Rosenborg, fra toppen til fiasko? Rosenborg var jo synonymt med Champions League-spill og festfotball i mange år på rad. Særlig under Nils Arne Eggen var det imponerende resultater – ute og hjemme.

Men så skjedde det noe på brakka i Trondheim. 

Lest? Mourinhos siste for United?

Å se Rosenborg forfalle, fra å være et lag blant de aller beste i Scandinavia, til å havne i gryta å forvitre som lag, er trist, flaut og nådeløst for norsk fotball. Ja, da, vi er klar over at det kan bli nok et seriemesterskap til det gamle topplaget, men det skulle vel bare mangle også, med et budsjett på 190 millioner kroner. Og en inntekt i 2017 for aller første gang, som rundet 300 millioner kroner. 60 millioner kroner tjente Rosenborg alene, på Europa League i fjor.

Det er kort vei fra toppen til fiasko i fotballen, det merker Rosenborg nå.

Ranheim har et budsjett på 17 millioner til sammenligning.

Rosenborg er Norges rikeste fotballklubb og burde ha vært langt bedre sportslig, enn de viser i dag. Innsatsen i Europa League denne sesongen, har vist at det er noe som skurrer. Sportslig suksess kommer av kontinuitet, samhandling og nok innsats på banen, og med trenere som kjenner spillerne sine godt nok. Så langt har sparkingen av legendene på Lerkendal, Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun vært en tilnærmet fiasko.

Akademi direktøren, Rino Coolen tok over, fordi Rosenborg skulle ifølge sportsdirektør Ivar Koteng, opp og fram, ett steg videre. Faktum er at Rosenborg har stagnert, gått minst et par hakk nærmere fiasko og lengre unna go fot fotballen laget fra Trondheim var så kjent for. 

Hele Norge, kanskje bortsett fra noen tusen Brann- og Molde-fans, satt klistra til skjermen og koste oss med at RBK banket Borussia Dortmund i Tyskland. Ikke bare banket, men spilte de tyske mesterne av banen i en helt avgjørende Champions League-kamp og vant 3-0. Hele Norge gledet seg med trønderne, alle ville RBK vell. Det begynner å bli lenge siden, men mage husker det fortsatt. 

Men, som sagt, så skjedde det noe på brakka. 

På de fire årene Ingebrigtsen har styrt Rosenborg, kan det ende med fire seriegull og rettssak, han fikk bare løfte tre av disse eventuelt. Kåre og Erik Hoftun, som de fleste andre som følger Rosenborg, kanskje mest gjennom media, men også spillere og fans, skjønte lite da de ble avskjediget. Hvorfor endre på noe som går så bra, som det vitterlig gjorde under Ingebrigtsen og Hoftun? Ingen spillere ønsket bytte av trenere, bare det alene er grunn god nok til å la være, i mange tilfeller.

Lest? Wolves herjer i Premier League!

Ivar Koteng vet at han har gjort en feil, sammen med resten av styret på brakka, men kommer selvsagt aldri til å innrømme det. I juli i år, sprang bomben på Lerkendal. Suksess-duoen med tre seriemesterskap og to cup-gull bak seg, fikk ikke fortsette. Nye krefter skulle inn og Rosenborg skulle ta store steg, tilbake til suksess-oppskriften under gamle Eggen. 

Dessverre er det vanskelig når ledelsen og spillergruppa ikke forsøker å dra lasset sammen.

I etterpåklokskapens tegn, ser vi noen måneder etter trenerbyttet, at det var en lite klok avgjørelse. Det er ingen endringer som er gjort, som har gjort Rosenborg bedre under den nederlandske treneren, og som gjør at Coolen får jobben permanent etter endt sesong. Uansett trofé eller ikke. Kanskje ikke så rart det rasles med sablene i Adresseavisen, best kjent som Adressa, heller?

På lederplass, skrev nylig lokalavisen at det må endringer til, spillerne selv sier de må tåle at «det blæs på toppan», men det er ikke samsvar med det som sies, og det laget presterer på banen, for det er utvilsomt trenerens ansvar. Rosenborg skal og bør, i hvert fall om man leser budsjettene for respektive klubber i Eliteserien – være det aller beste laget. Det blir de neppe under Rino Coolens ledelse.

Søndag er det seriefinale i Bergen, mellom Brann og Rosenborg.

Vinner Brann, vil det nok engang bli bråk på brakka. Nok engang må Koteng finne en ny trener, fordi det gjøres feil på feil i et styre – som blander seg borti ting de ikke mestrer og ikke bør endre på. Ivar Koteng er sannsynligvis en dyktig forretningsmann, hans personlige formue tyder på det, men å drive fotballklubb, kan han absolutt ikke. 

For det er nemlig på brakka endringen skjedde.

Grådige ledere med for stor selvtillit ble hentet inn, de har tatt for stort jafs av ansvaret og tatt avgjørelser de burde latt være. At det faktisk sitter kloke fotball-hoder, som Bratseth, Winsnes og Heggem i styret på Lerkendal, forteller oss at det ikke er enkelt å forstå, så underlige, og grunnleggende feile avgjørelser, som ble gjort i sommer – av flinke folk. 

Styret på brakka bør fjerne inkompetente ledere, før fantastiske trenere – og før det går riktig ille for Rosenborg. 

Rosenborg har igjen Start, Odd og Bodø Glimt etter slaget i Bergen.

Brann har igjen Strømsgodset, Kristiansund og Odd etter toppkampen mot Rosenborg.

Vargas

Tags: Brann, Erik Hoftun, fiasko, Ivar Koteng, Kåre Ingebrigtsen, Lerkendal, Nils Arne Eggen, Rino Coolen, Rosenborg, suksess

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Klar for å skremme mange på Halloween?

Klar for å skremme mange på Halloween? Det er ikke bare hvordan du ser ut eller hva du gjør på...

Rema 1000 taper terreng til sine konkurrenter

Storkjefta trøndere blir enda mindre troverdige, når de påstår én ting og gjør en helt annen – gang på gang....

Lukk