Roald Amundsen, en av de virkelige heltene. En mann Norge har all grunn til å være meget stolt av, men som svært mange unge mennesker ikke har hørt om. De har sikkert hørt navnet, men ikke hva han faktisk har gjort for landet sitt. 

Roald Amundsen 1872- 1928

Unge norske skoleelever er blant de beste om vi sammenligner med land vi bruker å sammenligne oss med.

Allikevel er det dessverre liten kunnskap om det som skjedde for en tid tilbake. I år er det 100 år siden en av de virkelige heltene nådde sydpolen som første ekspedisjons leder noen gang.

I 2011 sammenfaller to jubileer av stor betydning for Norge: Det er 150 år siden Fridtjof Nansen ble født og 100 år siden Roald Amundsen, sammen med sine fire menn, nådde Sydpolen som de første.

Roald Amundsen ble først kjent for den første gjennomseilingen av Nordvestpassasjen i 1906. Etter et intenst kappløp ankom Amundsen Sydpolen som førstemann 14. desember 1911, fem uker før Robert F. Scott. Scott og hans menn frøs ihjel på vei tilbake fra Sydpolpunktet.

 Roald Amundsen og hans menn når Sydpolen 14. desember 1911. Postkort. Foto: Nasjonalbiblioteket

Hjalmar Johansen er den eneste polfarer som fulgte både Fridtjof Nansen og Roald Amundsen i isen.

Sledeturen med Nansen fra «Fram» til overvintringshytta i Frans Josefs land, førte den stillfarende Skiensgutten til berømmelse.
Men lykken varte ikke.
Deltakelsen i Amundsens sydpolekspedisjon femten år senere endte i dyp tragedie.

En av Norges fremste forfattere, Ragnar Kvam jr, skrev boka «Den tredje mann», som en hyllest til en fantastisk eventyrer som ikke fikk det ettermæle som han fortjente etter Pol-reisene han var med på.

Roald Amundsen satte Norge på kartet i 1911, dette blir behørig feiret i år.

Amundsen brukte mer enn 100 hunder til å dra sine sleder. Disse ble brutalt slaktet underveis om de ble syke eller svekket spannet av andre grunner. Det var også en viktig næringskilde for ekspedisjonen og hundene ble spist etterhvert som de bukket under.

Det var ikke noe kjære mor, og temperaturene var sjeldent under – 30 grader.

19.oktober 1911 var startdato for Roald Amundsen starter ferden mot Sydpolen gjennom kulde og snødrev. 52 hunder drar fire sleder med Amundsen og følget hans.

De som var med Roald Amundsen helt til Sydpolpunktet 14. desember 1911 var Olav Bjaaland, Sverre Hassel, Helmer Hanssen og Oscar Wisting. 

– Det er en ekspedisjon på vei til Sydpolen for hedre Amundsen på hundreårsdagen, da han satte det norske flagget på polpunktet. Det er en kvartet som består av Jan-Gunnar Winther, Harald Dag Jølle, Stein P. Aasheim og Vegard Ulvang. Statsminister Jens Stoltenberg er også fløyet inn for å sole seg i glansen fra de fantastiske mennene som mot alle odds lyktes med tidenes ekspedisjon.

Her kan man følge innspurten til den nåværende ekspedisjonen. Rekker de fram i tide?

Vargas

NRK.no

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
ADELE- one of the greatest artists…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7AW9C3-qWug&feature=fvwrel[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FlsBObg-1BQ&feature=related[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rYEDA3JcQqw&feature=related[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ri7-vnrJD3k[/youtube] Liker du musikk så vet du selvsagt alt om ADELE (23). Verdens mestselgende artist. En britisk...

Kiosker over hele landet legges ned en etter en

  Gamlebyen Servicesenter låser sine dører for siste gang. Etter 79 års tilstedeværelse i skjæringspunktet mellom Gudeberg, Prestelandet, Mineberget, Kongsten...

Lukk