– Greier du å se for deg og forstå hvor stort universet er? Det er ikke lett, og selv om vi mennesker forstår at det er stort der ute. Så er det veldig mye større enn hva de aller fleste forstår. Menneskehjernen er ikke større enn en kokosnøtt, og det er ikke sikkert den er skapt til å forstå alt. Det er selvsagt ikke størrelsen på hjernen som forteller hvor høy IQ eller menneskehjernens kapasitet.

For å prøve å gjenskape hva som skjedde da ALT ble til så har man laget dette gigantiske underjordiske forsknings laboratoriet i Sveits, kalt CERN.

FAKTA OM CERN:

  • Står for Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (Den europeiske organisasjonen for atomforskning)
  • Verdens største partikkelfysiske laboratorium
  • Ligger ved Geneve i Sveits
  • Ble etablert i 1954
  • Opprinnelig 12 medlemsland (Norge er et av dem) men omfatter nå 26 land
  • Har 3000 fulltidsansatte
  • 6500 forskere fra 500 universiteter i 80 land jobber her. Dette er om lag halvparten av alle som jobber innen dette feltet i verden.

Eksperimentet er gjort mellom instituttet til den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning (CERN) i Sveits og et laboratorium i Italia.

Hvis resultatene verifiseres, strider de i så fall mot Einsteins relativitetsteori.

Talsmann for forskerne Antonio Ereditato sier til nyhetsbyrået Reuters at målingene er gjort over en periode på tre år.

Også nordmenn er med på å lete etter svar.

Det er på grensen mellom Frankrike og Sveits den ligger. 150 meter under bakken.

Den enorme maskinen – the Large Hadron Collider, forkortet LHC. Den store hadron kollisjonsmaskinen, på godt norsk. Det er en partikkelakselerator så kraftig at den vil være i stand til å gjenskape forholdene slik de antas å ha vært ved universets fødsel.

Arbeidet drives i regi av CERN (European Organization for Nuclear Research) – verdens største partikkelfysikklaboratorium. Her er 7000 kloke hoder fra 80 land samlet for å løse gåten rundt universets tilblivelse.

LHC vil gjenskape forholdene i universet like etter Big Bang for å finne svar på hvorfor universet ser ut slik det gjør i dag. Den vil undersøke hvorfor størsteparten av massen i universet består av såkalt mørk materie.

Hvis denne mørke materien er bygd opp av hittil ukjente partikkeltyper, slik fysikerne mistenker, skal den største av detektorene, ATLAS, være i stand til å gjenskape disse og dermed kartlegge hva mørk materie er.

– Vi er veldig sikre på våre resultater. Men vi trenger andre kollegaer til å gjøre sine tester for å bekrefte dem, sier forskeren.

Han sier at resultatene kom som en stor overraskelse.

– Vi ville teste nøytrino-partiklene, men vi trodde ikke vi ville oppdage noe som var så sensasjonelt, sier Ereditato.

KAN EINSTEIN HA TATT GRUNDIG FEIL?

Albert Einstein (1879-1955) Synonymt med meget høy intelligens. Født i Ulm i Tyskland. Han var teoretisk fysiker og fikk nobelprisen i nettopp fysikk i 1921. Han er også som de fleste sikkert vet den som er mest kjent for å ha formulert Relativitetsteorien.

Om Einsteins relativitetsteori skulle stå for fall, er den absolutt ikke blant de første.

Gjennom historien har flere såkalte «vedtatte sannheter» blitt motbevist eller modifisert, grunnet nye oppdagelser.

Kan ny forskning vise at Einstein ikke visste hva han drev med, og at det hele bare var antagelser?

Dersom det viser seg at også flere forskere finner ut at partikler beveger seg raskere enn  lysets hastighet, kan dette være med på å så tvil om Albert Einsteins verdenskjente relativitetsteori.

Det er ikke bare en floskel at planeten Jorden ville sett helt annerledes ut, uten mennesker som gjør planeten mer skade enn nytte.

 SKAPELSENS ØYEBLIKK

Stephen Hawking er 69 år og jobber utrettelig for å finne svar. Men han er en gammel og syk mann, trolig vil han ikke finne svaret på menneskehetens største mysterium. Men det jobbes på spreng av flere enn Hawking og hans professorer-

Stephen William Hawking (født 8. januar i 1942  i Oxford, Storbritannia) er en britisk fysiker og matematiker ved universitetet i Cambridge.

– Hawking lider amytrofisk lateralsklierose , en sykdom som binder ham til rullestolen og har tatt fra ham alle muligheter til å kommunisere direkte med omverdenen. Han arbeider derfor med en spesiell språkcomputer som blir styrt av Hawkings øyne og enkelte muskler i ansiktet. Dette setter ham i stand til å holde foredrag, føre samtaler og mer.

Han er særlig kjent for sine arbeider om sorte hull i universet. Og å studere teorier om universets skapelse-

Mange kjente teorier finnes om skapelsen av universet, og da kommer man ikke unna the Big Bang som skjedde for ca 15 milliarder år siden. Men det er langt mer komplisert enn som så-

Mer om Kvantefysikk.

– Bare kvantefysikk alene er et svært område man kan lese seg opp på om du vil vite mer om betegnelsen på fysiske teorier som befatter seg med materiens og kraftfeltenes kvanteegenskaper, dvs. med det forhold at bestemte størrelser som inngår i beskrivelsen av materien og dens vekselvirkning, bare kan anta bestemte, kvantiserte, verdier og ikke kan forandre seg kontinuerlig fra en verdi til en annen.

Noen forskere er så smarte at de har klart å regne ut hvor stort universet er og ca hvor gammelt det er. Universet er 13.7 milliarder år gammelt.

Og da skjedde det som er blitt til vårt univers, vårt solsystem og vår lille galakse kalt Melkeveien.

Alt ble skapt i en enorm eksplosjon, og alt ble skapt i menneskehetens viktigste øyeblikk- Fra det BIG BANG og fram til i dag, så har universet utvidet seg, og det gjør det fortsatt.

Vi stammer i fra apene, og apene var her, før oss. Homo Sapiens er mennesket. Våre stamfedre klatret i trærne for noen millioner år siden, så fant noen kloke hoder ut at man kunne gå på to ben.

Så om du er litt usikker på om hvorfor vi er her på kloden, hvordan det hele ble til, og hvor vi skal videre så er du ikke alene. Det forskes med lysets hastighet på å finne svar.

Hvorfor vi er her.

Vargas

Kilde

NRK.no

Tags: Relativitetsteori

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Alkohol- Gir du mindreårige alkohol?

Hvis du er en forelder som vil ditt barn vell, så er det en selvfølge at du sier nei til...

Mastodon- The Hunter energisk hard rock på sitt beste

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QMN5FcgBvBU&ob=av2n[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ffWVlG8rK9k[/youtube] Her er det viktig at du skrur opp og ikke ned, aller helst skal du koble til surround-anlegget....

Lukk