Rema og KIWI eierne sloss om å være Norges billigste matvarekjeder. Faktum er at på tross av å være billigere enn de fleste, er disse kjedene verstinger i klassen – de slakter distributører som ikke er villige til å senke sine priser til kjedene.

Reitan-familien, med Odd som selvutnevnt kolonialmajor, er blant Norges aller rikeste og har milliarder av kroner på bok. Trønderne eier ikke bare Rema 1000, men også alle seven eleven-butikkene samt Narvesen. Dyktige forretningsfolk, utvilsomt, men tro ikke et ord på det som blir sagt om at de jobber på spreng for å skaffe forbrukerne billig mat.

Det er nemlig en påstand med store modifikasjoner. Billig-kjedene går over lik for å være Norges billigste kjede. Konkurransen om kundene har neppe vært tøffere. Heldigvis.

562a34f384ae1fdbc85d8f11-1445607242893 Priskrigen mellom Rema og KIWI fortsetter Foto: TV2

KIWI er ifølge YouGov, Norges mest populære og anerkjente merkevare per dato. Kudos til KIWI, som eies og drives av Norgesgruppen, som har jobbet målrettet i flere tiår, med nettopp Reitan og Rema som argeste konkurrent. Nå tyder mye på at trønder-kjeden, som har flere hundre butikker over hele landet, har enten sovet i timen, eller ikke maktet å melke systemet så godt som tidligere. Rema er helt nede på fjerdeplass hva rangering av merkevare angår.

BrandIndex rankings for første halvdel av 2016: YouGov har sammenliknet Buzz-score for 220 merkevarer i Norge for å kartlegge hvilke merkevarer som har fått mest positiv oppmerksomhet i løpet av første halvår 2016.

Efter å hatt førsteplassen i to år, må Rema 1000 nå steppe til side for Kiwi, som har forbedret sin score med 5,3 indekspoeng og ender på en samlet score på 29,7 indekspoeng.

YouGov.no

Det er en dårlig skjult hemmelighet at kjedene, ikke bare Rema, presser de fleste leverandører på pris og på produkt. KIWI har sin “First Price”, Rema har sin “Rema-produkter” som billig-kjedene får andre produsenter til å lage for seg. Dermed kan de selge “egne” produkter til betydelig lavere pris enn den originale merkevaren. Fult lovlig, men kun for å ha et billigere alternativ å tilby.

Mange hjerter og lommebøker gledet seg over priskrigen vi kunne oppleve julen 2015 og påsken 2016.

Mange ble derfor lange i maska og satte kaffen i vrangstrupen da samme kjedene, de antatt billigste, satte opp prisene i sommer med opptil 70%. Årsak: “Priskrigen hadde blitt for dyr.” Brått var det ikke gøy å selge marsipan, Ketchup og kokesjokolade til halv pris lengre. Dessverre.

All ære til matvarekjedene Rema og KIWI, som skaper tusenvis av arbeidsplasser og gir forbrukerne rimeligere mat enn flere andre. Men, det er viktig å være bevisst at det er en lang rekke produsenter, bønder og lokale grossister som lider av grådige butikk-kjedeeiere, som skal tyne hvert lille øre ut av hver eneste krone – som omsettes i butikkene.

I følge YouGov er KIWI Norges beste merkevare i første halvår av 2016. På bakgrunn av spørreundersøkelser.

KIWI velger å fortsette sin markedsføring på tradisjonelt vis, med radio- og TV-reklame, kundeaviser samt gode fordelsprogram hvor frukt og grønt er i fokus. Som forbrukere, er det bare å håpe på at høsten og vinteren blir en eneste stor prisfest. Rema 1000 vil utvilsomt slå tilbake, koste hva det koste vil.

Det skal være kostbart og slitsomt å være Norges billigste lavpriskjede.

 

Kilde: Kampanje.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Evig singel eller kjæreste før høsten?

Evig singel eller kjæreste før høsten? Kanskje handler det først og fremst om å ikke bli ensom, men det å...

Lukk