Er du allerede en grinete, negativ vriompeis er det mye som taler for at du ikke blir så gammel som du gjerne skulle ønske.

Ingen dør av å eldes, men jo eldre du blir, jo mer utsatt blir du for sykdom. Som regel er det én eller flere sykdomstilstander som gjør at du til slutt dør, forklarer avdelingsoverlege Olav Sletvold.

Han er spesialist i geriatri, læren om eldresykdommer.

– Trener du regelmessig, har et aktiv yrkesliv og er positiv til sinns, er sjansene store for at du unngår alvorlig sykdom og avkortet livsløp. Men det er selvsagt ingen garantier for noe som helst. Livet henger i en tynn tråd som det synges i sangen, og man balanserer ofte på en knivsegg, da er det skjebnesvangert å falle ned på feil side. 

Eldre i Norge blir stadig eldre og snittalderen kryper oppover for hvert eneste år, og er nå på over 80 år for både kvinner og menn. Visste du at mange pensjonister har sex fler ganger i uken så sant de er friske?

Mange har en meget god og trygg alderdom i Norge. For de som velger å være positiv er livet lettere, og de lever faktisk altså lengre.

Foto: Copyright fotograf Morten Pettersen

Å trene styrke er kjempeviktig, særlig for eldre. Vi mister muskelmasse etter fylte 50 år og lever lenger enn noen gang.

Sletvold mener livsstilen din kan være avgjørende for hvor lenge du holder deg ung.

– Jeg tror rett og slett at det vi kaller for aldring handler om dårlig vedlikehold. En god alderdom er ofte uttrykk for godt vedlikehold, og det å ikke kjenne etter og fokusere på at årene går, forteller han.

Har man en livsledsager, en å dele livets gleder og sorger med. Mener jeg bestemt at du også har det bra mentalt. En å elske, en å bli elsket av. En å krangle med for den saks skyld.

Det er best å være to. Også når man kommer godt opp i årene, på siste etappe av et langt liv.

– Tenk positivt. Du må ikke tro at du blir dummere med årene. Vær sammen med andre, ha tro på deg selv og ikke aksepter fordommer rundt aldring, sier psykolog Per Kristian Haugen ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse.

– Odd Børretzen synger i en av sine viser at han sitter der på bussen blant ungdommen og føler seg usynlig. Og det er vel noe av det verste med å bli gammel. Det å bli usynlig og glemt av omverdenen og dermed ensom.

Mental trening og aktivitet styrker ikke bare hjernen, men også alt som har med livskvalitet å gjøre. Man får et bedre liv, et bedre verktøy og har større forutsetninger for å unngå å bli dement for tidlig i livet.

Alle hukommelse-aktiviteter for eldre er derfor det samme som fysisk trening for unge. Kryssord, Sudoku og gode samtaler med folk som har tid til å lytte er svært viktig for eldre mennesker.

Å føle seg verdsatt og sett er ikke minst like viktig.

– Det sitter mange gamle mennesker i Norge, som gjerne skulle hatt noen å snakke med, bli hørt av, og kanskje ei hånd og holde i. Ensomhet er en av de største utfordringene vi har i samfunnet.

En høy alder er heller ingen grunn til å gi blaffen i hva du har i deg, mener ekspertene.

– Det er aldri for sent å endre kostholdet. Man vil alltid ha en gevinst på blant annet hjertet, lungekapasitet, skjelettet og vekten av en positiv endring, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh.

Kjenner du noen eldre mennesker i din nærhet som du kunne stikke innom, er jeg overbevist om at du ville bli tatt varmt i mot.

Tar du med deg noe godt til kaffen så blir du sikkert sittende lengre enn du hadde planlagt.

Det blir stadig flere eldre mennesker i Norge, vis respekt for den generasjon som bygde opp velferdsstaten.

 

Vargas

 

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
ADELE ble mor til en liten gutt

En av verdens mest kjente artister, britiske ADELE fikk nylig en sønn med kjæresten Simon Koneckis .Så vidt man vet skal...

Farmen- Dag Egil er rasende på late jenter som sover hele dagen

Mye drama på Farmen da Nordlendingen Dag Egil (47) irriterer seg grenseløst over at jentene ikke bryr seg om verken...

Lukk