Reisebrev fra vakre Ørebro. Vi nordmenn er glad i Sverige, kanskje du ikke liker å innrømme det, men du er ofte i Sverige du også, enda du egentlig aller helst liker å terge svenskene for at de «alltid» taper for en eller annen nordmann.

Helst i skisport, fotball eller Eurovisjon Contest. Sist slo vi like godt svenskene i deres egen nasjonalsport Ishockey, det må ha vært bittert for Søta Bror.

Lest? Styr unna København i sommer!

Vel, jeg elsker at Norge banker svenskene i det aller meste, spesielt når Petter Northug «makes a meal out of it». Da synes jeg det er stas å være på Northugs parti. Vi nordmenn elsker å være best, mest av alt elsker vi å vinne over en svenske.

Hvor patetisk er ikke det?

Nå skal jeg prøve å rette litt på det inntrykket ved å fortelle et litt annerledes reisebrev, jeg skal først innrømme at jeg elsker det aller meste av det Sverige har å by på, bortsett fra svensk brød, det er fortsatt ikke godt.

– Jeg bodde på byens beste hotell, Clarion Hotell og kan anbefale både by og overnattingssted på det varmeste. Jeg har bodd i byen tidligere, og av den grunn reist tilbake. Ørebro ligger halvveis på vei til Stockholm.

Totalt er det 12 hoteller av god standard i denne byen som mange har kjørt forbi, men ikke har tatt seg tid til å besøke. Det kan du angre deg blå for.

Reisebrev fra vakre Ørebro

Reisebrev fra vakre Ørebro.

– Hva kan en middels stor svensk by ha å by på som er verdt å reise til kan du kanskje spørre? Vel det kommer litt an på hva du er ute etter. Ørebro er nok ikke Europas navle, men i mars måned er den betydelig mer liv og røre enn i hvilken som helst norsk by.

Her bor det blant annet mange studenter fra hele Norden som går på byens store universitet.

– Om det er prisene, folket eller restaurantene, er det ikke så lett å gi noe godt svar på. Men her måtte vi virkelige jobbe for å finne et spisested som hadde ledig bord en vanlig lørdag kveld, når vi ikke hadde forhåndsbestilt. Selvsagt kan man spise på hotellet man bor på, men skal man få et inntrykk av byen så må man selvsagt møte lokalbefolkningen.

Det yret av liv overalt, som om det skulle ha vært midtsommer. Slik bare svenskene kan feire midtsommarsafton. Enda det bare var mars.

Ørebro har ca, 140.000 innbyggere, litt større en Stavanger i norsk målestokk. Men du verden for noen severdigheter og for en arkitektur det er å finne her. Uansett hvor gammel du er, uansett hva du har opplevd tidligere, uansett dine interesser.

Du bør faktisk ta deg en tur til Ørebro. Uansett.

Slottet midt i sentrum er verdt turen alene. Omkranset av vann ligger Ørebro-slott der som det har gjort i mer enn 700 år. Et prakteksemplar av et slott, som Ørebro kommune gjør alt de kan for å beholde slik det ble bygget en gang på 1300 tallet, de vet faktisk ikke nøyaktig.

Bare tenk over hvilke skjebner som ligger bak alle årene det tok å bygge et slikt praktbygg for mange hundre år siden.

Svenskene er vel kjent for å være et fredfullt folkeslag, men hva som faktisk har skjedd i fra den tiden da kong Magnus Eriksson trolig stod for oppføringen av det vakre slottet og fram til i dag kan man bare spekulere i. Om man hadde tid og mot kunne man garantert funnet noen skrekkelige torturkammer og fangehull i kjelleren på det majestetiske slottet midt i Ørbero.

Det ble med den grusomme tanken.

Mennesker var ikke mye verdt på den tiden, ei heller svensker.

Jeg er på ingen måte overtroisk, men man kunne faktisk nesten høre klagesang i de bratte trappene oppover i de øverste gangene i det mørke og kalde «palasset». «Her har det garantert gått i vei mye folk», tenkte jeg og trasket videre,

Slaver som jobbet døgnet rund med kun noen piskeslag over den knoklete ryggen som belønning. De fikk sikkert vann og brød en gang i uken, på deling.

Stakkars mennesker, stakkars svensker.

Om du ikke er spesielt opptatt av verken gamle bygninger eller historie så fortvil ikke. Vakre Ørebro har så ufattelig mye mer å by på. Her kan du bo midt i sentrum og ha gangavstand til alt du måtte begjære av gode og dårlige handlevaner.

«Systembolaget» lå rett over veien for hotellet, med priser vi nordmenn bare kan drømme om. Her får du blant annet rødvin til det halve av hva du må betale i Norge, som kjent betaler vi nordmenn skyhøye avgifter på nesten alt, uten å åpne kjeften.

Skulle du ha lyst på et SPA, er det selvsagt i 6. etg på Ørebros beste hotell. Skulle du ha lyst på et bedre måltid i nye omgivelser så er det faktisk mer enn 250 forskjellige vertshus, taverna/restauranter i den svenske byen. Det er langt over gjennomsnittet for hva du finner i en norsk by med ca samme innbyggertall.

Restaurant «Amano» skal være den beste, en Italiensk perle som du bør bestille bord hos lenge før du skal ut å spise. De beste har ofte lange ventelister, men det betyr ikke at du ikke får mat om du kommer på kort varsel, det er så mye å velge blant.

Vårt besøk endte opp på restaurant HELLAS. Absolutt å anbefale.

Jeg ser på meg selv som livsnyter, og da er det bare gode hotellsenger som gjelder. Det er allikevel mange tilbud til alle i Ørebro, uansett interesse og bakgrunn for besøket.

Ørebro har også et fantastisk turterreng, og for den som er interessert kan en tur i «skog og mark» være det som skal til for å få en perfekt tur.

Gutavsvik er et meget kjent turist- og fritidssted i Ørebro, som garantert er besøkt av tusenvis av Camping-svorne nordmenn. Her er det badeland og fem-stjerners campinghytter for den som ønsker hytte foran telt og vogn.

Et meget barnevennlig feriested det kan være verdt å sjekke ut.

– Ellers er det å finne mange forskjellige spesialforretninger som selger alt fra ost, til hatter, olivenolje,te og kaffe, eller hva med en helt spesiell sjokolade-kafé, der de lager kun hjemmelaget sjokolade?

Utvalget av butikker og kjeder er enormt. Her kan du svi av mye penger på ting du ikke finner andre steder, om det er ønskelig.

Velger du å kjøre bil tar det ca 3 timer og 15 minutter på E18 fra Ørje i Østfold. Du kan også reise til  Ørebro  med tog fra Oslo, eller med fly fra Gardermoen.

Allerede i november skal jeg tilbake. Da er det øl og Whiskeyfestival i Conventum Arena.

Ørebro er som sagt ikke Europas navle, men det er en svensk by som har svært mye å by på. Blant annet en befolkning og et personale som yter den beste service, mer enn forventet, uansett hvor man ferdes i byen.

Enda de vet at det er norske gjester på besøk og de akkurat har blitt slått både gul og blå av en eller annen nordmann.

Du vil aldri angre på et besøk til vakre Ørebro.

Foto: Privat

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Alle bloggere bør samles på en toppliste under Nettavisen

Etter at Nettavisen kjøpte opp Blogg.no er alle norske bloggere på en eller annen måte linket opp mot Gunnar Stavrums...

Bjørgen og Northug nekter å gå i Falun- livsfarlige løyper

Flere av de beste internasjonale ski-stjernene valgte å samles på løperhotellet i Falun. - Der de ble enige om å...

Lukk