Å velge bort livet foran døden bør aldri være et alternativ for noen. Derfor er det flere eksperter som sender ut signaler om faren ved å gi et forherliget bilde av det å velge å forkorte sitt eget liv ved å ta selvmord.

Da den amerikanske skuespilleren Robin Williams nylig valgte døden foran livet, ble det sendt ut en rekke meldinger via sosiale medier der Williams ble hyllet, og det bør han selvsagt bli. Et fantastisk menneske, en god far og en meget kunnskapsrik skuespiller forteller alle som kjente han, hadde gått bort.

– Men han slet med alkohol- og narkotika misbruk han var deprimert og han valgte selv døden foran livet. Det alene bør ikke sees på som en bragd, slik det framstår da den meget omtalte og sette «Tweeten» fra «The Academy»(of Motion Picture Arts and Sciences) skrev «Genie, you’re free»ut i fra Robin Williams rolle i tegnefilmen «Aladdin» fra 1992, der han hadde stemmen til «Genie», Ånden i lampen.

Amerikanske selvmordseksperter mener (den helt sikkert velmente) twitringen er problematisk, fordi den framstiller Williams’ selvmord i et positivt lys, som en frigjøring og en løsning. 

Mer enn 80 millioner mennesker har lest meldingen som har blitt postet til ære for Williams’s selvmord, noe som er svært høye tall på kort tid. Det er godt kjent fra tidligere stjernes brå død grunnet selvmord, har fått en smitteeffekt over landegrensene der potensielt suisidale personer endelig ser en utvei, der de får tanken: kan han eller hun; kan jeg.

– Derfor burde en slik Twitter melding ikke ha vært formulert som den ble, der selvmordet blir satt i lys av at det er en løsning på et problem for noen. Tvert i mot, den som velger å dø kan ikke vite om den har løst et problem, de som sitter igjen har utvilsomt et problem, en langvarig sorg og de står nesten alltid igjen med mange vanskelig og ubesvarte spørsmål.

Ikke engang de som forsker på selvmord og har gjort dette i lang tid over flere år, kan sette fingeren på konkrete årsaker til hvorfor mennesker som tilsynelatende har absolutt alt, og vell så det- velger døden foran livet. Noen vil kalle det feigt og egoistisk, men det er lett å si for de som ikke kjenner tankene til en som går med døden som utvei.

Velger man døden så er det fordi livet er for vanskelig i noen av livets faser, men det er hjelp å få, for alle. Misbruk av rus har ofte noe med selvmord å gjøre, men ikke alltid. Psykisk sykdom, depresjoner og sorg kan være andre grunnleggende årsaker til at tankene begynner å pendle i feil retning.

– Uansett hvor høyt man elsker sin umistelige ektefelle, sine høyt elskede barn og øvrig familie så går man i døden av egen vilje, det er ikke lett å forstå for andre enn de som er i samme situasjon. I Norge er det stadig yngre mennesker som velger å avslutte sitt eget liv for egen regning. Nesten 600 nordmenn hvert år tar selvmord.

Det etterlater 600 fortvilte familier, som sitter igjen uten svar i mange tilfeller og spør seg selv, HVORFOR?

Har man selvmordstanker er man forpliktet til å søke hjelp i tide, på vegne av sine nærmeste.

Robin Williams ble 63 år gammel, han etterlater seg kone og tre barn.

Kilde: Dagbladet.no

Foto: Flickr/ BagoGames

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Fet etter sommeren? Slik går du ned i vekt!

Det første du må gjøre er å innse at du er overvektig, så må du sette deg et hårete mål...

Liverpool kjøper spansk landslagsspiller!

Brendan Rodgers har fått massiv kritikk for å ikke kjøpe gode nok spillere ved å kjøpe de beste fra "lille"...

Lukk