Wolverhampton Wanderers var ett av Europas beste lag på femtitallet, men det er det få som husker. Wolves av sesongen 2017/18 har noe nytt på gang i Championship, mye takket være Nuno Espirito Santo, den portugisiske manageren med det varme smilet.

Å lykkes i Championship er én ting – å forbli gode i Premier League, noe av det mest krevende som finnes. Wolves har alle forutsetninger for å lykkes bedre nå, enn noen ganger tidligere.

Nuno er bestekompis med Jorge Mendes, agenten over alle agenter, som har gitt manageren muligheten til å bygge sitt engelske lag, på en ramme av unge, sultne og fantastiske fotballspillere. Fra Portugal.

Jeff Shi, Executive Chairman Foto: Getty Images

Den aller beste ble før inneværende sesong jaktet på av Liverpool, Arsenal og Chelsea, men da Nuno gikk fra Champions League og Porto, til Championship og Wolves, ville manageren ha med seg spillere han trodde kunne gjøre det bra i den tøffe engelske ligaen. Valget ble Ruben Neves, som kostet £18 mill. som er overgangsrekord for den nest høyeste ligaen. Overgangen ble lagt merke til – langt utenfor Europas grenser.   

Onde tunger tvilte på at de portugisiske ungguttene ville takle det tøffe klimaet, våte og tunge baner, iskalde tirsdagskamper og lørdagskamper, uke inn og uke ute. Ingen andre enn nettopp disse spillerne har vært bedre for Wolves siden sesongstart. Særlig Ruben Neves.

Allerede etter 30 kamper, fantastisk spill, klar ledelse på toppen av ligaen, og fire fantastiske scoringer – er det klart at Ruben Neves er alt for god til å spille i en bakgårdsliga som Championship, som dog har det tredje høyeste tilskuertallet i hele Europa. Bare slått av Premier League og Bundesliga. Wolves er på god vei til Premier League med sine portugisiske stjerner. Willy Boly, Diogo Jota, Ruben Neves, Helder Costa og Ivan Cavaleiro vil alle stå klare til kick off i august. Ingen av stjernene er til salgs. Nuno har noe på gang – Wolves kan snart bli ett topplag igjen.

Mot Sheffield United på lørdag, foran smekkfullt hus på vakre Molineux Stadium gjorde Ruben Neves dette:

Lokalavisen, Express&Star, hyllet like godt Neves på følgende måte:

Ruben Neves

The year is 2068. A wide-eyed young scamp is obsessed with 10-time Champions League winners Wolves and keen to learn more about their rich history from his grandad, especially which players launched them into football folklore. «Grandad grandad,» he excitedly asks, «did you actually see Ruben Neves play?!». «Sit down lad, have I got some stories for you,» the proud old man begins. «I’ll never forget when we beat Sheffield United 3-0 and he stuck one in the top corner from 25 yards, oh he was brilliant that day, they couldn’t get anywhere near him….the things that man could do with a football, he was an artist.» 9/10

Tim Spiers / Express&Star

13. mars 2018, fyller Ruben Neves 21 år, men på banen spiller han som om han har 20 års erfaring, og er den mest sentrale og viktigste spilleren med drakten i fargene «Old gold and black» – på svært lang tid. Den defensive midtbanespilleren er Nunos rubin, og Ruben Neves vil spille for de aller beste lagene på kloden – Wolverhampton Wanderers får trøste seg med at de fikk låne ham i starten av hans allerede smått fantastiske karriere.

Nuno Espirito Santo, blir ofte spurt om enkeltspillere som uthever seg positivt i kamp. Skjønt det er endel å ta av, siden Wolves har holdt nullen i 17 av 30 kamper i ligaen – det er ikke kun fordi keeper John Ruddy er god. Forsvaret, kjære leser, er det beste på manns minne, det også. Nuno holder superlativene tett til brystet, men hyller alltid laget, samhandlingen og det faktum at den enkelte spiller, spiller for hverandre og gjør laget, svært vanskelig å slå.

Etter tretti kamper, leder fortsatt Wolves med 11 poeng på Derby på andreplass, og 12 poeng på Aston Villa på tredje. Nuno forlanger full pupp og masse innsats, på hver eneste mulige ball. Det er ikke rom for slendrian. Det preger kampene og Wolves har dermed 21 seire og kun 4 tap. Nylig tok Nuno med seg hele troppen til en ukes ferie til Spania – laget trengte påfyll av B-vitaminer. De to påfølgende kampene endte med glitrende fotball, masse overskudd og seier 1-0 mot Ipswich borte, og 3-0 hjemme mot Sheffield United.

Så langt denne sesongen har ting gått på skinner for Wolves. Å møte opp stinne av selvtillit når lag i Premier League står på den andre banehalvdelen er nyttig. Nuno vil få åpent sjekkhefte, og vil hente flere forsterkninger i sommer.

Fosun International, de styrtrike kinesiske eierne har store ambisjoner. Å beholde spillere som Jota, Boly, Neves, Costa og Cavaleiro blir viktig, men sannsynligvis langt fra nok. Forskjellen på Championship og Premier League – over en hel sesong, er formidabel. Da vil virkelig Nuno få vist sin kløkt og evne til å skape en enhet, som er villig til å dø for drakten og laget.

Wolves har et mektig stadionanlegg, med plass til ca 31000 tilskuere. Stadig oftere er det utsolgt, og på bortekampene tar klubben med så mange som det er billetter tilgjengelig. Gjerne 5000 Wolves-fans, ofte betalte reiser av Fosun International. Wolverhampton Wanderers, framstår som en lykkelig storfamilie, for oss som har fulgt klubben over fire tiår, må man klype seg i armen når favortittlaget spiller champagne-fotball, uke inn, uke ut.

Snart kommer Manchester United og andre giganter på besøk.

De vil ikke komme til å forstå hva som treffer dem.

For et øyeblikk i historien å oppleve Wolves – på og utenfor banen. Europa står for tur.

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Sommerferieplaner?

Sommerferieplaner? Du drømmer om svale sommerkvelder, svaberg måkeskrik og grønt gress. Glade barn og latterklang gjennom deilige sommerdager, spesielt akkurat...

Gaven som får kjæresten til å komme …

Om du er kvinne og vil overraske kjæresten, den morgenen han våkner ett år eldre, gjør at han elsker deg...

Lukk