RENTEN SKAL OPP, OPP OG OPP

 

Norges Bank valgte torsdag å sette opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent.

Det meddelte sentralbanksjef Øystein Olsen på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Det er viktig å påpeke at veksten i verdensøkonomien fortsetter, mens utviklingen spriker mellom land og regioner. India og Kina vokser sterkt, men det er tegn til en viss oppbremsing. Aktiviteten i USA tar seg også opp, mens arbeidsledigheten faller bare langsomt påpeker Sjefen for Norges Bank på dagens pressekonferanse.

Det er vel den mest forutinntatt renteoppgangen på lenge. Og det vil etter all sannsynlighet fortsette-

– Men det er opp til hver enkelt bankkunde med lån å være klar over hva dette vil koste. For det vil det. Om du har vært smart tidligere og betalt den samme summen inn på den konto du har lånet, så har du fra rentenes nedgang for noen år siden og fram til i dag kunne hatt en betydelig buffer. Det er den smarteste måten å takle renteoppgang på . Fordi du kan bruke de oppsparte midlene til å dekke for den økte renten.

La meg gi deg et eksempel.

Om du har ca 2 millioner kroner i lån ( det har de fleste) Og du betalte 11500 kr pr mnd i lån. Så gikk renten ned mange ganger i 2009. Til du etter hvert betalte kun 8000 kr pr mnd- det er en diff. på hele 3500 kr som er selvsagt fristende å bruke til alt annet enn å betale på lån, hvis man kan slippe.

Om du hadde forsatt å betalt samme summen så har lånet i dag vært mindre enn det er i dag. Eller du kunne satt de pengene til side som en buffer slik at renteøkningen ikke merkes for deg for du har jo satt av penger hver dag siden renten begynte å gå ned. Du er smart du!

Men sånn er det lett å si i etterpå klokskapens navn. Men det er ikke for sent. Du kan begynne allerede i dag, og betale litt mer enn burde. Du får ikke samme gevinsten nå, siden renten går opp i stedet for ned.

 

 

Sentralbanksjef Øystein Olsen Foto: E24.no

 

I tillegg til torsdagens renteheving, spår DnB NOR Markets nye rentehevinger i september og desember i år og i februar 2012, ifølge en rapport meglerhuset la frem onsdag. Deretter mener de det blir ytterligere tre økninger i 2012 og 2013.

Om tre år er styringsrenten oppe på 4,75 prosent, skal vi tro prognoseekspertene. Det er hele 2,75 prosentpoeng høyere enn dagens styringsrente som er 2 prosent.

For bankkunder blir boliglånet 7200 kroner dyrere i året for 1 prosentpoengs økning pr. million kroner i lån.


Foto: hegnar.no

 

Det er dyrt å ha lån i Norge. Og bankene ser det som en selvfølge at du betaler, og betaler i tide. Betaler du ikke  i tide blir det raskt enda dyrere. Banken vil heller ha litt penger enn ingenting. Ta alltid kontakt med din bank om du skulle få problemer med å betale. Det lønner seg både på kort og lang sikt.

Om du skulle ha muligheten til å få kausjonist ( en som stiller annen verdi som sikkerhet for lånet) så er bankene ekstra glad i deg som kunde. Da er banken sikret hvis du ikke kan betale. Men banken får sine penger allikevel fra med-skyldneren.

– Det beste tipset jeg mener er verdt og lytte til er: Vær aldri lojal mot banken. Den er ikke opptatt av deg som kunde men å tjene mest mulig penger.

Husk at det er stor forskjell på bankene. Og tar du en ringerunde eller sjekker på nett, så er jeg helt sikker på at du finner en bank som har et langt billigere tilbud enn den avtalen du har  pr i dag. Det er ikke gunstig for deg å bytte bank flere ganger i året, men vær nøye og forlang gode betingelser. Har du egenkapital og eller kausjonist så kan du forlange den billigste renten banken kan gi.

– Norsk økonomi gjør det bedre enn vi trodde ved forrige korsvei. Arbeidsledigheten går ned. Lønnsoppgjøret så langt peker mot en lønnsvekst på 4,25 prosent i år. Derfor har vi oppjustert renteprognosen, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB NOR Markets.

Det er altså fordi Norge går så bra at DnB NOR tror renten må opp. Hvis ikke kan norsk økonomi bli overopphetet, ifølge banken.

 

Vargas

 

Kilde

http://www.aftenposten.no/okonomi/innland/article4119181.ece


 

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Reality TV gir SEX-press

- Hvorfor kan ikke reality deltakerne ha sex foran kamera? Det er jo det seerne vil ha? Eller er det...

Norge kan rammes av jordskjelv

  Det er ingen selvfølge at Norge er forskånet for et større og alvorlig jordskjelv. Det er bare en mye....

Lukk