Dessverre skjer det dramatiske flyulykker med jevne mellomrom, men det skjer fortsatt svært få alvorlige ulykker i luften eller med passasjerfly rundt om i verden.

Det at fly blir skutt ned eller av andre årsaker havarerer av ren å skjær ondskap, endrer denne statistikken noe. Du skal måtte fly titusenvis av timer uansett, for å bli rammet ombord i en flymaskin. Ca hver dag i 7000 år e.l. Heldigvis.

En Airbus A320 fra EgyptAir med 66 mennesker ombord, fra 12 forskjellige nasjoner skal ha havarert i Middelhavet nylig. Uvisst av hvilken grunn foreløpig. En av verdens smarteste, er overbevist om at dette kan være en villet handling, eller terror, som det også kan kalles. Mulig han har rett, for en gangs skyld.

  •  Flyet tok av fra Charles de Gaulle-flyplassen i Paris klokka 23.09 onsdag kveld og forsvant fra radaren ca. 2.39 natt til torsdag.
  •  Flyet er av typen Airbus A320-232, og tilhører Egypt Air.
  •  Maskinen brukes til passasjertrafikk både på kort- og mellomdistanse-flygninger.
  • De første meldingene gikk ut på at det var 69 personer om bord inkludert en besetning på 10, men det totale tallet ble senere nedjustert til 66 personer.
  • Vraket av flyet ble funnet utenfor den greske øya Karpathos.

Andre eksperter enn den kontroversielle president-kandidaten i USA, mener å vite at det kan ha vært en bombe ombord. Plassert av uærlige sjeler som «handler» flyet med sjekk, kontroll, bensin, bagasje, mat osv. En eksplosjon kan skje ombord i alle fly. Av ulike årsaker, fordi flybensin åpenbart er svært eksplosjonsfarlig.

Siden dette flyet var svært langt fra land, er utenkelig at det er skutt ned fra fastlandet.

Flyet kan også ha hatt en teknisk svikt, men flyet var forholdsvis nytt. Airbuss-flyet som styrtet utenfor Hellas, kan også ha opplevd marerittet å ha uærlige folk bak spakene som bevisst styrtet flyet i havet. En teori det foreløpig synses om i media, men som vi vet har skjedd før. Tale- og ferdskriveren, de mye omtalte svarte boksene er ikke lokalisert, de sender signaler i ca 30 dager før de svinner hen. Flykroppen, eller deler av denne skal være funnet, mellom de greske øyer og Nord-Afrika.

Til tross for dette, er det altså den aller tryggeste måten å reise langt på. Langt tryggere enn å ferdes på motorveien i bil eksempelvis, i hvert fall om man skal tro på statistikken, og den lyver som kjent sjelden.

Siden 1942 har ASN kontrollert antall ulykker i luftfarten. I fjor, altså i 2015 var det aller tryggeste året, hva flytransport av passasjerer angår, i følge statistikk fra «Aviation Safety Network«, en organisasjon stasjonert i Nederland. Kun 560 mennesker omkom dette året i flyulykker, ca det samme antallet mennesker som tar livet sitt per år i Norge.

Mer fokus på sikkerhet, bedre og mer effektiv teknologi samt en rivende utvikling i helautomatiske flyvninger skreller vekk risikoen for menneskelige og tekniske feil. Heldigvis.

Selvsagt vil antallet mennesker med skrekk, frykt og ubehag ved å reise med fly stige, men det vil uansett være minst like mange som reiser på denne måten i morgen, som i dag. Dette fordi det er tidsbesparende, effektivt og svært trygt. Fortsatt.

Vil du tenke deg om to ganger, før du går ombord i en flymaskin igjen? Eller stoler du på statistikken?

 

Les mer om flyskrekk her.

Kilde: VG.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Trump snur i abortsaken – kvinner straffer seg selv …

Trump snur i abortsaken - kvinner straffer seg selv. Donald Trump, rikingen fra New York som snakker om "Seven Eleven"...

EM i fotball – Three Lions, Rooney er med i troppen!

Roy Hodgson's siste tropp som sjef for det engelske landslaget er klar. Få overraskelser om noen, Wayne Rooney's formidable landslagsmeritter...

Lukk