Rekordmange nordmenn jakter gull på børsen. Aldri før har så mange nye investorer, såkalte småsparere, forsøkt lykken på Oslo børs. Enten de velger å ha handle via sin egen bank, populære Nordnet.no eller profesjonelle meglerhus. Mange nordmenn satser sparepengene i jakten på økt formue – for mange kan det gå fryktelig galt.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Gjeld og inkasso

Hvorfor vi tror det ikke blir noen suksess for alle som ønsker å bli rike på aksjer, er fordi vi ser konturene av galskap i pengebruk. Nordmenn har rekordstore forbrukslån og skyhøy inkassogjeld. Ja, faktisk rundet denne gjelden, uvirkelige 57 milliarder kroner i desember 2020. Noe av disse pengene brukes sannsynligvis på børs.

Rekordmange nordmenn jakter gull på børsen med penger de har lånt. Om aksjene de kjøper ikke gir avkastning, vil det være tapte penger man ikke har fått annet enn spenningen i å se kurvene dale. Det er en farlig hobby.

Lest denne? Slik kommer kundene til din nettside

Rekordlave renter, rekorder på rekke og rad på Oslo børs, stigning i verdensøkonomien, stigende oljepriser og økt bevegelse på verdenshavene. Samt mindre smitte i Europa og økt sjanse for gjenåpning av samfunn – betyr ingen garanti for evig lykke på børsen.

Mange har blitt rike av å gjøre kloke valg i aksjemarkedet. Men det er en viss fare for trøbbel i paradis, all den tid det er så mange nybegynnere som jakter rask avkastning. Vi vet med sikkerhet at noen svir av kredittkortet for å kjøpe aksjer. Da bør man være sikkert på gevinst.

Befolkningen

I følge en rekke Facebook-grupper som omhandler aksjekjøp og salg, kommer det fram at det ikke er bare tungt utdannede økonomer, eller finansanalytikere som handler aksjer på Euronext Growth eller Oslo Børs, selvsagt. Det er Ola og Kari Nordmann fra alle samfunnslag. Med dertil ulik bakgrunn for å kunne bli rik på aksjer. Lett blanding av befolkningen.

Rekordmange nordmenn jakter gull på børsen

Selvsagt er det noen som lykkes og vi håper mange tjener mye penger på sine investeringer. Men det kan like fullt være på flaks, framfor gode tekniske analyser og gjennomtenkte investeringer.

Når det er sagt så skal man ikke være nok økonomisk geni for å bruke mye penger på luft. Eller aksjer som ikke var verdt noe som helst. Det er faktisk fullt mulig. For det skjedde noe viktig den gangen aksjemegling, kjøp og salg av verdipapirer ble automatisert og digitalisert.

Sell in May

For ikke mange år siden, måtte man ringe megleren og fortelle hvilken aksje man ønsket å kjøpe til hvilken pris. Vi er heldigvis kommet et stykke lenger. Nå kan hvem som helst ved noen få tastetrykk, kjøpe og selge aksjer eller investere i fond og tjene gode penger, eller søle vekk livet sitt, om man satser på feil selskap.

Etter 12.mars 2020 stupte verdens børser og mange var usikre på veien videre.

Faktisk gikk det ikke mange ukene før verdensøkonomien begynte å røre på seg. Nå er økonomien allerede bedre i mange sektorer enn før pandemien begynte. Men hvor lenge var Adam i paradis? Selvsagt kommer nye nedturer, uten at det blir så galt som i mars i fjor. “Sell in May and Stay Away” er et kjent børs-uttrykk sagt av et klokt hode.

Lest denne? Du vil eie Bitcoin

Rekordmange nordmenn jakter gull på børsen, men ender kanskje opp med å tape store summer på lite gjennomtenkte investeringer. Å bli rik på børsen tar først og fremst lengre tid enn de fleste gidder å sette av. Alt for mange blir fylt med følelser for de selskapene man har aksjer i, som er en velkjent tabbe.

Høy risiko

Rekordmange nordmenn jakter gull på børsen uten å vite hva de egentlig begir seg ut på. Og får vite sannheten rundt sine investeringer den harde veien ved å tape mye penger. Det er faktisk realitetene for veldig mange nordmenn i 2021. Ikke ennå, men i løpet av året vil kurvene kunne snu og aksjefesten på Oslo børs er over for denne gang.

Vi ønsker ikke å skremme folk, ingen kan spå inn framtiden, men mange økonomer er enige i at oppturen vil gå over, før eller siden. Med økte renter, høy inflasjon og risiko for fall i verdensøkonomien av ukjente årsaker – vet vi at det kommer nedturer etter langvarig opptur – som nå. Flokkmentaliteten er ikke sterkere noe sted enn på børsen. Får noen viktige aktører, ofte kalt bjellesauer, panikk, følger småspareren etter, uten å nøle.

På Nordnet.no kan du selv handle på alle de nordiske børsene, det tyske, amerikanske og canadiske markedet. Dette kan gi deg en rekke muligheter til å diversifisere porteføljen bedre. Du kan handle i både norske, svenske og danske kroner og euro, samt både amerikanske og canadiske dollar.

Nordnet.no

Kanskje er det også riktig. Å selge raskt om ting begynner å skje. Men ofte kan det være smart å ikke følge etter alle andre, men ta selvstendige og gjennomtenkte valg. Det er lettere sagt enn gjort når sparepengene forsvinner i løpet av minutter – på børsen. Og da klare å la være å selge for å berge stumpene.

Tips

Noen gode råd til slutt.

Se utenfor Norge når du skal handle aksjer. Oslo børs har mindre enn én prosent av verdens selskaper man kan handle i. Og det er betydelig større fortjenestemuligheter på f.eks Wall Street, enn på Oslo børs.

Tenk litt på hva som kan påvirke aksjene dine negativt før du selger kjerring, hus, bil, båt og hytte for å investere. Politisk uro, bransjerisiko og selskapsrisiko og negative overskrifter påvirker markedet. Husk at det er like naturlig med negative svingninger som positive. Det er aksjenes naturlige bevegelse. Opp og ned.

Lest denne? Vår aksjeportefølje og hvorfor

Sett deg inn i hva selskapet du vil investere driver med. Finn ut om økonomien og les deg opp på hvordan den økonomiske historien har vært. Tjener selskapet penger eller er de nær konkurs? Er det smart å kjøpe aksjer når kursen har steget lenge, eller bør man kjøpe etter en lengre nedadgående kurve? Hva er egentlig teknisk analyse?

Tenk langsiktig og ikke ta impulsive handlinger når du ønsker å kjøpe eller selge. Tenk deg godt om før du tar valgene dine. Kanskje kan det være smartere for deg å sette pengene dine i fond, for å minske risikoene for tap?

Alt dette er det smart å finne svar på – før man gjør store investeringer.

Bør du ta gevinst så snart investeringen din er i pluss? I så fall vil du aldri bli rik. Du må tåle å sitte i ro i oppgangstider også.

Vargas

Pin It on Pinterest