helst enda senere.

Er du en god nok forfatter

Er du en god nok forfatter, vil teksten bli utgitt til slutt, sier mange. Det stemmer dessverre ikke. Mangt et fantastisk manus, fra rivende gode forfattere har blitt refusert opp til flere ganger, før en fjerde eller femte redaktør i det sjette forlaget – tar sjansen og trykker det. Og det ble til slutt en forrykende suksess. Spør bare J.K. Rowlings.

Boksalget falt med over 3,4 millioner eksemplarer i 2017, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). I 2017 ble det gitt ut 10.050 boktitler i Norge, en økning på 2 prosent fra 2016. Samtidig falt antallet solgte bøker med 14 prosent, som tilsvarer 3,4 millioner eksemplarer.

Shifter.no

Til og med dyktige Jo Nesbø har feil og mangler i sine bøker. Men de er så få og sjeldne at han slipper unna med dem. Jo Nesbø er kongen av krim, ikke bare i Norge, men oversettes og selges til mer enn femti land. Da har du utvilsomt løst koden. Årsaken til Nesbøs suksess bunner ut i en ekstrem tålmodighet, grundig research, som ligner tilnærmet forskning. Nesbø er kanskje best i verden på å finne de finurligste detaljer, om særegne tema å skrive om. Da blir det god krim av det, når du har en fantasi som går utenpå alt annet.

Sophie Elise vs Jo Nesbø

Det blir aldri riktig å sammenligne Sophie Elise Isachsen og Jo Nesbø. Det eneste de to forfatterne har til felles, er at de tjener mye penger på sine bøker. Den ene betydelig mer enn den andre, helt åpenbart. Men hun selger langt mer bøker enn de fleste andre forfattere. Det er og blir et tankekors – all den tid det ikke er innholdet i boken som er avgjørende for at manuset blir utgitt.

Redaktørene i forlagene sitter på stor makt. En makt som betyr leve eller dø for deg som forfatter.

Blir du antatt og er så heldig å få en kontrakt, det er da selve jobben begynner. Du skal levere på ordre, og på tid. Du skal ikke bare skrive romanene på best mulig måte – du skal være med å promotere og selge boken til så mange som mulig, så lenge som mulig. Det er ikke for alle å bli forfattere. Faktisk er det forsvinnende få, som i Norge – lever av å skrive romaner eller andre typer tekster.

Dessverre går boksalget i bokhandelen nedover. Ikke bare nedover, boksalget stuper. Bokkjedene går konkurs og forfatterne må sloss for hver krone de tjener, på hver enkelt eksemplar de forsøker å selge. Heldigvis går e-bok-salget opp. Norsk kvinner og menn har endret kurs. Det er mer populært enn noen gang, å lytte til lydbok, framfor å lese den fysiske boken. I prosent, selges det flere bøker enn digitale bøker, men dette forventes å endre seg ytterligere.

Skal du leve av å være forfatter, har du tilnærmet et syv-hodet troll å sloss mot for å lykkes. Det første trollet er altså forlagets strenge og travle redaktør – som skal trollbindes …

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Norges minst fornøyde kunder sliter med …

Norges minst fornøyde kunder sliter med TV-distribusjons-leverandørene. Der særlig ett selskap sliter mer enn alle andre. Kanskje forståelig nok. GET,...

Lukk