Relasjoner – lever du med Peter Pan? Er du en kvinne som har et ekstra “barn” der kjæresten, partneren eller ektemannen er et av dem? I så fall er du ikke alene.
Tusenvis av par har denne utfordringen, at mannen i forholdet – fortsatt er et barn i en voksen kropp. Nettopp som Peter Pan.
For du har vel opplevd at mannen i huset vil kjøpe togbane, bilbane, fjernstyrte biler, fly eller helikopter. Elektriske og blinkende duppedingser som alle gutter mellom 5 år og 25 år elsker? Mange menn skjuler heller ikke sin iver og tar gjerne over lekene før barna i det hele tatt har fått prøvd selv. De vil ikke være slemme, men iveren tar over.
Peter Pan – helten som ikke blir voksen
Peter Pan er en alv, en fantasifigur vil mange si. Skapt av forfatteren J. M. Barrie i 1904, senere gjort kjent for barn over hele verden gjennom amerikanske Disney. Like fullt en helt for mange norske barn, og rollemodell for voksne menn og fedre.
«Lenge etter at jeg skrev Peter Pan, har dets sanne mening gått opp for meg – desperat etter å vokse opp, men kan ikke»
J. M. Barrier
Ufrivillig, en rollemodell for alle menn som fornekter seg sitt eget selvbilde. For det er unektelig slik; at mange menn har problemer med å stå for den de egentlig er, nemlig fortsatt et barn i en voksen kropp. Noen er stolte av å være barnslig, leke med lego, gravemaskin i sandkassen eller bygge modellfly som ligger strødd utover hele spisestue bordet. Og le av Tom & Jerry på TV.
Noen kvinner kan oppleve å ha de samme preferansene i forhold til kropp og alder, at man rett og slett har stoppet opp i utviklingen. Uansett er dette i all hovedsak et gutte/mann-syndrom. For det er faktisk det det er, en diagnose kalt, Peter Pan-syndromet.
Relasjoner – lever du med Peter Pan?
Også kalt en psykologisk arketype; personer, særlig menn som vegrer seg mot å bli voksen.
Peter Pan syndromet er åpenbart et problem i et forhold der mannen ikke ønsker å være voksen. Særlig om han allerede har satt barn til verden, men forblir et barn selv. Heldigvis er dette unntaksvis en utfordring for de fleste. De fleste menn som kan finne seg i denne sinnstilstand, makter å være voksen der det kreves av ham. Han kan faktisk skilte mellom det å gå tilbake til sin barnslige verden, om omgivelsene tillater det og omvendt.
Da forfatteren Sir James Barrier døde i 1937, var det landesorg i Storbritannia. Mannen som skapte Peter Pan i sitt selvbilde, var en folkehelt. Lenge før Disneys berømte filmer, ble Peter Pan satt opp som svært vellykkede teaterstykker på de største scenene i London. En helt ble skapt. Peter Pan, en historie om gutten som ikke ville, eller kunne bli voksen.
Peter Pan nekter å bli voksen
Men hvordan skal andre forholde seg til en mann som ønsker å være barn i 2016?
Han bør få leve som seg selv, på godt og vondt – slik alle med en diagnose bør få leve sitt liv. Han bør selvsagt være åpen mot sin nærmeste om hvordan han har det, både fysisk og mentalt. Mulig han blir sett rart på om han kommer til fastlegen og sier at han ikke ønsker å bli voksen, men Peter Pan-syndromet kan legen ha hørt om.
Leser man nøye etter i litteraturen fra 1900-tallet, finner man også Peter Pan-syndromet som en tilnærming til spiseforstyrrelser. Noe som kan ha rammet forfatteren selv. Det er skremmende og til og med fascinerende at Barrier selv, aldri så eldre ut enn tjue år, og forble bare 150 cm høy.
Altså som et barn, hele livet.
Lever du med Peter Pan – la han få leve som nettopp det.
Vargas
Trackback/Tilbaketråkk