I stadig flere tidsskrifter og magasiner står det å lese at rødvin i moderate mengder er bra for det meste. Du risikerer å leve lenge om du vet å nyte ditt glass med omhu. Hvor bra det faktisk er, strides de lærde fortsatt om. 

– Forskere ved Hubert Curie-Instituttet ønsket å se nærmere på effekten av polyfenolen resveratrol, som blant annet finnes i vin. De delte en gruppe rotter i to. Den ene fikk tilskudd av resveratrol, mens den andre fungerte som kontrollgruppe og fikk ikke noe.

Når høstmørket nå senker seg over Norge og helgen kommer, er det mange som setter pris på et godt glass spansk, fransk, italiensk, argentinsk, portugisisk eller sør amerikansk rødvin. Det hører liksom med til fredagskvelden for mange.

Hvitvin har også sin sjarme, men den hører mer med til sommer og sjømat etter min mening.

– I den aktuelle studien fikk rottene tilført svært høye doser resveratrol. En mengde som det er helt urealistisk for oss mennesker å få i oss av noen glass rødvin, eller flaske om du vil. Med en utregningsformel som tar høyde for at vi mennesker har større kroppsoverflate, tilsvarer dette alt fra 40 til 60 flasker rødvin, avhengig av hvilken type det er snakk om.

Så selv om studien antyder at resveratrol kan være bra, også for oss mennesker, er mengdene som er brukt så høye, at man ikke kan se på rødvin som «trening på flaske».

– Til tross for villedende, men velmenende tester så drikker nordmenn mer rødvin enn noen gang. Om det er sunt er ikke godt å dokumentere, men det drikkes langt mer rødvin på kontinentet, og der finnes det blant annet ikke hjerte- og karsykdommer, blant annet fordi de bruker sunne olivenoljer, masse grønnsaker i maten, og de skyller det hele ned med god kvalitets-rødvin.

Det er ikke noe som heter helge-fyll her. De fleste drikker et glass vin eller to både til lunsj og middag. Sånn har det vært i mange hundre år.

En av ulempene med vin er at det får folk til å forveksle ord med tanker.

Skal vi tro forskerne er rødvin også bra mot leddgikt. To separate studier viser at inntak av en moderat mengde alkohol bortimot halverer risikoen for å utvikle leddgikt, skriver BBC News.

Ved Karolinska Institutet i Sverige har forskere funnet at risikoen for leddgikt var 50 prosent lavere for de som drakk fem glass rødvin i uka, sammenlignet med de som drakk mye mindre.

De to studiene viser at både miljøet og gener påvirker risikoen for leddgikt.

Uansett forskningsresultater, det er viktig å ha det et godt liv. Man skal kose seg med jevne mellomrom, og gjerne med et glass rødvin. Det som er viktig i så måte er at det blir med måte, slik at det ikke går utover barn og unge.

Nyter man sitt glass i fred og ro, med senkede skuldre etter endt arbeidsuke, så får musklene det litt bedre, man blir litt rødmussede og trøtt, men føler seg ofte bra for det.

Drikk med måte og ta hensyn til de rundt deg.

 

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Big Brother- vinneren begynner å sirkles inn

Det er fortsatt 44 dager igjen av totalt 100 i fullstendig isolasjon fra omverdenen i Big Brother huset i Stockholm. Allikevel begynner det...

Lukk